Kotimaa

Ylen selvitys: Sipilän aiemmin omistamat yhtiöt saaneet julkista rahaa yli 30 miljoonaa euroa

Pääministeriksi tullessaan Juha Sipilä (kesk.) hankkiutui eroon kaikista suorista yritysomistuksistaan. KUVA: Kimmo Brandt/compic
Kotimaa 18.6.2017 12:24 | Päivitetty 18.6.2017 13:27
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on saanut aiemmin omistamiinsa yhtiöihin tuntuvasti julkista rahaa, kertoo Ylen selvitys.

Ylen mukaan lähes kaikista Sipilän aiemmin omistamista yhtiöistä löytyy rahoittajana tai osakkaana jokin julkinen toimija. Julkinen rahoitus ei ole poikkeuksellista Suomessa, mutta Sipilän sijoitusten kohdalla julkisen rahan rooli on ollut poikkeuksellisen merkittävässä osassa, Yle uutisoi.

Yle kertoo, että Sipilän aiemmin omistamat yhtiöt ovat saaneet julkista rahaa vähintään yli 30 miljoonaa euroa. Yhtiöt ovat saaneet lainoja, sijoituksia ja tukia Finnveralta, Tekesiltä, Suomen itsenäisyyden juhlarahastolta Sitralta sekä alueellisilta ely- ja TE-keskuksilta.

Seura-lehden aiemmin julkaiseman uutisen mukaan myös Sipilän vaurastumisen taustalla Solitra-kaupoissa oli valtionyhtiö Ruukilta lainatut rahat.

Omistuksia lukuisissa yrityksissä

Julkinen tuki ei ole tuonut aina toivottua tulosta. Ylen mukaan Sipilän omistamista yhtiöistä kolme on ajautunut konkurssiin, yksi yrityssaneeraukseen ja yhden toiminta on lakannut. Yhtiöitä on myös fuusioitu eli yhdistetty toisiin tai jätetty käytännössä lepotilaan, eli niillä ei siis ole enää varsinaista liiketoimintaa.

Toisaalta muutamia menestystarinoitakin on, kuten uudenlaisia lukkoja valmistava iLoq.

Sipilä on sijoittanut varojaan aloittaviin yrityksiin, joilla on jokin kehitteillä oleva teknologia tai kokonaan uusi tuote.

Yle löysi selvityksessään kaikkiaan 21 pientä ja keskisuurta yhtiötä, joissa Sipilä on ollut osakkaana suoraan tai sijoitusyhtiöidensä välityksellä. Lisäksi Sipilällä on ollut omistuksia ainakin kymmenessä pörssiyhtiössä.

Yle kertoo keskittyneensä selvityksessään pk-yrityksiin, joissa Sipilä on ollut merkittävä vallankäyttäjä suuren omistusosuuden tai hallitusjäsenyyksiensä kautta.

Sipilä alkoi luopua omistuksista yrityksissä lähdettyään politiikkaan. Kun Sipilästä tuli pääministeri, hän oli hankkiutunut eroon kaikista suorista omistuksistaan.

Sipilä ei antanut Ylelle haastattelua aiheesta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (174)

Soteuudistus ja maakuntamalli tuovat tullessaan kymmeniä kertoja isomman bisneksen veronmaksajien rahoilla.

Ja niissä bisneksissä rahaa jakavat sopivan puoluetaustan omaavat virkamiehet ja ministeriöt, voitot käärivät sopivimmat verkostot luoneet kaverikerhojen firmat.
Tavallisen kansalaisen osa on valita huonoimmista tai kalliimmista palveluista, ja maksaa korkeampia maakuntaveroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, tällaisen lahjan Juha Sipilä jättää historiaan, lahjanaan 100v Suomelle ja sen kansalle. Yleisten palvelujen kehittämisen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YLEn jutussa mainittiin selvästi, että Sipilän tarkoitus ei ole ollut hankkia tuottoja, vaan kokeilla uusia ideoita ja suosia paikallisia. Tämä ei liene kovin väärin tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös nykyoppositio ole kokonaisuudessaan vaatimassa lisää innovaatiorahaa? Eikö innovaatioraha nyt sitten olekaan hyvä asia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että jotkut jaksavat yrittää.
Ja teille elämänkoululaiset...ei, Sipilä ei ole saanut valtiolta rahaa omaan taskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuota tukimäärää hämmästellään, niin huomioikaa se, että pohjana on idea. Ei Sipilä ole ollut ministeri eikä edes puolueen puheenjohtaja tuossa tilanteessa. muistin virkistämiseksi se, että Nokia, Kone yms. ovat saaneet jatkuvasti merkittävimmän osan esim. Tekesin tuesta. Jos tuottaa uusia ideoita, niin yhteiskunta voi tukea niiden tuotteistamista. Tuki on pikkuisen eri luokkaa kuin rätti ja sanko-idealle. Kaikkia kunnia kuitenkin siivoukselle, jota ilman emme tule toimeen. Tämäkin juttu on taas otsikoitu turhan raflaavasti - tarkoituksellako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella hyvä kommentti. Eli Suomen suurin yritys Nokia saa jatkuvasti Tekesin tukea. No koska minulla on muutama Nokian osake voisi minun omistuksistani kirjoittaa ihan samanlaisen otsikon.

Median uutisointi on välillä täysin hakoteillä ja toimittajat kuvittelevat tekevänsä tärkeitäkin paljastuksia uutisoidessaan tälläisiä raflaavasti otsikoituja juttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle on aloittanu ajojahdin ja näköjään jatkaa kiusaamista. Ikävää ja sivistymätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannustinloukkujen poistaminen on Sipilän hallituksen teemoja suorastaan kärkihankkeita. Herran on helppo hymistellä kun oma pussukka on täynnä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko laskettu kuinka paljon nuokin virmat on maksanu ihmisille palkkoja ja yhteiskunnalle veroja, varmasti satojamiljoonia euroja, erittäin yksipuolinen tutkimus, tarkoitus vain mustamaalata Sipilää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että köyhiltä voi vähentää tukia tiukan paikan tullen, kun rikkaat ei saa mitään tukia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki eivät taida ymmärtää mikä ero on lainalla ja avustuksella. Jos sanotaan, että joku on "saanut valtiolta rahaa" lainaa ottaessaan, niin liikutaan siellä valehtelun ja tarkoitushakuisen viestinnän alueella. Jos ottaa lainaa Finnveralta, niin saako silloin valtiolta rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sepä se. Otsikonnilla vaikutetaan mielikuviin.

Vastaavasti sadatuhannet suomalaiset ovat "saaneet pankeilta rahaa" - eli ottaneet asuntolainaa jota maksavat takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välimerellä laivan varustajat ja muut rikkaat ei maksa veroja juuri lainkaan. Ei siellä pure kikyt eikä auta maamme laulukaan. Köyhin kansa on rehellisin kansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannattais laitta tutkinta päälle heti käyttää häikäilemättömästi hyväkseen asemaansa pääministerinä hän voipi olla etjen saajana ennen muita enemmin rahaa tarvitsevia ei hän köyhiä aattele vain omaa etuaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö hän jo ymmärrä itse erota pääministerin paikalta??? No ei varmaan, sillä oma ja kavereiden etu ollut aina päällimmäinen asia. Muut ovat tyhmiä ja yksinkertaisia hänen poppoon mielestä. Sitä se raha ja valtaa teettää. Mutta tietysti Suomalaiset äänesti hänet asemaan. Eiko tämä kansa koskaan opi?? Aina itsetunto pohjissa ja sitä tukemaan äänestetään tällaisia. He esim. Sipilä sitten surutta käyttävät tilanteita hyväksi kun mahdollisuus avautuu....ja jatkoa seuraa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on tämän jutun motiivi. Yle jatkaa sotaa Sipilää vastaan. Paljonko on Sipilä maksanut veroja, onko rikkonut lakia? Kyseessä on täysin katkera poliittinen ajajahti, jonka lopullista päämäärää ei ole vaikea arvata. Jääskeläinen sai lähteä, nyt halutaan näyttää, kuinka uskalletaan käydä pääministerin kimppuun. Raukkamaista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä mistään ajojahdista ole kyse vaan ihmisen rehellisyydestä koska hänestä on kyse silloin rehellisyyden voi unohtaa.Hyvä vain että toimittajat tutkii penkoo kaikki kytkökset mihin hän on sekaantunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (174)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image