Kotimaa

Yle julkaisi Sipilä-kir­jeen­vaih­toa, rajua kielenkäyttöä kansalta – näin keskustelu eteni

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuli tänään toimittajien eteen eduskunnassa. KUVA: MARKKU OJALA
Kotimaa 30.11.2016 20:57
Kaleva

Yle on julkaissut keskiviikkoiltana Ylen päätoimittajan, toimittajan ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) välistä kirjeenvaihtoa.

Sähköpostilla käyty keskustelu sai alkunsa perjantaina päivällä, kun Yle pyysi pääministeriltä kommenttia liittyen Terrafamen rahoitukseen ja konepajayhtiö Katera Steeliin. Aihe on ollut otsikoissa viime perjantaista lähtien.

Yle julkaisi jutun aiheesta perjantaina kello 14.05. Pääministeri vastasi Ylen mukaan toimittajan haastattelupyyntöön sähköpostilla kello 15.09.

Viesti oli osoitettu toimittajalle sekä Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle.

Vastauksessaan Sipilä oli kertonut harmistaan, ettei päässyt esittämään näkemystään asiasta ennen kuin uutinen oli jo julkaistu.

– Eipä kerennyt kommentoida, kun edesvastuuton juttu on jo tehty. Hyvään journalismiin kuuluu se, että syytetyllä on mahdollisuus sanoa oma näkemyksensä, Sipilä kirjoitti Ylen mukaan.

Pääministeri Juha Sipilä astui tänään median eteen kommentoimaan julkisuuteen nousseita väitteitä siitä, että hän olisi olisi yrittänyt vaientaa Yleisradion Terrafame-uutisointia.

Ylen toimittaja oli uusinut haastattelupyynnön, mutta Sipilä oli todennut vahingon jo tapahtuneen.

Sipilä oli välittänyt toimittajalle ja päätoimittajalle saamiaan kovasanaisia palautteita aiheen tiimoilta. Viesteissä oli kehotettu pääministeriä eroamaan ja kielenkäyttö oli osin alatyylistä: kirosanoja ja Sipilää loukkaavia ilmauksia.

Sipilä oli päättänyt viestittelyn perjantain osalta illalla kello 23 jälkeen.

– Arvostukseni Yleen on nyt täysi nolla, ei tietysti poikkea teidän arvostuksestanne minua kohtaan. Tasoissa ollaan, Sipilä kirjoitti Ylen mukaan.

Tätä Sipilä pahoitteli keskiviikkona. Hän sanoi luottamuksen olevan ok.

Toimittajan ja Sipilän viestittely oli jatkunut vielä lauantainakin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (89)

ihmettelen ylen masinoimaa ja koko ajan kasvattamaa Sipilä-vastaista kampanjaa. sitä näyttävät käyttävän hyväkseen demarit ja vihreät jatkamalla mustamaalausta. Kenen yle on? Kenelle on etua siitä, että pääministeriä slvataan?Miksi ei annettu Sipilälle kommenttimahdollisuutta sassa ohjelmassa, mikä olisi ollut hyvän journalistisen toimintatavan mukaista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho, onko Sipilä onnistunut suututtamaan kansankin. Jostain kai se kansa on onnistunut pahoittamaan mielensä, mutta mielensä pahoittajistahan ei tarvitse olla huolissaan, eihän. Kuka Suomessa saa pahoittaa mielensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivärinnan "journalismi" oli eilen ala-arvoistakin alhaisempaa. Meni viimeisetkin arvostuksen rippeet häntä kohtaan. Häneltä on jo tottunut saamaan heikkoa toimitustyöskentelyä, mutta eilinen oli kyllä kaikkien aikojen limbo, ei jatkoon! Eiköhän joku vihervasemmistolainen julkaisu kaipaa hänen palveluksiaan, veronmaksajien kustannuksella tuollaista esitystä ei kaipaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat tiedetään pikkusieluiksi, joille vallan käyttö on ajatuksellisen tyhjiön täyttöä. Sipilä, sukulaisten yhtiö ja Terrafame on tietysti selvitystä vaativa asia. Nyt ilman faktoja tai kunnon näyttöä luodaan mielikuvaa, että hallitus päätti 100 miljoonan panostuksesta, jotta sukulaisten yhtiö saa 500.000 euron urakan. Tämä on nyt sitten Yleisradion mielestä maan pääuutinen. Tulee väkisin mieleen edellisen keskustalaisen pääministerin lautakasa uutinen, joka kuivui skandaalina kasaan ja johti Ylen toimituksessa henkilövaihdoksiin.

Jääskeläisellä päätoimittajana on valta ja vastuu viheltää peli poikki silloin kun se on karannut mittakaavasta. Näin hän myös teki. Sipilän ilmaisu Ylestä opposition äänitorvena oli osuva. Tyhjää haukkuvia rakkikoiria suuri osa toimittajista eikä Ylen sakki tee poikkeusta. Ylellä muuta tosi jankuttaja ja päällepuhuja, jotka luulevat olevansa kriittisiä, mutta todellisuudessa paljastavat vain rajoittuneisuutensa.

Vuosikausiin en ole kuvitellut toimittajien kertovan totuutta tai edes pyrkineet löytämään objektiivista totuutta. Skandaalien metsästys tai yritys luoda skandaaleja on ohittanut tiedonvälityksen, näin myös Ylessä vaikka sillä ei ole pakkoa myyviin uutisiin ja/tai otsikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on tismalleen näin ja tätä on jatkunut useita vuosia kohdistuen tiettyihin poliitikkoihin ja puolueisiin.
Jääskeläinen on asiallinen ja jämerä mies. Toivottavasti tämä juttu puhdistaa ilmaa ja kansaan kohdistuva sumutus loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä YLEn uutisointi on vain jatkoa pitkään jatkuneelle hallituksen ja oikeistopuolueiden vainolle. YLE itse on syyllistynyt varsin tarkoitushakuiseen uutisointiin suosien tiettyjä vasemmalla olevien puolueiden näkemyksiä.

Tutkimuksessa, jossa tutkittiin journalistiopiskelijoiden poliittista suuntautuneisuutta, ylivoimaisesti suurimmat puolueet olivat SDP ja vihreät. Ja punavihreää on kyllä ollut YLEn uutisointikin: maahanmuuttokeskustelussa korostetaan pelkästään positiivisia asioita ja samassa yhteydessä usein haastatellaan suomalaista white trash -porukkaa (puhtaita rasisteja/alkkiksia), jotka eivät edusta millään tavoin valtaväestöä. Toisekseen äärioikeistojärjestöt nähdään uhkana yhteiskunnalle, mutta vasemmistoanarkisteja ymmärretään ja kuunnellaan, koska heillä raukoilla on muka taloudelliset syyt mellakoida ja hajoittaa suomalaisten pienyrittäjien ja kansalaisten omaisuutta. Lisäksi löytyy esimerkkejä virheellisestä uutisoinnista, kuten "Sipilän vakuutuskuorista". Monet lukivat varsinaisen jutun (Li Andersson), mutta eivät korjausta, joka alunperin täysin virheelliseen uutiseen tehtiin. Kannattaa tutustua, koska nämä vakuutuskuoret ovat nimittäin aivan tavallisen kansan tavoitettavissa, jos vain kävelee pankkiin kysymään. Nordean Panama-keissit on asia erikseen, joita on syytäkin tutkia.

Ei tarvi ihmetellä, miksi yhä useampi valitettavasti kääntyy MV-lehden tapaisten lähdekritiikittömien julkaisujen puoleen. Tällä kehityksellä on yksi uhri: faktoihin pohjautuva TOTUUS.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotan voimia Juhalle. Niiden perheessä tapahtuneiden menetyksien jälkeen ihminen ei kestä ihan kaikkea ilkeyttä/vääristelyä, jota jotku journalismiksi kutsuu. Itse lapseni kuleman kohdanneena. Ymmärrän sinua täydellisesti. Kaikkea ei saa hyväksyä, eikä etes kestää. Voimia sinulle, ja läheisillesi !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo Päivärinta- Jääskeläinen haastattelu A-studiossa oli vain ennalta sovittua suurta teatteria, ei kovin hyvät näyttelijät, silti se upposi joihinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poispotkittu Pekka Ervasti paljasti jo MT:ssä, että nimenomaan Sipilän hallituksen aikana toimittajiin ja uutisiin suunnattua painostusta on tehty poikkeuksellisen paljon. Sipilän toimintakulttuuri näyttää olevan patavanhoillista hapatusta, johon kuuluu se, että vallassa oleva määrää kaikesta - jopa sananvapaudesta. Tarvitsemme ehdottomasti nykyaikaisemman pääministerin. Suomen pääministerin toiminta on saanut jo ikävää julkisuutta ympäri Eurooppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnallisvaalit lähestymässä ja koska Suomen Keskustan ja pääministerinkin kannatus on vastustajien mielestä pysynyt aivan liiankin korkealla hallitustyöskentelystä huolimatta myös mielipidetiedusteluissa, niin nyt aletaan sitten esittää vaikka mitä kunhan saadaan vain Keskustan kannatusta alemmas! Kyllä pääministerilläkin saa olla omat mielipiteet ja hän saa ne tuoda esille niin kuin muutkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylellä on toiminta turvattu muutamaksi vuodeksi eteenpäin ja sillä siellä tehdään huonoa uutisointia. Eiköhän olisi aika uutisoida asialinjalla, eikä luoda asetelmia joissa asiat henkilöityy ja kohdehenkilön perhe ja jopa suku joutuu mustamaalatuksi. Ikävää luettavaa. Totuus pitää tuoda julki, mutta miten se tuodaan niin se onkin taitolaji ja ilmeisesti yle ei nyt hanskaa asioita oikein, kun lähtee paljastamaan kahdenkeskistä kirjeenvaihtoa.
Raamattu kehoittaa kansaa rukoilemaan pättäjien puolesta ja Jumala on voimallinen kääntämään päättäjien mielet kuin vesiojat, jos on tarvetta. Suomi on taantumassa henkisesti ja taloudellisesti, eikä syy ole Sipilän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperikalevassa oli sivun juttu asiasta ja vasemmassa reunassa kalenteri, kuinka asia eteni. Miksi siitä puuttui olennainen tieto, että jo 24.10 oli Terrafame tilannut kuljettimen Katera Steeliltä. Yhtiön tiedotteessa kerrotaan myös, että tilaus oli tarpeen vaikka ensi vuoden alusta kaivos olisikin päätetty ajaa alas.
Siis puoli kuukautta ennen hallituksen päätöstä tilaus oli jo tehty. Hallitusko teki 100 milj. euron pääomituspäätöksen turvatakseen pääministerin sukulaisten firman tilauksen. Just joo...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä, mutta katsos kun sillä ei ole merkitystä, miten asiat ovat, vaan miten niiden halutaan nähdä olevan.

Se on valitettava asia faktoille, kun halutaan rakentaa mielikuvia ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivärinta on kyllä pirullinen. Mistähän johtuu, onko joutunut itse joskus kiusatuksi, kun kiusaa niin kovasti haastateltaviaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

A-studiota seuranneena hänellä kyllä tuntuu olevan nuttura aika kireällä. Sanoisin, että poliittinen suuntautuminen aika vahvasti feminismi/vasemmisto/vihreät. Hänen agendallaan ei suomalaisyritysten menestyminen tai talouskasvu paljoa paina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen Ylen johtajat ovat asemansa velkaa Keskustapuolueelle. Ei isäntää saa moittia julkisesti. Aina rengit on kuriin saatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä pääministeri Sipilän kiusaaminen tekee todella pahaa tällaisen tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Voitaisiinko välillä uutisisoida siitäkin, mitä hän on työssään tehnyt Suomen nostamiseksi suosta. Oppositio ja osa mediasta näyttäisi pelkäävän sitä, että tämä hallitus saa jotain tehtyä, jotta talous lähtisi nousuun ja sosiaaliturva olisi jatkossakin mahdollista Suomessa. Ylen ajankohtaisohjelmia ja iltapäivälehtiä en jaksa enään seurata, koska siellä kohdellaan pääministeriämme epäoikeuden mukaisesta ja kiusataan rankasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on osa YLEn toimittajien poliittista ajojahtia. Tavoitteena mustamaalata nykyhallituspuolueet oppositioon, jotta valtaan saataisiin taas vaaleissa kyykänneet SDP ja vihreät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän hän ole kaiken ansainnutkin eipä tarvi näin eläkeläisenä jolta hän oli taaaasen leikkaamassa ruokarahoja paljon puolustella.KM taitaa olla sammaa Seurakuntaa joilla on miljoona tulot ja kuten on tiedossa ei kepulaiset maksa veroja vaan ovat niitä jotka on kuin variksenpojat huutamassa tukiaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä kieltäytyi tulemasta keskiviikon A studioon . Näyttäisi siltä ,että Sipilä pelkää pirullista Päivärintaa joka ei välttämättä olisi käsitellyt häntä silkkihanskat käsissä .Oli miten oli joka tapauksessa Sipilä tekee Suomea tunnetuksi tavalla jota Suomen kansa ei hyväksy .Eli jälleen kerran on todistettu se ,että paha kello kauas kolkuttaa sillä nämä Sipilän lehdistön vapauteen puuttumiset on huomioitu jo ympäri läntistä maailmaa .Saa nähdä millä aika viiveellä Sipilällä tulee polvi tai joku muu kipeäksi ,että voi jättää pääministerin salkun .Vanhasellahan tuo kuuluisa polvi jonka vuoksi hän jätti pääministerin salkun on näköjään parantunut täysin .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (89)

Uutisvirta

73
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
38
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
29
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
22
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
22
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
20
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

120 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image