Kotimaa

YK moittii Suomea tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­den kohtelusta

Kotimaa 7.12.2016 14:08 | Päivitetty 7.12.2016 21:25
STT

YK:n kidutuksen vastainen komitea arvostelee Suomea turvapaikanhakijoiden kohtelusta. Sen mukaan Suomen lainsäädäntöön on tehty viime aikoina muutoksia, jotka saattavat heikentää turvapaikanhakijoiden oikeussuojakeinoja ja lisätä palauttamisriskiä.

Komitea on huolestunut muun muassa siitä, että Suomi ei tunnista riittävän hyvin kidutuksen uhreja ja että Suomi ottaa turvapaikanhakijoita säilöön erityisesti maasta poistamisen yhteydessä. Lisäksi komitea huomautti, että Suomi ei tilastoi riittävän kattavasti säilöön otettuja turvapaikanhakijoita ja paperittomia ja että ihmiskaupan uhrien tunnistaminen ja suojelu on puutteellista.

Osaan ongelmista Suomi on jo puuttunut. Esimerkiksi maasta poistettavien turvapaikanhakijoiden säilöönottoa ollaan osin korvaamassa asumisvelvoitteella, jossa turvapaikanhakija olisi velvoitettu ilmoittautumaan säännöllisesti määrätyssä vastaanottokeskuksessa, kertoo johtava asiantuntija Elina Immonen sisäministeriöstä.

Lisäksi komitea vaati, että Suomi myöntäisi kaikille ihmiskaupan uhreille vastaanottolain mukaisen toipumisajan.

- Tällä hetkellä Suomi myöntää laittomasti maassa oleville ihmiskaupan uhreille ulkomaalaislain mukaisen harkinta-ajan, jonka katsomme ajavan saman asiaan, Immonen sanoo.

Tutkintavankeus lyhenemässä

Komitea moittii Suomea myös tutkintavankien liian pitkistä pidätysajoista, käsirautojen käytöstä vankikuljetusten aikana ja etälamauttimien käytöstä muun muassa poliisiasemilla. Lisäksi komitea toistaa huomautuksensa muun muassa vessattomista paljuselleistä, kidutusrikosten vanhenemisesta, alaikäisten vankien säilyttämisestä aikuisten joukossa ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvoksen Ulla Mohellin mukaan eduskuntaan on jo jätetty esitys, joka lyhentäisi tutkintavankeuden enimmäisajan neljästä viikosta viikkoon. Paljuselliongelmakin on ratkeamassa.

- Helsingin vankilassa paljuselleistä päästään eroon ensi vuoden alussa. Hämeenlinnassa vangit pääsevät vessaan ympäri vuorokauden, Mohell kertoo.

Oikeusministeriön hallitussihteerin Juho Martikaisen mukaan käsirautojen käyttö vankikuljetuksissa koskee lähinnä Vantaan vankilaa. Sinne ollaan hankkimassa linja-autoja, joissa jokaiselle vangille on oma tila, jolloin käsirautoja ei tarvitsisi käyttää.

Toisaalta valmisteilla oleva hallituksen esitys antaisi mahdollisuuden päättää käsirautojen käytöstä kaikilla saman kuljetuksen vangeilla koko kuljetuksen riskin mukaan. Nykyisin arvio pitää tehdä joka vangin kohdalla erikseen. Esitys menee todennäköisesti perustuslakivaliokuntaan.

Alaikäisten vankien kohdalla tilanne on monimutkaisempi. Suomessa alaikäisiä vankeja on keskimäärin alle kymmenen, ja eristäminen aikuisista johtaisi helposti heidän säilyttämiseensä täysin yksin.

- Jos taas alaikäiset sijoitettaisiin omaan yksikköön, monien heistä olisi pitkien välimatkojen vuoksi vaikea pitää yhteyttä perheisiinsä, Martikainen sanoo.

Turvakodeille rahaa

Myös väkivaltaa kohdanneiden naisten asemaan on vireillä parannuksia, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön lakimies Laura Terho. Hänen mukaansa Helsingissä on jo käynnissä pilotti raiskauksen uhrien tukikeskuksesta,

Lisäksi esimerkiksi turvakotien rahoitusta ollaan parantamassa kolmena seuraavana vuonna kahdella miljoonalla vuodessa.

MAINOS

Kommentoi

YK:n pitäis olla huolissaan siitä, että Sipilän hallitus koettaa näännyttää köyhät nälkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, siitäkin. EU on jo Suomea moittinut siitä että perusturva ei riitä minimitasoiseenkaan elämiseen. Mutta sehän on Suomessa ollut jo pitkään suunta, että köyhiä tulee lisää. Köyhyys oli lähes tuntematon ilmiö 80-luvulla, 90-luvun kovan laman jälkeen oli noin 350 000 köyhää, ja nyt on noin 800 000.
Mutta kyllähän nuokin ovat näköjään epäkohtia mistä tuossa YK on moittinut. Ihan hyvä että joku moittii. Suomessa on tapana kuunnella isolla korvalla YK:ta. Se on isännän ääni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

90
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
43
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
36
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
27
Uudessa Heinäkengässä karaoke raikaa kellon ympäri – uutta ravintolan toimintamallia kokeillaan Oulussa
25
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"
22
Rannan Terwa Towerin suunnitteluvaraus eteni Oulun kaupunginhallituksen ratkaistavaksi
18
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

308 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miljonääri opastaa köyhää:Tämä päivittäinen tapa olla rikastumatta.

Miksi sitten mljoonia pääomatuloja saavilla lopullinen veroprosentti on alle ahkeran siivojan lopullisen veroprosentin? ... Lue lisää...
Niinköhän

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image