Kotimaa

Mainos

Yhä useampi nuori on raitis - samalla nuorten lihavuus näyttää lisääntyvän

Kotimaa 14.9.2017 11:13 | Päivitetty 14.9.2017 12:35
STT

Entistä useampi nuori on raitis, mutta samaan aikaan yhä useampi nuori on ylipainoinen, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselystä.

Kyselyn mukaan perusopetuksen 8. ja 9. luokan oppilaista yli 60 prosenttia on raittiita. Lukiolaisista puolestaan yli kolmasosa ja ammattiin opiskelevista yli neljännes on raittiita. Raittiiden nuorten osuus lukiossa opiskelevien ja ammattiin opiskelevien keskuudessa on noussut muutamalla prosentilla vuoden 2015 kouluterveyskyselystä.

Sen sijaan nuorten ylipaino näyttää olevan lisääntymässä, THL kertoo. Kyselyn mukaan lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien välillä on selkeä ero, sillä alle viidesosa lukiolaisista on ylipainoisia, kun taas ammattiin opiskelevista neljännes on ylipainoisia.

Nuorten tupakoinnin kerrotaan vähentyneen, mutta nuuskan käytön lisääntyneen samalla. Nuuskaa käyttävät etenkin ammattikouluissa opiskelevat pojat.

Monet nukkuvat liian vähän

Lukiolaisten elintavat ovat ammattiin opiskelevia terveellisemmät, mutta ammattiin opiskelevilla on vähemmän koulu-uupumusta. He myös viihtyvät lukiolaisia paremmin koulussa.

THL:n mukaan toisen asteen opiskelijoiden yleisimmin kokema oire on väsymys, josta kärsii viikoittain noin 60 prosenttia naisista ja kolmannes miehistä.

Lisäksi huomattava osa lapsista ja nuorista nukkuukin arkisin liian vähän.

Peruskoululaisten osalta selviää, että alakoululaiset ovat yläkoululaisia tyytyväisempiä. Nelos- ja vitosluokkalaiset pitävät enemmän koulunkäynnistä, kokevat itsensä harvemmin yksinäiseksi, terveydentilansa paremmaksi ja ovat elämäänsä tyytyväisempiä kuin kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset.

Syrjintä huolettaa

Syrjivää kiusaamista on kokenut noin viidesosa alaluokkalaisista ja lähes neljäsosa yläluokkalaisista. Reilu kymmenesosa lukiolaisista ja ammattiin opiskelevista kertoo kokeneensa syrjivää kiusaamista, eli heitä on kiusattu koulussa tai vapaa-ajalla ulkonäön, sukupuolen, ihonvärin, kielen, vammaisuuden, perheen tai uskonnon takia.

THL:n mukaan on huolestuttavaa, että yli 40 prosenttia kodin ulkopuolelle sijoitetuista, toimintarajoitteisista ja ulkomailla syntyneistä nuorista kokee syrjivää kiusaamista. Näillä nuorilla on huomattavasti enemmän hyvinvoinnin haasteita sekä koulussa että vapaa-ajalla, THL kertoo.

Kouluterveyskysely toteutettiin keväällä 2017.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvää itsenäisyyspäivää Viro!

Kyllä harmittaa idiootteja, kun Viro on turvassa rosvovaltiolta. Lue lisää...
UMA

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image