Kotimaa

Viranomaiset kehottavat tarkastamaan satojen hallien rakenteet

Laukaassa vuonna 2013 sattunut maneesiturma johti lakiin, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien rakenneturvallisuutta. KUVA: Janne Nousiainen
Kotimaa 17.7.2017 8:21 | Päivitetty 17.7.2017 10:55
STT

Ympäristöministeriö ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 teräsrakenteisen hallin turvallisuuden, koska niiden rakenteet saattavat olla turvallisuusriski.

Ympäristöministeriön Rakennukset ja rakentaminen -yksikön päällikön Teppo Lehtisen mukaan lista lähetettiin huhtikuun alussa.

- Kyse on tyyppihalleista, joissa on ollut joko sortumia tai rakennevaurioita, Lehtinen kertoo STT:lle.

Lista lähetettiin ely-keskuksille, jotka neuvoivat edelleen rakennusvalvontoja ja nämä taas kiinteistöjen omistajia.

Asiasta ensin kertoneen Ylen mukaan yli 80 hallista on löytynyt riskirakenteita, jotka on kuitenkin suurelta osin korjattu tai korjausta suunnitellaan. Listalla on jäähalleja, maneeseja sekä teollisuus- ja varastokäytössä olevia halleja eri puolilta maata.

- Osaa halleista saattaa koskea niin sanottu hallilaki, jos hallin tai eläinsuojan jänneväli on riittävän pitkä ja pinta-ala on tarpeeksi suuri tai kyseessä on maneesi, Lehtinen sanoo.

Ministeriön ainoa keino asiassa on viedä omistajille tietoa mahdollisista riskeistä, ja sen jälkeen vastuu siirtyy heille, sanoo Lehtinen. Omistaja tilaa paikalle rakenneasiantuntijan, joka kykenee hallin tarkastamaan. Jos jotain todella hälyttävää ilmenee, tarkastaja informoi heti sekä hallin omistajaa että viranomaista ja halli menee käyttökieltoon. Mutta varsinaista ilmoitusvelvollisuutta tarkastuksesta kiinteistön omistajalla ei ole.

Tarkastusvastuun laiminlyönnistä ei suoria sanktioita

Listalla olevien tarkastettavien hallien toimittajana on ollut konkurssiin päätynyt Nordic Hall/Korato tai Muotopeite Oy. Lehtisen mukaan näiden valmistajien halleissa on ollut selkeitä ongelmia.

- Hallien rakentamisessa on käytetty kolminivelkehiä, joissa on niin paljon niveliä, että niiden jäykistäminen on ihan oma asiansa. Jos sitä ei ole osattu tehdä, niin jopa sortumavaara on olemassa, Lehtinen sanoo.

Kaikki lain piirissä olevat hallit pitää olla tarkastettu huhtikuun 2019 alkuun mennessä. Jos hallia ei ole tarkastettu siihen mennessä, seurauksia ei ole luvassa, mutta vastuu kuuluu kiinteistön omistajalle, Lehtinen muistuttaa.

- Olemme lähteneet siitä, että jos halli romahtaa ja joku kuolee, niin siinä on sanktioita sen verran, ettei kukaan halua sitä tunnolleen ottaa.

Lehtinen toteaa, että omistajan raportointivastuu olisi helppo toteuttaa.

- Tarkastuksen yhteydessä kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja. Se olisi helppo tarjota vaikka sisääntuloaulassa tai verkkosivuilla asiakkaille, jotka näkisivät, että tämä halli on tarkastettu ja hyväksi todettu, Lehtinen sanoo.

Laukaassa vuonna 2013 sattunut maneesiturma, jossa kuoli 10-vuotias tyttö, johti lakiin, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien rakenneturvallisuutta.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Pulttien varassa olevien rakenteiden täyskielto on tarpeen saada aikaiseksi.
Riittävän paljon on romahtaneita rakennuksia nähty.
Lujuuslaskennan opetusta parannettava ja arkkitehdeille pakollinen lujuuslaskennan opetus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tätä se on alimitoitetut rakenteet ovat tuoneet kilpailuetua yrityksille ja voittaneet monet urakat, silti tehneet konkurssin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Olemme lähteneet siitä, että jos halli romahtaa ja joku kuolee, niin siinä on sanktioita sen verran, ettei kukaan halua sitä tunnolleen ottaa."

Kyllähän yhteiskunnassa lähtökohta on että jokainen on tunnollinen ja haluaa välttää kaikkea vastuuta rikollisesta toiminnasta... Siinä sanktiot. Toi jutun tekstissä oleva muotoilu on eräs surkuhupaisimpia mitä olen mediassa aikoihin lukenut viranomaisten piittaamattomuudesta ja menneen ajan jälkijättöisestä arvomaailmasta... Suomi on mahtava maa saa tehdä mitä lystää ja kohdella kaikkia miten lystää. Ilman vastuita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Listaa kun selaa halleja satoja ja korjaus määräyksiä myös,
Korjauksia tehty kymmeniä.
Mistä johtuu ?
Halusta rahasta vai eikö asiaan ole laitettu riittäviä sanktioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentamisen valvonta on jälleen kerran pettänyt 100 %:sti. Hallien rakentamisen valvonta on varmasti tehty viranomaisvaatimusten mukaisesti ja valvontamaksut kunnille on maksettu. Todellinen valvontatyö vain on jäänyt tekemättä ja kunnanvirastoille järjestely on kelvannut ilman muuta. Mitä varten kunnissa on rakennusvalvonta-osasto ylipäätään, kun se ei valvo käytännössä mitään? Rahastaa vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuletko että rakennusvalvontaviranomaisilla on aikaa ja resursseja seistä päivät katsomassa tuleeko kaikki liitokset nyt tehtyä oikein. Se vastuu kuuluu vastaavalle työnjohtajalle joka kohteeseen on haettu. ( rakennusvalvoja/tarkastaja on eri asia kuin vastaava työnjohtaja). Tietenkin jos tähän kunnat lähtisivät niin saattaisi se sinunkin rakennusluvan hinta pompahtaa kymmenkertaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sittenhän kaikki meni hyvin ja oikein ja minä olin väärässä. Rakennusvalvonta on nimensä mukaisesti valvova elin joka hoitaa tehtävänsä kunnialla, parhaan tietämyksensä mukaan, ilman moitteen sanaa. Vieläkö muuten valesokkelia suositellaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

"Aamulehti vastasi tutkija Kimmo Kiljusen mielipidekirjoitukseen Työeläkevakuuttajien antamalla tiedolla. Jutun tiiviste... Lue lisää...
Mikä on eläkevelka?

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

19.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image