Kotimaa

Viljelijä lihakohusta: Kurjaa, että oppi pitää tulla kuluttajille kantapään kautta

Suvi Rantala-Sarjeant Rantalan broileritilalta muistuttaa kotimaisen ruuan puhtaudesta. Suomalaisessa lihantuotannossa esimerkiksi lääkkeiden käyttö on minimaalista moniin muihin EU-maihinkin verrattuna. KUVA: Krista Luoma
Kotimaa 20.3.2017 19:31
Virpi Niemistö

Skandaali pilantuneen brasilialaislihan pääsystä myyntiin tuntuu maailmanlaajuisesti, sillä Brasilia on lihantuotannon ja -viennin suurmaita. Tuontimäärissä Suomeenkin puhutaan miljoonista kiloista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan myös Suomeen on päätynyt lihaa pilaantumiskohun kohteena olevista yrityksistä.

Suomen broileryhdistyksen puheenjohtaja ja broileritilaa Lapualla viljelevä Suvi Rantala-Sarjeant toteaa alkuun asian julkitulon olevan suomalaiselle tuotannolle hieno juttu.

– Olenkin ihmetellyt, miksei suomalaista, puhdasta ja antibioottivapaata tuotantoa ole arvostettu enempää. Ehkä tarvittiin tällainen herätys. Toisaalta on kurjaa, että oppi saadaan näin kantapään kautta, hän tuumii.

Esimerkiksi antibiootteja suomalaisilla broileritiloilla ei ole tarvittu vuosikausiin. Naudan- ja sianlihantuotannossakin niitä käytetään hyvin pieniä määriä vain tarpeeseen, ei ennaltaehkäisevästi.

– Espanjassa antibiootteja käytetään 19-kertaisesti ja Saksassakin kuusinkertaisia määriä Suomeen verrattuna, MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala muistuttaa.

Viljelijän ja kotieläinasiamiehen viesti suomalaisille kuluttajille on sama: valitse Suomessa tuotettu vaihtoehto. Ravintoloissa ja laitoskeittiöissä hän kannustavat kysymään, mistä ruuan raaka-aineet ovat kotoisin.

Suomessa kulutetusta broilerinlihasta reilu 80 prosenttia on kotimaista alkuperää ja vajaa viidennes on tuotu ulkomailta. Thaimaa on Brasilian lisäksi toinen EU:n ulkopuolinen iso tuontimaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Suomalaiset naudat joutuvat olemaan koko elämänsä navetassa. Onko se aitoa ja hyvää naudan elämää? Brasiliassa he laiduntavat laitumilla. Heissä maistuu lisäksi tuettomuus. Toisin on suomalaisen lajiotoverinsa maku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähävarainen kun olen niin ostan edelleen halvinta oli se sitten mistä tahansa.
Ostin kerran kotimaisen kinkun (80-luvulla) samoin vanhempani ja serkkupoika. Niin tuli paha mahatauti että paska lensi,ei ehtinyt edes pärettä eteen laittaa. Serkkupoika vei "rantaan" elintarviketarkastajalle joka totesi tuotteen olevan syömäkelvotonta. Monta suupalaa ei ehditty haukata. Se oli sitä lähiruokaa. lähiruokatehtaassa jalostettua. Tyrkyttivät uutta kinkkua-rahana otin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostan ja ostin taas pakasteeseen moneksi kuukaudeksi kun sitä sai taas kerran tosi halvalla sattuneesta syystä ja ostan myös ulkomaalaista kalaa heti kun hinta on sopiva ja säästän paljon ! Samaa lihaa ja kalaa se on tuotettiin se missä tahansa , niin myös jauho ja leipä ja kasviksetkin , täysin samaa se on vaikka olisi peräisin Ugandasta tai Timbuktusta sielläkin kun syödään ja eletään vaikka syödäänkin samaa kuin suomalaiset etelän lomillaan ulkomailla syövät !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissapäivänä uutisoitiin, että hallitus on perunut päätöksen sikojen karsinoiden tilavaatimuksen isontamisesta ja siitänyt lain täytäntöönpanon vuoteen 2025. Edellinen päätös oli tehty 6 vuota sitten. Sioille olisi pitänyt tulla hieman lisää tilaa, koska ne eivät mahdu tonkimaan ja purkavat stressiään ahtaasti asuessaan lajitovereihinsa puremalla toistensa häntiä ja korvia. Possut ovat kohta pienemmässä tilassa kuin kanat.

Vuoden 2014 joulun alla uutisoitiin, kuinka S-ryhmä ei vetänyt markkinoilta pois lihaerää, joka sisälsi vaarallista MSR-bakteeria. Kesko veti.

Parisen vuotta sitten suomalaisen broilerin todettiin sisältävän ESBL-suolistobakteeria. Syyksi selitettiin vähäinen antibiootimäärä.

Vierailijoita, edes sukulaisia ei päästetä sisälle suomalaisiin navetoihin ja sikaloihin. Syyksi kettotaan tautien leviämisen estäminen. Tärkein syy on se, että ihmisiä ei päästetä näkemään elukoitten elinoloja. Niitä muutamia paremmin hoidettuja kyllä esitellään televisiossa. Mistä me tiedämme, minkä laatuista kotimaista lihaa me syömme, kun kasvatus ja valvonta on pienen piirin sisällä. Vasta sitten, kun joku sairastuu, ruvetaan kyselemään ja kyseenalaistamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupanala on syyllinen tähän epäisänmaalliseen voitontavoitteluun tuottamalla paskaruokaa meille kaukomailta. Sillä itsellään ei liene mitään laadunvarmistusta, kunhan tuotteet pysyvät pöydällä ennenkuin asiakas ehtii vessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kotimaiseen lihanjalostukseen voi luottaa .......? Ainakin niin kauan kunnes iso luuranko löytyy kaapista, ja alkaa paniikin omainen selittely jostain "väärinkäsityksestä" kuinka kotimaiseen makkaraan onkin livahtanut vähä "Brassilihaa"... Kukaan ei tiedä mitä syö ,kun menee laivoille sun muihin joukkosyöttölöihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kukaan ei ole tuohon kuollut. Suomalaista tuotantoa ei arvosteta koska suomalainen tuottaja on ahne. Valitetaan ettei työllä tienaa vaikka tuotantolaitoksissa ja koneissa on kiinni satoja tuhansia ellei miljoonia. Traktorit uusitaan vähän väliä, sellainen laitos maksaa muuten saman kuin perustyöntekijän talo/asunto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin haiskahtaa tilatulta skandaalilta, lemmikkieläimillehän lihaa eussa pääasiassa tuotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin syökäähän kotimaista sairaalabakteerilihaa yms niin ei paljo antibiootit auta kun sairastuu johonki. Mutta taitaa ulkomaisista löytyä vielä enemmän bakteereja. Kummalle vaan tuntuu että ollaan taas hiljaa oltu pitkään koko asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä helkkarin virkaa on eviralla jonka pitäs pistokokeita ottaa kaikista elintarvikkeista jota rajan takaa tulee.onneksi köyhällä ei ole varaa ostaa brassi lihaa mut onneksi rikkailla on ja toivottavasti tulosta syntyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syö vain kotimaista lihaa, niin ei tule ongelmia ja tukee samalla kotimaisia laadukkaita yrittäjiä/tuottajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä, että tälläiset kieroudet tulevat ilmi- Itse ostan ainoastaan kotimaista liha- Tämä Brasilia sotkun tultua ilmi, niin jos käyn ravintolassa syömässä, niin vaadin kotimaista lihaa. Mutta mistä se asiakas tietää lihan alkuperän ravintolassa? Ei mistää, kun en usko yrittäjien rehellisyyteen tässäkään asiassa! Kala on se ainut varma vaihtoehto. Herrat on saatava vastuuseen tästä lihajupakasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keitetyt kananmunat tulevat puolasta myös suomeen...ja haisevat myös ei tuoreelle ... ja hevosen lihaa tulee pakasteena metvurstiin että siinä suomalaista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

elkää menkö sinne arinaan k kauppa myy kotimaista lihaa.vihanneksia,meetvustia,kanan munia tuotolihan tuonnin lopettaneet vuosia sitten k kaupalle nostan hattua.arina tuo maista jossa teetetty 3euron tuntitaksalla teurastamoissa ja kasvihuoneissa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos suomalainen elintarvike on niin hyvää ja puhdasta luulisi että se käy kaupaksi ulkomaille hyvään hintaan niin tukiaisia ei tarvis maksaa vaan rahat tulis mailmalle myydyistä tuotteista. Vai onko puhtaus ja erinomaisuus pelkkää myyttiä ja kuvitelmaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putaudella ja hyvyydellä ei ole mitään merkitystä, jos tuotetta ei osata viedä ja markkinoida ulkomaille. Tyhmempikin sen tajuaa, että suomalaiset elintarvikkeet menisivät kuin kuumille kiville, jos niitä osattaisiin markkinoida kuten ruotsalaiset ja jenkit omiaan. Kaikki kunnia maanviljelijöille, kateelliset kaupunkilaiset eivät näe napaansa pidemmälle tässäkään asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image