Kotimaa

Ve­nä­läis­tu­ris­tien viisumijonoa on saatu lyhennettyä reippaasti – "Toimenpiteet ovat alkaneet purra"

Venäläisturisti voi hakea viisumia Suomeen esimerkiksi tästä Pietarin-pääkonsulaatin toimipisteestä, joka sijaitsee Murmanskissa.
Kotimaa 25.7.2017 14:55
Anna Humalamäki

Keväällä syntynyt venäläisturistien viisumihakemusjono on saatu lyhennettyä tavanomaisiin mittoihin. Vielä jokin aika sitten viisumia saattoi joutua odottamaan Pietarin-pääkonsulaatista yli kuukauden.

– Käsittelyaika Pietarin hakemuksille on nyt 12-14 päivää hakemuksen jättämisestä siihen, kun valmis viisumi on asiakkaan kädessä, kertoo yksikönpäällikkö Leena Liukkonen ulkoministeriöstä.

Liukkosen mukaan jonoa on lyhennetty palkkaamalla Kouvolan viisumikeskukseen 38 kausityöntekijää ja tekemällä ylitöitä. Myös muut Suomen edustustot Venäjällä ovat auttaneet Pietaria, jonne hakemuksia tulee kaikkein eniten.

– Toimenpiteet ovat alkaneet purra, Liukkonen toteaa.


Suma pääsi syntymään
, koska viisumihakemusten määrä alkoi viime talvena nousta pitkän hiljaisen kauden jälkeen. Ruplan vahvistuminen sai venäläiset jälleen matkailemaan.

Suomelle tilanteen muuttuminen tuli kuitenkin hieman yllätyksenä. Hiljaisten vuosien aikana viisumikäsittelijöiden määrää Pietarin-pääkonsulaatissa oli vähennetty.

– Viime syksynä ei ennakoitu, että tilanne paranisi näin hyvin, Liukkonen sanoo.

Ulkoministeriö onkin joutunut korjaamaan viisumikysyntää koskevaa ennustettaan. Kun vuonna 2016 pääkonsulaattiin jätettiin yhteensä 360 000 hakemusta, on niitä tänä vuonna käsitelty nyt jo lähes saman verran, yli 327 000.

– Jos loppuaikana tulisi noin 2 500 hakemusta per päivä, Pietarin hakemuksia olisi kuluvana vuonna yli 600 000, Liukkonen laskeskelee.

Hänen mukaansa syksy on kuitenkin perinteisesti venäläisten Suomen-matkailussa hiljaista aikaa. Uutta piikkiä voidaan odottaa jälleen jouluna ja uutena vuotena.

Pietarissa 13 700 jonottajaa

Pietarin-pääkonsulaatissa odottaa käsittelyä 13 700 viisumihakemusta. Vielä toukokuussa jono oli 50 000 hakemuksen mittainen (Yle 11.5.).

Suomella on Venäjällä kolme muutakin edustustoa, jotka myöntävät viisumeja. Ne sijaitsevat Moskovassa, Petroskoissa ja Murmanskissa.

Moskovasta viisumin saa tällä hetkellä parissa viikossa. Käsittelyaikaa on kuitenkin tarkoitus tiivistää vielä kymmeneen päivään.

Eniten viisumihakemuksia tulee Pietariin. Huhtikuisen ennusteen mukaan niitä voisi kertyä tänä vuonna 500 000, mutta määrä voi nousta vieläkin isommaksi.

Moskovassa viisumikysyntä on kasvanut viime vuoteen verrattuna noin 20 prosenttia. Jos tahti jatkuu, hakemuksia tulee vuoden loppuun mennessä 76 000.

Lähde: ulkoministeriö

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"Viime syksynä ei ennakoitu, että tilanne paranisi näin hyvin, Liukkonen sanoo"?
Tuo Pietarin pajan toiminta pitäisi olla pelottavaa, kun kuvakin on saatu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image