Kotimaa

Var­hais­pe­ru­naa äi­tien­päi­väk­si, onnistuu

Kotimaa 11.5.2018 13:44
Anita Simola

Kasvihuoneessa viljeltyä perunaa liikkeellä pieniä eriä. Avomaalla lämpötila uhkaa nousta harson ja muovin alla jo liian korkeaksi.

Uusia kotimaisia varhaisperunoita äitienpäiväksi. Onnistuu.

Vaivaa tosin täytyy nähdä, sillä kovin suuria eriä ei kaupoissa tai toreilla vielä liiku.

Maanviljelijä Esko Lehtonen Naantalin Merimaskusta myy suoraan tilaltaan kasvihuoneessa viljeltyjä varhaisperunoita. Erilaisia lajikkeita on ollut viljelyssä viisi.

Kilohinta on reilut kymmenen euroa, kun kuluttaja ostaa suoraan tilalta.

Perjantaina Lehtonen vie vielä eriä rahtiterminaaliin, josta laatikot lähtevät tukkuun ja edelleen kaupan keskusliikkeille. Koska erät ovat pieniä, ei kevään herkkua ihan joka kulmakaupasta löydy.

– Aikataulu on sellainen, että viikonlopun jälkeen kasvihuone hiljenee ja aletaan odotella perunaa avomaalta.

Lehtosella on avomaanviljelyksessä 6-7 hehtaaria perunaa.

– Tänä vuonna käy niin kuin viimeksikin, että myyntiin tulee katkos. Kasvihuone tyhjenee, mutta avomaan perunaa saadaan odotella vielä kolmisen viikkoa, Lehtonen laskee.

Oh-hoh, mikä helle

Viime päivät ovat hellineet lämmöllään. Liika lämpö voi tuoda mukanaan myös harmeja.

– Avomaan peruna kasvaa katteen eli muovin tai harson alla. Kun on lämmintä, niin perunalla voi olla vähän liian kuumat oltavat. Mittasin aurinkoisena päivänä, että lämpötila oli muovin alla 60 astetta. Tällöin piti kiireesti ottaa katteita pois. Perunalle ihanteellinen lämpötila on 23 astetta. Perunahan ei ole kotoisin mistään hellealueelta, Lehtonen muistuttaa.

Muovia pois

Aluepäällikkö Terhi Löfstedt MTK Varsinais-Suomesta allekirjoittaa Lehtosen kommentit.

– Perunanviljelijän pitää olla tarkkana lämpötiloissa. Avomaalla viljeltävä peruna on enemmän säiden armoilla toisin kuin kasvihuoneessa viljeltävä peruna.

Kun ilma lämpenee, niin lämpötila voi nousta yllättävän ylös. Silloin on kiireesti otettava katteita pois viljelysten päältä.

Hän korostaa, että perunan avomaan- ja kasvihuoneviljelyksessä pätevät eri säännöt.

– Kasvihuoneissahan voi viljellä vaikka kookosta.

Pellosta pöytään

Ensimmäiset kasvihuoneesta tulevat perunat ovat kalliita.

– Hintaan vaikuttavat lämmityskustannukset. Meillähän oli kylmä alkukevät ja sitä enemmän löydyttiin lykkäämään lämpöä kasvihuoneisiin.

Avomaaviljelyksessä kustannuksia nostavat puolestaan katemateriaalit eli muovit ja harsot.

– Niillä varmistetaan perunan kasvu kylmissä oloissa. Tämä lisää työmäärää, mutta näin varmistetaan, että kuluttajille on tarjolle jopa samana päivänä nostettua perunaa omasta maasta.

Kuluttaja, ole tarkkana

Varsinaista varhaisperunan kulta-aluetta ovat Turun saaristo sekä Vakka-Suomen rannikko mukaan lukien pieniä kaistoja ruotsinkieliseltä Uudeltamaalta ja

Hämeestä.

Löfstedt ennustaa, että avomaalta saadaan jo pieniä eriä kotimaista perunaa touko-kesäkuun vaihteeseen lakkiaisiin ja valmistujaisiin.

Myös Ahvenanmaalta on saapunut kasvihuoneessa viljeltyjä perunaeriä Manner-Suomeen.

Aluepäällikkö tähdentää, että kuluttajan kannattaa tarkasti katsoa ja varmistaa, että peruna on kotimaista. Onhan liikkeellä paljon ulkomaalaisia eriä muun muassa Marokosta ja Espanjasta.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image