Kotimaa

Mainos

Vanhanen uskoo käänteeseen pre­si­den­tin­vaa­lien lop­pusuo­ral­la: "Me olemme sen tekijöinä"

Kotimaa 13.1.2018 15:24
Aki Taponen

Keskustalaiset yrittävät vauhdittaa Vanhasen presidenttikampanjaa järjestämällä vielä parissa viikossa tuhat tapahtumaa hänen tuekseen.

Helsinki

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk.) uskoo, että vaalikamppailun loppusuoralla tapahtuu vielä ennakoimaton käänne.

- Kampanjoinnissa viimeisen kahden-kolmen viikon aikana joka kerta niin on tapahtunut. Niissä muutokset eivät ole kymmenesosaprosentteja, vaan 5-10 prosentin mittaluokkaa.

- Uskon, että me olemme sen käänteen tekijöinä, Vanhanen sanoi Helsingissä puolueensa kunnallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien puheenjohtajapäivillä.

Kampanjapäällikkö, puoluesihteeri Jouni Ovaskan mukaan käänne tapahtui Vanhasen esiinnyttyä torstaina televisiossa, jossa ehdokas piti selkeän keskustalaisen arvopuheen suurista tulevaisuuden asioista ja vielä ilman papereita.

- Se oli herätys. Moni sanoi sen jälkeen, ettei keskustalainen voi äänestää kokoomustaustaista ehdokasta, Ovaska sanoi.

Keskustalaiset aikovat järjestää Vanhasen kampanjaa vauhdittaakseen vielä tuhat tapahtumaa, joista ehdokas itse osallistuu yli viiteenkymmeneen. Yhteensä hänelle kertyy puolentoista vuoden kampanjan aikana yli 350 puhetilaisuutta.

Niinistön Nato-logiikka ihmetyttää

Tähänastisissa kannatusmittauksissa Vanhaselle on mitattu vain parin prosentin kannatusta. Kyselyjen perusteella suurin osa keskustan kannattajista aikoo äänestää nykyistä presidenttiä, kansanliikkeen ehdokasta Sauli Niinistöä.

Värittömästä kampanjasta syytetty Vanhanen ei puheessaan välttänyt Niinistön arvostelua.

Vanhanen sanoi, ettei hän ymmärrä Niinistön logiikkaa, jonka mukaan EU:n ja Naton lähentyminen voi johtaa Suomessa tarpeeseen harkita Nato-jäsenyyttä.

- Sekä EU että Nato haluavat pitää omat roolinsa selkeinä. Missään tapauksessa Suomen intressissä ei ole lähteä sekoittamaan näitä rooleja.

- Niinistö on antanut ymmärtää, että EU olisi portti Natoon. Sitä ajattelua en ymmärrä, Vanhanen näpäytti.

Vanhanen korosti, että suomalaisten turvallisuus tulee vakaasta Pohjois-Euroopasta.

- Vakautta tuemme parhaiten, kun emme muuta suurstrategista asemaamme. Suomen ja Ruotsin kannattaa pysyä sotilasliitto Naton ulkopuolella, emmekä tuo Naton ja Venäjän päärajaa Suomen kohdalle, hän perusteli.

Vanhanen lisäsi, että Suomen pitää kuitenkin säilyttää itsellään oikeus arvioida turvallisuusratkaisujaan.

Vanhanen arvosteli Niinistöä myös asettumista vaalikoneessa tukemaan ajatusta suurkaupunkien tärkeästä merkityksestä muuhun maahan verrattuna.

- Eilen taas huomasin Tampereen paneelissa, kun hän korostikin koko maan asuttamisen tärkeyttä. En täsmälleen tiedä, kumpaa vastausta hän kannattaa, koko maan eheyttä korostanut Vanhanen sanoi ja sai yleisön naurahtamaan.

Rytmihäiriö hermostutti syksyllä

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä haastatteli Vanhasta yli 300-päisen keskustaväen edessä. Hän kysyi muun muassa, milloin kylmähermoisena tunnettu Vanhanen on viimeksi hermostunut.

- Syksyllä, kun tuli 15 senttiä raskasta suojalunta, niin tuntui, ettei jaksa lapioida. Jälkeenpäin tiesin, että se johtuu rytmihäiriöstä, ja silloin rupesi vähän hermostuttamaan.

Sittemmin sydämen rytmit on saatu asetettua kohdalleen ja Vanhanen on vakuuttanut terveyden olevan kunnossa.

Varapuheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) luottaa siihen, että keskustalaiset tekevät kovasti töitä sen eteen, että Matti Vanhanen yltää presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

- Ihmettelen istuvan presidentin lausuntoa, ettei toista kierrosta tule. Se kuulosti minun korvaani ylimieliseltä.

- Tietysti poliitikot ovat myös kovia vitsailemaan, Kulmuni sanoi, koska ei ole varmuutta, kuinka vakavissaan Niinistö näin oli sanonut.

Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokkaan Paavo Väyrysen erkaantumista omille teilleen Kulmuni piti valitettavana. Hän arvioi Väyrysen kannattajien olevan kuitenkin etupäässä niitä, jotka eivät muuten ehkä äänestäisi lainkaan.

Puheenjohtaja Juha Sipilä korosti, että keskustalla on vain yksi ehdokas, Matti Vanhanen.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Perinteisesti Vanhanen maksattaa valtion verovaroin oman vaalikamppanjansa, Sipilä pitää siitä huolen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen jättää kepun Vanhasen entistä kauemmas taakse.
Keskustalaisena pysyn kunniapuheenjohtajan kannattajana entistä varmemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaispuolue ilmestyy eduskuntaan heti presidentinvaalien jälkeen kun Väyrynen palaa sinne.

Tulemme näkemään muutaman loikkauksen perussuomalaisten, sinisten ja keskustan riveistä. Ensimmäiset loikkarit ovat vahvoilla seuraavissa eduskuntavaaleissa, sillä heidät luetaan kansalaispuolueen perustajajäseniksi. Elämme mielenkiintoisia aikoja Paavon tylsän presidenttipelleilyn jälkeen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestän vain sellaista ehdokasta joka - ei hyväksy laittomuutta eli nykykiellä kansalaistottelemattomuutta. Laittomuus on demokratian ja yhteiskunnan rauhan tuho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Vanhasella pakkomielle omasta presidenttiydestä? Hän on viileä na vähäeleinen, mikä ei pure suomalaisiin. Mielipiteidn tulisi olla määrääviä valinnassq, mutta äänet menvät ennakkosuosikin laariin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauta-Matti on näissä vaaleissa häntäpään valvojia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matilla on selkeät kannat asioihin. Arvostan Mattia . Hän on pätevin vaativaan presidentin tehtäviin.
Näkökanta on yksiselitteinen ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaihdoin Niinistön Vanhaseen. Vanhasella selkeät näkemykset ja visiot miten homma hoidetaan tulevaisuudessa. Jos olisi vaalikeskustelu Vanhanen vastaan Niinistö niin Vanhanen pesis Niinistön mennen tullen ja palatessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herkkähipiäistä . Minua ei vakuuta, jos tarvitsee alkaa kritisoimaan kipakumppaneita. Teot puhuvat enemmänkin puolestaan. Matin puhe oli hyvä, muttei hän muuten vaan sytytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti oli pääministeri ja Thors ei halunnut neuvotella Irakin kanssa palautussopimusta. Nyt siitä maksetaan hirveää hintaa ja maamme köyhät maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Vanhasella on Suomen pitkäaikaisesta virallisesta Nato-linjasta poikkeava kanta. Se on Nato-optio. Matilla sellaista ei ole.

Muutenkin Matti on tyypillinen nolojen tilanteiden mies. Mies, joka tahtoisi olla vain asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta olisi saanut presidentin menemällä Paavon taakse, nyt presidentiksi nouseekin Laura, joka pesee Niinistön toisella kierroksella mennen tullen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Vanhasella ole mahdollisuutta päihitää Niinistöä,Niinistöllä on puhtaat paperit,mutta kuinkas on Vanhasella?
Siispä ääneni menee Niinistölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivonpa, että Paavo Väyrynen saa jytkyn, koska hän ajaa oman maan etua on suomalaisten puolella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhanen kuuluu keskustan uus-liberaali osastoon ja se ei taas kuulu keskustalaiseen arvomaailmaan.Väyrynen taas haikailee Kekkosen ja suomettumisen perään.Eipä siinä paljon vaihtoehtoja jää.Siksi äänestän Saulia vaikka kepulainen olenkin.Ainakin toistaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on valunut Sipilän johdolla uusliberalistiseen politiikkaan, Väyrysen agenda on taas paluu Alkiolaiseen pienen ihmisen
asioiden ajamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (47)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image