Kotimaa

Mainos

Van­gin­var­ti­joi­ta hiertäneessä työ­ai­ka­kiis­tas­sa sopu – ”oli aika voimakkaita erilaisia näkemyksiä”

Suomen vankiloissa työskentelee noin 1 200 vuorotyötä tekevää vanginvartijaa. Kuvassa Kylmäkosken vankila. KUVA: ERIIKA AHOPELTO
Kotimaa 21.4.2017 15:28
Markku Uhari

Vanginvartijat ovat päässeet Rikosseuraamuslaitoksen kanssa kompromissiratkaisuun kiistassa, joka koski vartijoiden pitkien työvuorojen lyhentämistä.

Vanginvartijoita edustava Vankilavirkailijain liitto (VVL) ja Rikosseuraamuslaitos eli Rise saavuttivat keskusteluissa sovun alkuvuonna. Kiistassa oli kyse siitä, että vuorotyötä tehneet vanginvartijat olivat eri mieltä työnantajan päätöksestä luopua pitkien, 16 tuntia kestäneiden työvuorojen käytöstä.

Päätöksen seurauksena VVL ilmoitti tammikuussa irtaantuvansa kaikesta työryhmäyhteistyöstä Risen kanssa, ja vastalauseena liitto myös suositteli työntekijöitä ottamaan ylityönsä rahana.

Työnantajalla on työvuorojen suhteen direktio-oikeus, mutta Risen viime vuoden lopulla tekemä päätös suututti vanginvartijat. Syynä on ollut, että pitkän työvuoron jälkeen työntekijälle on tullut vapaajakso.

Vankilavirkailijain liiton puheenjohtajan Jari Tuomelan mukaan liitto pääsi Risen kanssa yhteisymmärrykseen siitä, että pitkien vuorojen enimmäispituus laskee 14 tuntiin, kun aiemmin työnantaja kaavaili vuorojen lyhentämistä 12-13 tuntiin. Kompromissin seurauksena liitto luopui vastatoimenpiteistään.

Tuomelan mukaan päätös lyhentää yhtenäisiä vapaita osassa vankiloista. Hänen mukaansa Risen työntekijät arvostivat aiempaa käytäntöä.

– Esitimme seurantaa sille, miten työssäjaksaminen, ylityöt ja sairaspoissaolot ovat kehittyneet. (Risen) keskushallinto lupasi ottaa Työterveyslaitoksen konsultoivaan rooliin, Tuomela kertoo Lännen Medialle.

Seuranta tehtäisiin noin vuoden jälkeen siitä, kun uudet vuorot ovat olleet käytössä. Uudet vuorojärjestelyt tulevat voimaan kesäkuun alussa.

Kiky vaikutti

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka on perustellut vuorojen muuttamista muun muassa kilpailukykysopimuksen eli kiky-sopimuksen tuomilla muutostarpeilla.

Risen keskushallinnon ylitarkastajan Leo Immosen mukaan vuorotyötä tekeviä vanginvartijoita on noin 1 200. Pitkiä, 16-tuntisia vuoroja on ollut käytössä yli puolessa Suomen vankiloista. Kaikkiaan vankiloita on Suomessa 26.

– Meillä on aina ollut hyvä keskusteluyhteys Vankilavirkailijain liiton kanssa. Hetkellisesti oli aika voimakkaita erilaisia näkemyksiä, mutta se ei rapauttanut hyvää keskustelukulttuuria henkilöstöä edustavan järjestön kanssa, toteaa Immonen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

"Kikyn tuomat muutostarpeet"?? Eipä voisi pääjohtaja huonompaa selitystä keksiä. Se että työaikaa muutetaan lyhyemmäksi, ei tuo mitään etua työnantajalle. Päinvastoin, se mutkistaa työvuoroja sekä kuilu risen ja työntekijöiden välillä kasvaa entisestään. Mutta näinhän se menee, että huono työnantaja ei kuuntele eikä ota huomioon työntekijöitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaikea ymmärtää, mihin noita vartijoita nykyaikana vankilassa tarvitaan. Homma voitas hoitaa nykytekniikalla,automatisoidulla logistiikalla ja suuritehoisilla hoivaroboteilla.Vankiloiden tuottavuus ja tehokkuus saataisiin uudelle tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tietäisit vähääkään mitä vankiloissa tapahtuu, et moisia ehdottelisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image