Kotimaa

Vain joka kolmas työttömäksi jäävä haastatteluun ajoissa - tavoitteista jääty

Terhi Seppäsen nykyisiin työtehtäviin vahtimestarina kuuluu muun muassa sulkea toimintakeskuksen ovet iltaisin ja tarkistaa kiinteistön tilat. KUVA: Mikael Rydenfelt
Kotimaa 21.3.2017 5:00
Rami Nieminen

Terhi Seppänen työskentelee vahtimestarina Turun seudun työttömät ry:n toimintakeskuksessa. Palkkatuettu työpaikka löytyy tammikuun lopulla, sen jälkeen kun hänen työllistymissuunnitelmansa päivitettiin TE-toimistossa.

Seppänen kehuu, että yhteydenpito TE-toimiston kanssa on ollut mutkatonta. Valtaosa työttömistä ei kuitenkaan ole päässyt vielä alkuvuoden aikana määräaikaishaastatteluun.

Maaliskuun alussa 41 prosentilla työttömistä oli ajantasainen työllistymissuunnitelma. Se tarkoittaa, että heidät on haastateltu kuluneen kolmen kuukauden sisällä. Vuoden alussa vastaava luku oli 18 prosenttia.

Tavoitteena on, että ensimmäinen haastattelu järjestettäisiin 15 päivän sisällä työttömäksi jäämisestä.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala kertoo, että maaliskuun alussa vain joka kolmas uusista työttömistä ehdittiin haastatella tavoiteajassa.

Hallituksen myöntämän lisärahan turvin TE-toimistoihin on ehditty jo palkata uutta työvoimaa vauhdittamaan haastattelujen tahtia.

Sen sijaan viiden miljoonan euron määrärahaa ostopalvelujen hankintaan ei ole vielä ehditty käyttää. Tarjouskilpailut päättyvät vasta ensi kuussa, joten apuvoimat saataneen käyttöön vasta loppukeväällä.

Joitain tilastopilkahduksia uusien toimien tehosta on Tuomaalan mukaan jo nähtävissä.

– Alkaneiden pitkäaikaistyöttömyyksien määrä on kääntynyt laskuun laskuun viimeisimpien kuukausien aikana. Jonkin verran myös hyvin pitkien, eli kahden vuoden työttömyyksien alkamiset ovat tasaantuneet viime aikoina. Nämä ovat merkkejä, joihin lisääntyneillä määräaikaishaastatteluilla on voinut olla vaikutusta, Tuomaala sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Minua ei kyllä tarvikkaan kutsua mihinkään haastatteluun. Inhoan koko laitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö hommaa. Tämä ei hyödytä mitään. Median pitää kokko aihe kuopata eikä edes kirjoittaa tästä aiheesta mitään. Höpö höpö hommaa. Suomi tarvii oikeaa palkkatyötä. Siinä se.! Mutta Suomen tila on katastrofaalinen, nyt on kyse saaada mahdollisimman moni ulos systeemistä. Tämä todistaa jo sen, että Suomi on konkurssimaa. Raha loppuu, keinoja keksitään aina vaan uusia ja uusia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te-toimistojen työtähän tämä oli vuosia sitten. Sitten ote lipesi, lähettelivät vain Mol-sivun oikoluettuja työpaikka tarjouksia työttömille. Nyt vaan valtion rahaa epämääräisiin "asiantuntija" konsulttifirmoihin alkaa virrata, siellä ne silkkihuiviset yleismaisterit koettavat hyvin varman ratkaisun työttömän uraan keksiä. Toivotaan että rahalle saa vastinetta työttömät.

Tietenkin pitkäaikaistyöttömiä siivotaan karenssin uhalla kortistosta työharjoitteluun, -valmennukseen yms. himmeleihin tahi aikuistenpäiväkerhoihin kurssitettaviksi jotta ovat sen hetken tilastoista poissa. Itseasiassa työnantajat tekevät pitkäaikaistyöttömiä toiminnallaan kun eivät kelpuuta koulutusta vastaavaan työhön- työhön johon on myös työkokemustakin jopa ennestään. Palkataan Baltian maiden halpa-työntekijöitä, työharjoittelijoita yms. joilla tavoin poljetaan työntekijän kuluja, mutta firma tienaa toki entistä enemmän kun kaikki on kalliimpaa ja Suomessa on työn teettäminen kuulema tosi kallista kulujen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TE toimiston pitäis soitella firmoihin ja kysellä työttömille töitä ja ehdottaa heille sopivia ehdokkaita!
Nuo työttömien haastattelut yhtä tyhjän kans, jokainen normi työtön kyllä tekee itse kaikkensa että työllistyis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon sydämeni pohjasta, että mahdollisimman monella käy yhtä hyvä onni kuin Terhillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö työnantajat haastatella 3 kk väkeä, jos eivät ole palkanneet lisää työntekijöitä? Haastattelijoiksi voisi palkata työttömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö työttömiä voisi kouluttaa haastattelemaan työttömiä? Minä ainakin alkaisin, asiakaspalvelu- ja kielitaitoa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä mahtava haastattelu itsellä. Työkkäristä soittivat ja kertoi että nyt haastatellaan. 5 minuuttia myöhemmin olin työkkärin sivuilla hyväksymässä "haastateluani ja päivitettyä" suunitelmaa. Ei mitään hyötyä kenellekkään tästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väärin! Tästä on hyötyä haastattelijalle. Hänellä on suojatyöpaikka, josta hän saa palkkaa. Hänellä pysyy suojatyöpaikka niin kauan kuin riittää työttömiä haastateltavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidät 50-luvulla syntyneet olisi pitänyt jättää pois näistä turhista haastatteluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

100 vuotias Suomi on ajettu niin tolloon tilaan että kusessa on muutkin kuin työttömät . Ahneetkin ovat saaneet mahansa täyteen , hallitus harrastaa tilastokikkailua , ja hehkuttaa työttömyyden vähentymisellä , tekee uusia liikkuja miettimättä mitä niistä seuraa . Aikaisemmatkin kommentit viittaa kuluihin mitä tästä haastattelusouvista syntyy , mutta menopuoli/hyöty tässäkin jätetty huomioimatta . Tämä nykyisen hallituksen tyyli on , että menkööt vaikka kuinka munilleen , niin silti tehdään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas SIipilän käsi on veromaksajan taskuilla kun jakaa rahaa tyhjänpäiväisille konsunteille paljonkonhan tätä kautta pätkätyöpaikka maksaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten 41 prosenttia voi olla "kolmasosa"...? Yhtälailla 41 prosenttia voi olla puolet, varsinkin jos tuo 41 % on pyöristetty jostain 41,9 %:sta. Tarkoitushakuista uutisointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jossakin luki että on palkattu jonkun verran työttömiä tekemään noita työttömien työhaastatteluja. Olisko ollut viisaampaa palkata työttömiä kiertämään Suomen 400.000 yritystä, ja etsimään piilotyöpaikkoja ja tekemättömiä töitä Suomen miljoonalle työttömälle? Jos TE toimistolla ei ole tarjota oikeita työpaikkoja, taitaapa tuollaiset työttömien rupattelutuokiot olla varsinaista ajanhaaskausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä voin 50-60 euron maksua vastaan porisuttaa työttömiä. Sopiiko summa vai onko liian pieni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun touhu menee yksityisen palveluntarjoajan tehtäväksi, niin haastattelun lopuksi pitäisi täyttää palaute lappu, jossa kysyttäisiin oliko haastattelusta hyötyä ja vastasiko se tavoitteita ja haastatellun odotuksia. Sekä ennenkaikkea kysymys siitä edesauttoiko haastattelu työllistymistä ja oliko haastattelusta hyötyä työpaikan saamisessa. Kaikki vastaukset julkisiksi! Tulisi hupaisaa luettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työsuunitelmat ja aktivoinnit. Vainoamista ja turhaa touhua. Jokainen varmaan osaa itse hakea töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varoja tuhlataan siihen, että palkataan porukkaa haastattelemaan työttömiä ja tekemään heille toimintasuunnitelmia. Pitäisi ensin vaan olla niitä työpaikkoja, jotta tuollainen toiminta voisi tuottaa mitään hedelmää. Toki tuolla ehkä työvoimapoliittisiin karensseihin saadaan työttömiä väännettyä, joten säästäähän sitä siinäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image