Kotimaa

Uusi per­he­va­paa­mal­li voimaan vuonna 2019

Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 31.8.2017 14:51
Hannamari Ahonen

Uusi perhevapaamalli tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) valmistelevat perhevapaamallin yksityiskohdat yhdessä työmarkkina- ja lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa tammikuun loppuun mennessä. Hallituksen esitys uusiksi perhevapaiksi valmistuu ensi syksynä.

Sekä työmarkkinajärjestöt että eri puolueet ovat jo esittäneet omia perhevapaamallejaan. Annika Saarikon mukaan niissä on yhteisiä tavoitteita, jotka otetaan valmistelussa huomioon.

Perhevapaamallin uudistamisella on tavoitteena edistää nuorten naisten paluuta työelämään. Lisäksi tavoitteena on helpottaa perhe-elämän ja työn yhdistämistä, lisätä isien osallisuutta perhevapaisiin ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja tuoda joustavuutta perheille.

Silti mahdollisuus hoitaa lasta 3-vuotiaaksi asti kotona säilyy. Erityisesti Sinisten eduskuntaryhmästä tuli kannanottoja, että kotihoidontuki pitää säilyttää vahvana vaihtoehtona. Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista.

Perhevapaamallin rahoitus arvioidaan osana valmistelua. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan malli on kustannusneutraali eli lisärahaa budjetissa ei anneta, vaan mallin rahat otetaan jostakin muualta.

Lapsiperheille hyviä uutisia budjetissa oli se, että pikkulapsiperheiden vanhempainpäiväraha nousee ja yksinhuoltajien lapsilisää korotetaan viidellä eurolla kuukaudessa. Myös opiskelevia lapsiperheitä tuetaan nostamalla opintotuen huoltajakorotusta. Siihen budjetissa myönnettiin 10 miljoonaa euroa.

Hallitus myös päätti alentaa varhaiskasvatusmaksuja ensi vuoden alusta 70 miljoonalla eurolla. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. 6 700 perhettä vapautuu päivähoitomaksuista kokonaan.

Lisäksi aloitetaan kokeilu maksuttomasta varhaiskasvatuksesta 5-vuotiaille. Kokeiluun haetaan halukkaita kuntia ja siihen myönnettiin 5 miljoonaa euroa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tärkeää olisi säilyttää vapaus valita, ettei ketään Äitiä tultaisi kotoa hakemaan töihin ja itkeviä lapsia jätettäis päiväkotiin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

286 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image