Kotimaa

Mainos

Uusi per­he­va­paa­mal­li voimaan vuonna 2019

Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista. KUVA: Jouko Hänninen
Kotimaa 31.8.2017 14:51
Hannamari Ahonen

Uusi perhevapaamalli tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) valmistelevat perhevapaamallin yksityiskohdat yhdessä työmarkkina- ja lapsi- ja perhejärjestöjen kanssa tammikuun loppuun mennessä. Hallituksen esitys uusiksi perhevapaiksi valmistuu ensi syksynä.

Sekä työmarkkinajärjestöt että eri puolueet ovat jo esittäneet omia perhevapaamallejaan. Annika Saarikon mukaan niissä on yhteisiä tavoitteita, jotka otetaan valmistelussa huomioon.

Perhevapaamallin uudistamisella on tavoitteena edistää nuorten naisten paluuta työelämään. Lisäksi tavoitteena on helpottaa perhe-elämän ja työn yhdistämistä, lisätä isien osallisuutta perhevapaisiin ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen ja tuoda joustavuutta perheille.

Silti mahdollisuus hoitaa lasta 3-vuotiaaksi asti kotona säilyy. Erityisesti Sinisten eduskuntaryhmästä tuli kannanottoja, että kotihoidontuki pitää säilyttää vahvana vaihtoehtona. Kotihoidontukea saa vuosittain noin 100 000 suomalaista.

Perhevapaamallin rahoitus arvioidaan osana valmistelua. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan malli on kustannusneutraali eli lisärahaa budjetissa ei anneta, vaan mallin rahat otetaan jostakin muualta.

Lapsiperheille hyviä uutisia budjetissa oli se, että pikkulapsiperheiden vanhempainpäiväraha nousee ja yksinhuoltajien lapsilisää korotetaan viidellä eurolla kuukaudessa. Myös opiskelevia lapsiperheitä tuetaan nostamalla opintotuen huoltajakorotusta. Siihen budjetissa myönnettiin 10 miljoonaa euroa.

Hallitus myös päätti alentaa varhaiskasvatusmaksuja ensi vuoden alusta 70 miljoonalla eurolla. Toisen lapsen sisaralennus nostetaan 50 prosenttiin. 6 700 perhettä vapautuu päivähoitomaksuista kokonaan.

Lisäksi aloitetaan kokeilu maksuttomasta varhaiskasvatuksesta 5-vuotiaille. Kokeiluun haetaan halukkaita kuntia ja siihen myönnettiin 5 miljoonaa euroa.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tärkeää olisi säilyttää vapaus valita, ettei ketään Äitiä tultaisi kotoa hakemaan töihin ja itkeviä lapsia jätettäis päiväkotiin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

14:10
Urheilijat saavat lisää sananvaltaa olympialiikkeessä - Emma Terho toivoo, että urheilijat uskaltavat heittäytyä urheilemaan
14:07
Kemin asema koitui toistamiseen aasialaismatkustajien murheenkryyniksi: Tällä kertaa mies värjötteli pyjamahousuissa laiturilla
13:44
Ruotsin valtiopäivien puhemiestä syytettiin seksuaalisesta häirinnästä - selvitys asiasta valmistui
13:43
Sipilä ei lupaa vielä EU-parlamentin lisäpaikkaa Ahvenanmaalle
13:40
Oulun käräjäoikeus: Mies sai neljän vuoden vankeustuomion hyväksikäytöstä, kaksi uhria usean vuoden ajan
13:29
Vakaumuksellista totaalikieltäytyjää ei voi tuomita tällä hetkellä vankeuteen – oikeuden tuore ratkaisu voi mullistaa oikeuskäytännön
13:24
Poutalan potku kangistui tonnilla - mitali karkasi 1,37 sekunnin päähän

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Täysin Juhan taitavaa propagandaa. Tähän lukuun on laskettu esim. ne tuhannet, jotka ovat muutaman tunnin tai yhden tunn... Lue lisää...
valetta taöysin

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.2.

Naapurit

23.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image