Kotimaa

Uusi laih­du­tus­lää­ke lupaa tuloksia

Kotimaa 8.1.2006 0:00
Jyri-Jussi Rekinen
Keskivartalolihavuuden hoitoon on luvassa uudenlainen lääke. Rohdon nimi on Rimonabant. Tutkimuksissa on huomattu sen vähentävän ruokahalua, sairaalloista nälkää ja ylensyöntiä. Se myös kiihdyttää rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.

"Samalla on huomattu, että tupakanhimo vähenee", erikoislääkäri Tiina Nylander Oulun diakonissalaitoksen laihdutusklinikalta kertoo.

Lääkettä on testattu Oysissa. Lääkepurkin hinnan arvellaan olevan 100 euron luokkaa. Markkinoille Rimonabant tulee ensi vuoden loppupuolella.

"Lääke on tarkoitettu reilusti ylipainoisille, joilla on selvästi haittaa lihavuudesta. Rimonabantia ei siis ole suunnattu täsmälaihduttajille", huomauttaa Nylander.

Rohto tepsii erityisesti keskivartalolihavuuteen, josta kärsivät etenkin suomalaiset miehet.

Nylander painottaa, että lääkkeestä on apua silloin, kun se yhdistetään lisääntyneeseen liikuntaan ja elämäntapojen muutokseen.

"Ensisijainen hoito ovat ruokavalio ja liikunta. Nämä yhdistetään aina elämäntapojen muutoksiin."Apua diabeteksen hoitoon.


"Kakkostyypin diabetes uhkaa suomalaisia. Näyttää siltä, että nyt ensimmäisen kerran saadaan lääkkeen muodossa oleva mahdollisuus vastustaa sitä", professori Markku Savolainen Oysista sanoo.

Noin 6 600 potilaan tutkimuksissa Rimonabant vähensi eräitä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä tilastollisesti merkittävästi.

Päivittäisellä 20 milligramman annoksella on saavutettu merkitsevä painon aleneminen ja vyötärönympärysmitan pieneneminen. Myös veren rasva- ja kolesteroliprofiili ovat muuttuneet edullisemmiksi ja insuliiniherkkyys on parantunut.

Koehenkilöitten paino oli kahden vuoden käytön jälkeen keskimäärin lähes 9 kiloa alhaisempi ja vyötärönympärys lähes 8 senttimetriä lyhyempi kuin kokeen alussa.

Niiden, jotka saivat 20 milligramman annosta päivässä, paino laski vielä toisenkin vuoden aikana merkitsevästi.

"Rimonabant on parempi kuin lumelääke. Koeryhmässä käytettiin myös jälkimmäistä, jolla saatiin kolmen kilon pudotus. Rimonabantin käyttäjillä kiloja lähti keskimäärin yhdeksän", Savolainen kertoo.

Lume-lääke koostui pelkästä sokerista, mutta koehenkilöt eivät tienneet sitä.

Savolainen huomauttaa että suhteellisen pienikin 4-5 kilon painonpudotus on tärkeää sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabeteksen ehkäisyn kannalta.Ei lapsille


Dosentti ja lastentautien erikoislääkäri Riitta Veijola Oysista painottaa, että Rimonabantista ei ole lihavien lasten hoitoon, sillä sitä ei ole tutkittu lapsilla ollenkaan.

"Yleensäkin laihdutuslääkkeitä edes harkitaan käytettävän lapsiin hyvin, hyvin harvoin", Veijola sanoo.

Vaikka Rimonabantin vaikutus on kokeitten mukaan lupaava, on sillä myös sivuvaikutuksia.

"Eräille henkilöille lääke voi aiheuttaa depressiota", Savolainen kertoo.

Lääke on kannabinoidireseptori, eli sen vaikuttavana aineena ovat kannabiksen johdannaiset.

"Lääke tepsii syömisestä syntyvän mielihyvä-tunteen syntyyn, jolla on syömiskäyttäytymiseen selkeä vaikutus", Savolainen täsmentää. Rimonabant ei kuitenkaan vie kokonaan syömisestä tulevaa mielihyvän tunnetta, vaan vähentää sitä.

Mielihyväreseptorit sijaitsevat keskushermostossa, jonne Rimonabant vaikuttaa. Jotkut koeryhmässä olleet saivat lääkettä nautittuaan masennusoireita. Toisaalta depressiota oli myös lume-lääkettä nauttineilla.

"Kaikkien keskushermostoon vaikuttavien lääkkeitten kanssa pitää olla varovainen", Savolainen toppuuttelee.

Lumelääkedepressiosta kärsi 7,5 prosenttia koeryhmästä ja Rimonobantista aiheutuvasta masennuksesta 8,9 prosenttia.

Rimonabant on ranskalainen keksintö. Oulussa pari vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen osallistui 78 potilasta. Kaikkiaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa potilaita oli 1500.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image