Kotimaa

Mainos

Uusi alkoholilaki etenee eduskuntaan - bonukset pois juomista

Kotimaa 14.9.2017 2:44 | Päivitetty 14.9.2017 14:47
STT

Kiistelty alkoholilain uudistus etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että hallitus on antanut eduskunnalle esityksen uudeksi alkoholilaiksi.

Ruokakaupoissa myytävien juomien sallituksi alkoholin enimmäispitoisuudeksi esitetään 5,5:tä prosenttia. Lisäksi esitetään, että ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja juomia. Uudistus siis sallisi kaupoissa A-oluet, nykyistä vahvemmat siiderit ja väkevistä alkoholijuomista valmistetut long drink -juomat.

Alkoholijuomaostoksista ei kuitenkaan enää saisi kaupan tarjoamia bonuksia tai ostohyvityksiä. Sääntö koskisi myös ulkomailla tai laivoilla ostettuja alkoholijuomia, joista ei enää saisi bonuksia suomalaisen kaupan etukortilla.

Esityksen mukaan ravintoloiden aukioloajat vapautettaisiin täysin, mutta ravintolan omalla ilmoituksella anniskelua saisi jatkaa enintään aamuneljään saakka. Anniskelupaikat voisivat myös myydä alkoholijuomia asiakkaille mukaan otettavaksi kauppojen tapaan. Lisäksi esityksessä linjataan, että nykyisistä A-, B- ja C- anniskeluluvista luovuttaisiin, joten jatkossa yhdellä luvalla saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia.

Uutena asiana alkoholilaissa määriteltäisiin käsityöläisoluet, joita valmistajat saisivat myydä suoraan valmistuspaikalta. Lähtökohtaisesti pienen panimon tuotteena eli käsityöläisoluena pidettäisiin juomia, jotka on valmistettu maltaista käymisen avulla ja jotka ovat vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia.

Esityksen mukaan alkoholin ulkomailta tapahtuva etämyynti olisi myös vastaisuudessa kielletty. Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo, että säännöstä tarkastellaan uudestaan, kun etämyynnin kieltoa koskeva EU-tuomioistuimessa ollut oikeustapaus ratkaistaan korkeimmassa oikeudessa.

Äänestys näillä näkymin marraskuussa

Käsittely eduskunnassa alkaa näillä näkymin tiistaina. Alkoholin prosenttiluvuista äänestetään todennäköisesti vasta marraskuussa.

Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat lakiesityksen sisältökäsittelyssä tehdä kilpailevia esityksiä prosenttirajasta.

KSML: Ehtoollisviinit pannaan verolle

Ehtoollisviinit muuttuvat verollisiksi, uutisoi Keskisuomalainen. Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi ei ole mainintaa ehtoollisviinien verottomuudesta. Asia on vahvistettu lehdelle valtiovarainministeriöstä.

Verokohtelu muuttuu, koska verovapaudelle ei ole perusteita alkoholijuomien verotusta koskevassa EU-lainsäädännössä. Valtiovarainministeriössä tarkistettiin, olisiko ehtoollisviinien verokohtelussa ollut kansallista liikkumavaraa, mutta sitä ei löytynyt.

Kirkkohallitus on aiemmin arvioinut lehdelle, että ehtoollisviinien verollisuus toisi evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnille vuosittain yhteensä noin 160 000 euron lisäkulut.

Eduskunta päätti vuonna 1994, ettei alkoholivero koske ehtoollisviiniä.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Eikös Suomen kirkko voi tilata Saksasta ehtoollis viinit Saksan hintaan?
Niinkuin muutkin Suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko hallitus vain jättää ihmiset rauhaan tupakan ja alkoholin suhteen? k-20 ikärajalla ilman muuta holhoamista pärjää ihan hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kirkko pärjää ilman viiniä, ei se sinne kuulu. Kukkan ei lisäksi pysty valvomaan miten verovpaita on käytetty. varmasti niistäkin piireistä löytyy valvonnan puuttuessa väärinkäytöksiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakoon seurakunnat uuden ns. anemaksun, vaikkapa 1 Euro/hörppy viiniä. Kyllä sillä katettaisiin viinikulut ja päästäisiin taivaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehtoollisviinin kulutuksessa ei ole kyse kansanterveyttä vaarantavasta alkoholin kulutuksesta joten sellaisen verottaminen on vastoin EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on yhdenvertaisesta veromaksusta, nykyinen käytäntö on suosinut seurakuntia. Päätös on oikeudenmukainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne pikaritkin ovat niin pieniä, että lopetin kirkollisveron maksamisen. Pitäisi sitä edes jotain vastiketta saada maksulleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta, kun hallitus määrää pakollisen maksun ehtoollisella käynnistä, ja rahastaja kulkee ensin haavinsa kanssa alttarille polvistuneitten edessä, ja sitten vasta papit tulevat ehtoollista jakamaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tapahtui niinä päivinä, että keisari Augustukselta kävi käsky, että kaikki maailma oli verolle pantava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse osallistua nähin kustannuksiin, vihdoin tajusin ottaa eron kirkosta.
Jos haluan ehtoolliselle, voin maksaa viinini kolehtihaaviin, eli maksu vain palvelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen litkun voi korvata kokonaan vedellä, itse en henkilökohtaisesti ole valmis maksamaan yleistä viininjuottoa koko seurakunnalle, hyvä jos itsellä varaa joulupöytään yksi viinipullo, joskus ei sitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen näpertelyä kuten kaikki muukin mitä on saanut aikaiseksi....huonoin hallitus ja ministerit ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitten juomisen voisi kieltää kokonaan. Tavallinen puhdas vesi olisi paljon miellyttävämpää kuin tuo oksettavan makuinen viini ehtoollisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Mistä sinä tuon 8% keksit? omasta päästäsi? ja tuo ei ollut pointtisi. Jos olisi ollut olisit kirjoittanut niin. Matemat... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image