Kotimaa

Ugandan tragediassa riittänyt käänteitä – saadaanko liikemiehen kuolemaa koskaan täysin selvitettyä?

Suvi Lindén on ollut toistaiseksi vaitonainen omista tiedoistaan ja kokemuksistaan Ugandan matkalta. Hän saapui Suomeen torstaina. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 23.2.2018 18:36
Ossi Rajala

Vyyhtiin sotkeutuivat niin ex-ministeri Suvi Lindén kuin puolustustarvikeyhtiö Patria. Monet yksityiskohdat ovat vielä epäselviä.

Suomalainen 42-vuotias liikemies saapui Ugandan pääkaupunkiin Kampalaan sunnuntaina 5. helmikuuta yhdessä entisen viestintäministerin Suvi Lindénin (kok.) kanssa. He majoittuivat eri huoneisiin Pearl of Africa -hotelliin.

Ugandan poliisi sai tiedotteensa mukaan seuraavana päivänä maanantaina 6. helmikuuta ilmoituksen hotellin turvallisuushenkilöstöltä, että liikemies oli löydetty kuolleena huoneestaan. Poliisi meni paikalle, keräsi todisteita paikalta ja vei ruumiin ruumishuoneelle. Ugandan poliisin tutkimuksissa on selvinnyt, että mies kuoli hapen puutteeseen, joka johtui huumausaineiden ja ilmeisesti tuholaismyrkyn vaikutuksista. Ruumiissa ei ollut merkkejä väkivallasta.

Ugandan poliisin mukaan liikemiehellä oli väärennetty kutsukirje, joka väitti Ugandan sisäisen turvallisuuspalvelun kutsuneen miehen maahan.

Kampalassa oli kuollut 5. helmikuuta 41-vuotias ruotsalainen liikemies samanlaisiin myrkytysvaikutuksiin. Poliisin mukaan ruotsalaisen ja suomalaisen kuolemilla ei ole yhteyttä.

Ugandalaisen Daily Monitor -julkaisun mukaan poliisi tutkisi suomalaismiehen kuolemaa murhana, koska ruumiista löytyi myrkkyjä.

Suomen ja Ugandan poliisit vaihtavat tietoa suomalaismiehen kuolemaan liittyen. Keskusrikospoliisi sai Ugandasta oikeusapupyynnön perjantaina 16. helmikuuta.

Lindén ollut niukkasanainen

Suvi Lindén on ollut toistaiseksi vaitonainen omista tiedoistaan ja kokemuksistaan Ugandasta. Hän on Facebook-päivitystensä mukaan ollut Ugandassa edistämässä tietoyhteiskunnan kehittämiseen liittyviä asioita.

Lindén saapui takaisin Suomeen Afrikan matkaltaan torstaina illalla, mutta ei halunnut kertoa lentokentällä odottaneille median edustajille mitään uutta. Lindén on aiemmissa päivityksissä sanonut, että kuolemantapauksen tutkinta kuuluu viranomaisille ja mahdollinen tiedottaminen on viranomaisten ja omaisten harkinnassa.

Esimerkiksi valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on kehottanut Lindéniä astumaan julkisuuteen.

Lindén on toiminut kokoomuksen kansanedustajana sekä kaksi kertaa ministerinä, ensin kulttuuriministerinä vuosina 1999–2002 ja viestintäministerinä vuosina 2007–2011.

Patriassa irtisanoutumisia

Puolustustarvikeyhtiö Patria sotkeutui mukaan mysteeriin, kun selvisi, että kuolleella liikemiehellä oli mukanaan Patrian sekä ampumatarvikeyhtiö Nammon esitteitä. Esitteitä oli ainakin Pasi-panssariajoneuvoista.

Patriasta on irtisanoutunut jupakan myötä kolme keskijohdon tai alemman tason myyntihenkilöä.

Patrian myyntipäällikkö oli toimittanut liikemiehelle kirjeitä, joissa annettiin liikemiehelle lupa esitellä Patrian esitteitä. Liikemiehen kanssa ei käyty loppuun saakka Patrian yhteistyökumppanien valintaprosessia, jossa tarkistetaan kumppanin tausta, maine ja suositukset.

Kaiken kaikkiaan myyntipäällikön ja liikemiehen välillä vaihdettiin 18 sähköpostia, ja heillä oli neljä yhteistä tapaamista.

Patria korosti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa, että oli Patrian prosessien vastaista, kun liikemiehelle toimitetuissa kirjeissä annettiin mahdollisuus olettaa liikemiehen olevan Patrian asialla.

Patrian mukaan kyse on yksittäisestä virhetapauksesta. Liikemies tai Suvi Lindén eivät saaneet Patrialta palkkioita.

Aktiivinen kokoomuslainen

Traagisesti menehtynyttä suomalaismiestä on kuvailtu eri tiedotusvälineissä aktiiviseksi, yritteliääksi ja mukavaksi. Hän oli mukana myös kokoomuksen politiikassa.

Hän toimi vuosia esimerkiksi Suomen uimaliitossa hallituksen jäsenenä ja vapaaehtoisena nuorten uimavalmentajana.

Työelämän verkostoitumiskanava LinkedInissä liikemies puolestaan kuvailee itseään kahden lapsen ylpeäksi isäksi. Lisäksi hänen ansioluettelostaan on nähtävillä monenlaista harrastustoimintaa liikunnan parissa.

Murhattiinko liikemies?

Suurin mielenkiinto tapauksen selvittelyssä kohdistuu muun muassa siihen, mitä Ugandan poliisi saa miehen kuolemasta selvillä? Murhattiinko hänet? Ja jos murhattiin, miksi?

Suomessa odotetaan Suvi Lindénin tietoja tapahtumista. Ennemmin tai myöhemmin Lindénin on kerrottava enemmän tiedoistaan. Tai ainakin niitä häneltä tivataan pitkään. Tietääkö Lindén tarkemmin liikemiehen matkan tarkoituksista? Ja miksi mukana oli Patrian esitteitä?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi STT:n mukaan perjantaina, että valtiovalta tyytyy Patrian selvityksiin. Patrian olisi puolestaan suuren yleisön silmissä pystyttävä toimimaan siten, ettei vastaavia virheitä tapahdu. Se olisi yrityksen oman uskottavuudenkin etu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ei kai se selviä kun pääministeri sipiläkin sanoi, että juttu on loppuunkäsitelty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kun asianomaiset Linden ja Patria eivät kerro koko totuutta, niin kauan asia on suuri kysymysmerkki.
Suurista asioista tuntuu olevan kyse kun Sipilä yrittää saada jutun päätökseen ilman että asia on loppuun käsitelty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti tämä juttu ei koskaan tule selviämään.Ollaan semmoisessa maassa ja sellaisten paikallisten henkilöiden kanssa tekemisissä ettei juttu selviä koskaan.Jonkinlainen ratkaisu tähän tulee,mutta vastaako se todellisuutta on toinen asia.Suvilla oli vain huono tuuri;oli väärään aikaan väärässä paikassa.Ei ole osaa eikä arpaa;jätetään hänet rauhaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen kuin sopeutumiseläkkeet tässä maassa on kuolleet ja kuopattu. Täysin järjetöntä ja tarpeetonta verorahojen tuhlausta kymmeniä vuosia sitten kansanedustajien itselle keksimien sääntöjen turvin. Nämä on lopetettava ja heti. Mutta kukapa se haluaisi omia etujaan leikata vapaaehtoisesti. Tämän vuoksi lakimuutos ei etene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tapahtumavyyhti on selvitettävä juurtajaksaen ja se kyllä tullaan selvittämään, siitä ei ole pienintäkään epäilystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on selvitetty jo. Pari Patrian pikkupomoa sai kenkää ja ohjeistukset myynnille (powerpoint slidusetti) päivitettiin - case closed. That's all folks!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

280 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Keskusta on ahneuden perikuva. Tämän osoittaa hallituksen ja erityisesti Sipilän toiminta. Köyhiltä ja sairailta leikata... Lue lisää...
KEPU PETTÄÄ AINA

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image