Kotimaa

Tutkimus: Tur­va­pai­kan­ha­ki­joi­hin oli huonosti varauduttu - majoitettiin jopa asu­mis­kel­vot­to­miin tiloihin

Kotimaa 13.10.2017 14:24 | Päivitetty 13.10.2017 14:47
STT

Turvapaikanhakijoita majoitettiin sellaisiinkin paikkoihin, joissa ei olisi turvallisuusongelmien vuoksi pitänyt asua ketään, kertoo tuore tutkimus. Toissa vuonna Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden ennätyksellinen määrä johti siihen, että vastaanottokeskuksia ja hätämajoitusyksiköitä perustettiin myös tiloihin, joissa oli muun muassa puutteita palo- ja pelastusturvallisuudessa. Kiinteistöissä oli muitakin ongelmia. Osa niistä oli esimerkiksi poistettu aiemmin käytöstä sisäilmaongelman vuoksi.

Asia käy ilmi Pelastusopiston toteuttamasta tutkimuksesta, joka on osa sisäministeriön laajempaa hanketta. Ministeriö on selvityttänyt useilla tahoilla Suomen kykyä vastaanottaa turvapaikanhakijoita.

Yksi turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyvä ongelma oli, ettei maahantulijoiden asuin- ja majoitustiloiksi soveltuvia paikkoja ollut etukäteen kartoitettu kaikilla alueilla. Sisäministeriö oli pyytänyt keväällä 2015 ely-keskuksia päivittämään tilojen luettelon saman vuoden syksyyn mennessä, mutta kartoitusta ei ollut kaikissa paikoissa tehty.

Maahanmuuttovirasto alkoi itse etsiä sopivia tiloja ja tehdä sopimuksia suoraan kuntien tai yksityisten toimijoiden kanssa. Tieto uuden yksikön perustamisesta eteni alueen viranomaisille joissakin tapauksissa vasta myöhemmin.

- Pelastustoimi ei välttämättä tiennyt yksiköiden perustamisesta, kertoo Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.

Käytävillä ja portaikoissa tavaroita

Tutkimuksen viranomais- ja muista asiantuntijahaastatteluista paljastuu, että palotarkastuksia ja pelastussuunnitelmia tehtiin turvapaikanhakijoiden majoitustiloihin osin jälkikäteen.

Useissa paikoissa paloturvallisuutta olivat varmistamassa vain palovaroittimet. Automaattinen sammutusjärjestelmä oli harvassa kiinteistössä.

Pahimmillaan vastaanottoyksiköiden palotarkastuksessa todettiin, että käytävät ovat täynnä patjapaikkoja ja turvapaikanhakijoiden tavaroita ja että portaikkoja käytettiin tarvikevarastoina.

- On merkittävä riski, jos paljon palavaa materiaalia varastoidaan poistumisreiteille tai tiloihin, joissa yövytään, Kokki sanoo.

Myös poistuminen rakennuksesta vaikeutuu, jos tavaroita on ulosmenoreiteillä.

Pelastusopiston tutkimuksessa todetaan, että paloturvallisuusongelmat korostuivat toiminnan alkuvaiheessa. Nyt turvallisuus on paremmalla tolalla.

MAINOS

Kommentoi

Oikeassa hädässä kelpaa, kun on katto päänpäällä. Samoin ruoaksi kelpaa puuro, vaikka neljä kertaa päivässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt on kiire rakentaa uudet luksusasunnot seuraavaa aaltoa varten. Tai sitten pitää irtisanoa kantaväestön vuokrasopimuksia. Enää ei saa käydä niin, että kunniakansalaisilla olisi jotain valittamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No vastaavasti suurin osa asunut hotellitasoisessa majoituksessa.Keskihinta noille 300 eur /vrk/henkilö

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun maahanmuuttobusiness on saanut kupattua satoja miljoonia veronmaksajien rahaa tietäen varsin hyvin rakennusten sopimattomuuden, niin on kovin helppo harmitella. Myös poliitikot, VOK-paikkakuntien viranomaiset ovat olleet asian laidasta täysin tietoisia. Nyt sitten taivastellaan ja jeesustellaan että mites tää nyt näin pääsi käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi kuinka paljon suomalaisia asuu asunnoissa, jotka pitäisi asettaa kieltoon mutta kun ei parempaakaan ole mahdollisuutta.
Jos ei näille turisteille kelpaa, niin aina voi mennä vaatimaan oman maansa päättäjiltä parempaa.
Alkaa todella kyllästyttää noiden läpsyttäjien touhu ja olisi parempi kun aletaan palauttamaan kaikki, kun kerran täällä on niin huonosti asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Sipilät kavereineen maksivoivat tuottonsa turvapaikkaBISNEKSESTÄ. Ainoa asia mikä heitä kiinnostaa Irakilaisissa, voiko heillä tehdä RAHAA. Massia ja hilloa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei missään nimessä kieroilijaa jatkoon. Lue lisää...
Ei todellakaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image