Kotimaa

Tutkimus lyttää suomalaisen maa­han­muut­to­po­li­tii­kan

Sisäministeri Petteri Orvon (kok.) mukaan tähänastisen maahanmuuttopolitiikan ongelmat on tiedostettu ja muutosta parempaan on pyritty ja pyritään saamaan aikaan. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 17.2.2016 17:38
STT

Poliittisen ohjauksen puute maahanmuuttopolitiikassa voi alkaa näkyä yhteiskunnallista ja yksilöiden turvallisuutta vaarantavana kehityksenä, arvioi Poliisiammattikorkeakoulun, Tilastokeskuksen ja THL:n tuore tutkimus. Tutkimuksen mukaan kotouttaminen ja maahanmuuton hallinta on jäänyt paikoin kokeilukulttuuriksi ilman kestäviä vaikutuksia yhteiskunnalliseen turvallisuuteen.

– Turvallisuusulottuvuuden huomioivan maahanmuuttopolitiikan puute näkyy Suomessa lisääntyneenä väestön alueellisena ja sosiaalisena eriytymisenä, eri lähtömaista tulleiden välisinä eriarvoisuuksina ja maahanmuuttajien lasten hyvinvointivajeena ja turvattomuuden kokemuksena, tutkimuksessa kerrotaan.

Sisäministeri Petteri Orvon (kok.) mukaan tähänastisen maahanmuuttopolitiikan ongelmat on tiedostettu ja muutosta parempaan on pyritty ja pyritään saamaan aikaan.

– Mahdollisia ovat palkkatuki, työnantajamaksujen alentaminen, koulutussopimukset, oppisopimukset ja kaikki muut keinot, millä alennetaan maahanmuuttajien kynnystä työllistyä. Keinoja on vaikka millä mitalla. Täytyy nyt katsoa, soveltuvatko ne maahanmuuttajille, Orpo sanoo.

Tutkimuksen mukaan kehittämistyö maahanmuuttoasioissa on ollut lyhytjänteistä ja paikallista, eikä tuloksia ole useinkaan sovellettu valtakunnallisesti.

Iso osa naisista jää kotiin

Suomessa työssäkäyvät 16–64-vuotiaat ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajat ovat noin neljä kertaa todennäköisemmin köyhiä verrattuna Suomessa syntyneisiin, kerrotaan tutkimuksessa. Maahanmuuttajien lasten käytettävissä olevat rahatulot ovat vielä ensimmäistä sukupolveakin matalammat. Vuonna 2013 ensimmäisen maahanmuuttajasukupolven mediaanitulo oli 17 600 euroa ja heidän Suomessa syntyneiden lastensa vajaa 15 600 euroa. Suomalaistaustaisen väestön mediaanitulo oli 24 000 euroa.

– Ulkomailla syntyneiden maahanmuuttajien väliset tuloerot ovat Suomessa suuremmat kuin missään muussa OECD-maassa, tutkimuksessa todetaan.

Suuri osa Suomessa syntyneistä maahanmuuttajaperheiden tyttäristä jää peruskoulun jälkeen kotiin. Suomessa on muihin OECD-maihin verrattuna kaikkein eniten toisen polven 15–34-vuotiaita maahanmuuttajanaisia, jotka ovat työelämän ja opintojen ulkopuolella. Yhteensä 30 prosenttia toisen maahanmuuttajasukupolven naisista jäi Suomessa työelämän ja opintojen ulkopuolelta.

– Ruotsi on onnistunut integroimaan Ruotsissa syntyneet nuoret maahanmuuttajataustaiset naiset huomattavasti paremmin. Heistä alle kymmenen prosenttia ei opiskele tai käy töissä, tutkimuksessa sanotaan.

"Gettoutuminen estettävä"

Tutkimuksen mukaan erityisen ongelmallinen näkymä on huono-osaisuuden ja turvallisuusongelmien keskittyminen. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Ruotsissa on 55 maantieteellistä aluetta, jossa paikallinen rikollisverkosto aiheuttaa merkittävää turvattomuutta. Useimmilla alueilla ongelmat liittyvät erityisesti maahanmuuttajien asemaan ruotsalaisessa yhteiskunnassa.

Tutkimus osoittaa, että maahanmuutolla on tiivis yhteys sisäisen turvallisuuteen.

Sisäministeri Orvon mukaan yhteydenottoihin on jo varauduttu ja valmiutta erilaisiin häiriöihin esimerkiksi vastaanottokeskuspaikkakunnilla on nostettu. Hänen mukaansa on ymmärrettävä, että epäonnistuminen kotouttamisessa voi johtaa Ruotsin tilanteen kaltaisiin ongelmiin.

– Esimerkiksi gettoutumisen ehkäiseminen on avainkeinoja sen kehityksen estämiseen, Orpo sanoo.

”Suomi on siirtynyt konfliktin kärjistymisen kolmannelle portaalle”

Suomi siirtyi konfliktin kärjistymisen kolmannelle portaalle viime vuonna, tulkitaan Poliisiammattikorkeakoulun, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Tilastokeskuksen tutkimuksessa. Itävaltalaistutkija Friedrich Glaslin mukaan kärjistymiskehityksessä on yhteensä yhdeksän porrasta.

  1. Yhteisymmärrys vallitsee ja osapuolet yrittävät keskustelun ja argumentoinnin avulla kohdata toisensa ja löytää yhteisen perustan.
  2. Keskustelu muuttuu väittelyksi, laskelmoivaksi ja liioittelevaksi vihapuheeksi, jossa ei taistella vain asioista, vaan myös omasta toiminta-asemasta. Epäluottamus kasvaa.
  3. Väittely lopetetaan ja ryhdytään toimiin. Vastuun toiminnan seurauksista katsotaan kuuluvan muille. Toiminta katsotaan välttämättömäksi.
  4. Luodaan voimakkaita viholliskuvia ja liittoudutaan yhteen samanmielisten kanssa.
  5. Vastapuoli leimataan yksiselitteisen pahaksi ja moraalittomaksi. Se ei ole enää ihminen, vaan paatunut rikollinen, mielisairas tms.
  6. On siirrytty vakaviin henkeä vaarantaviin uhkauksiin.
  7. Alkaa uhkausten rajattu toimeenpano.
  8. Väkivalta laajenee.
  9. Viimeisessä vaiheessa toimitaan omankin edun vastaisesti. Toisen tuhoaminen on tärkeämpää kuin oman elämän säilyttäminen.

 
Lähde: Polamk, THL ja Tilastokeskus  

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Olisiko vaihtoehto vaihtaa sisäministeriä kesken hallituskauden, kokoomuksesta löytyy ratkaisuihin ja päätöksiin pystyviä tekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ellei päättäjät ryhdistäydy, Suomesta tulee pienois Amerikka. Jengisodat, levottomat asuinalueet, slummit. Pakolaisten palautukset kotimaahansa heti kun sota loppuu! Jälleenrakennus apua tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjä moukaroi Syyrian raunioiksi, miten sinne voi palata?
Kyllä ihminen on hirviö! Kauniit historialliset kaupungit pommitetaan maantasalle,ihmisten kärsimys on sanoinkuvaamaton. Miten maiden johtoon pääsee kaikenlaiset sotahullu hirviöt? Näiden takia koko Eurooppa on kaaoksessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittoutuneet pommittivat Saksan raunioiksi, Japani oli sodan jälkeen tuhottuna. Ja nyt nämä maat ovat vauraampia kuin koskaan. Kyllä Syyriakin voidaan rakentaa hyvinvointivaltioksi jos vain halutaan. Pahoin pelkään etteivät kilpailevat ryhmittymät vain pysty kostonkierteissään maata yhdistävään jälleenrakentamiseen sodan loputtua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka kertoo tuolle miehelle missä mennään? Miten voi olla noin pihalla ja tämä vielä laitetaan neuvottelemaan jostain....
Pieni eliitti sai päättää kuinka nopeasti maa meni katastrofiin,siinä ne onnistui hyvin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari kommentoijaa ehdottaa, että kotouttamisen sijaan maahanmuuttajille pitäisi tarjota mahdollisuus kotoutua. Kun puhutaan turvapaikan hakijoista on selvää, että he haluavat turvallisen asuinpaikan. Kuka lie lisännyt olettamuksen, että he haluavat PYSYVÄN asuinpaikan. Olisi ehkä paikallaan kysyä turvapaikan hakijoilta, haluavatko he kotoutua Suomeen pysyvästi. Tuskinpa monikaan Karjalasta evakkomatkalle lähtenyt halusi kotoutua muualle Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää sekoittako Karjalan evakkoja tähän. Kyllä helsinkiläinenkin kototuu Turkuun paremmin, kun kulttuuri ja kieli on sama -tämä vertauksena karjalan evakoihin -sama tilanne. Miten ihmiset voi olla noin pihalla omasta lähihistoriasta. Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ASIAA. Hädässä oikeasti olevat olkoot täällä siihen asti kun palaaminen on turvallista. Loput 95% koneeseen ja lippu kouraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinäpä sen sanoit! Orpo voisi pitää suunsa kiinni palkkatuesta! Sitä on
jatkuvasti leikattu kokoomuksen toimesta. (nim.omaan suomalaisilta)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinne rauha Syyriaankin jossain vaiheessa tulee. Niinkuin Suomeenkin viime sotien jälkeen. Ei muuta kuin takaisin sinne ( tänne tulleet pakolaiset) heti, kun rauha on julistettu ja olot vähänkin parantuneet siellä synnyinmaassa. Siellä riittää jälleenrakentamistyötä heille. Ei tarvi täällä jouten turhautua, eikä maleksia. Meillähän on omasta takaa työttömiä jo ennestään. Siinä on pulmaa jo tarpeeksi työllistää nämä omat työttömät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin on puhut täyttä asiaa! Mutta eihän nämä meidän hallituksen herrat sitä halua eivätkä viitsi tehdä asialle mitään että he lähtisivät takaisin kotimaahansa jälleen rakentaan isänmaataan käsittämätöntä että niin välinpitämättömiä tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tämä johtuu? Hallitsemattomasta "maahanmuutosta" ja vähäisten varojen syytämisestä heille. Poliitikkojen selkärangattomuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun puolesta saa tulla vaikka miljoona, mutta sitten täällä eletään suomen lakien mukaisesti ja JOKAINEN itse hankkiI elantonsa, tuet 0 EUROA. Houkutus tulla juuri Suomeen on ilmainen elättäminen. Sama vaiva tosin on myös suomalaisten elättäminen, johon ei yksinkertaisesti ole varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimi kertoo kaiken Orpo Petteri. Ja se hyysää lisää kavereita ettei tarttis olla yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että suunnitemissa on kahdet työmarkkina. Ettei vaan olisi EK asialla. Hallituksen pitäisi pikkuhiljaa alkaa kotiuttamaan noita, maassa on liikaa elätettäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nuorisotakuun" piti huolehtia nuoret töihin tai koulutukseen. Miksi sitä ei sovelleta maahanmuuttajiin, jotka itseasiassa ovat ne nuorisotyöttömyystilastojen kasvutekijä. Tytöt ruotuun ja integroitumaan suomalaisten keskelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

7
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
5
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
5
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
4
Kevät on herättänyt rengas- ja vannevarkaat Oulun seudulla – lue poliisin vinkit varkauden estämiseen
4
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
3
Väyrysen tilalle EU-parlamenttiin lähtee kansanedustaja Mirja Vehkaperä
2
Väistötilat luovat jatkuvuuden Oulun kauppahallin toiminnalle – mallia Hakaniemestä ja Östermalmilta Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image