Kotimaa

Mainos

Tutkimus: Korvavalo tehokas kaa­mos­ma­sen­nuk­sen hoidossa

Kirkasvalokuulokkeita valmistavan Valkee-yhtiön ja Oulun yliopiston tutkimukseen osallistui 90 potilasta. KUVA: Pekka Ala-aho
Kotimaa 8.11.2011 15:42 | Päivitetty 8.11.2011 15:58
STT,
Korvien kautta aivoihin ohjattava kirkasvalo näyttää alustavien tutkimustulosten mukaan lievittävän kaamosmasennuksen oireita yhtä tehokkaasti kuin perinteinen kirkasvalohoito, jota annetaan silmien kautta.

Oulun yliopiston ja kirkasvalokuulokkeita valmistavan Valkee-yhtiön tutkimukseen osallistui 90 kaamosmasennuksesta kärsivää potilasta. Heille annettiin kirkasvalohoitoa neljän viikon ajan korvakäytävän kautta 12 minuuttia päivässä eli huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin perinteisessä kirkasvalohoidossa. Osa potilaista sai valoa pienempiä määriä kuin muut.

--?Potilaiden masennus- ja ahdistusoireet laskivat merkittävästi jo pienimmillä valomäärillä, kertoo johtava ylilääkäri Timo Takala Oulun diakonissalaitokselta.

Kaamosmasennuspotilaita hoitava johtava psykologi Aku Kopakkala lääkärikeskus Mehiläisestä pitää oululaisen tutkijajoukon tuloksia kiinnostavina. Hän kuitenkin muistuttaa, että tutkimus korvavalohoidosta on yhä aivan alussa. Esimerkiksi korvavalon mahdollisista haittavaikutuksista ei vielä tiedetä juuri mitään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

En itse kyllä laittaisi valoa pääni sisään. Kaikkihan sen tietävät miten valo härskiinnyttää rasvat ja proteiinit. Ei jääkaapissakaan pala valo koko aikaa Tuote kun pitää saada äkkiä markkinoille, niin näistä asioista ei puhuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tutkittu, että ihmisiä masentaa enemmän päivien kirkastuminen. Silloin on myöskin tilastollisesti enemmän itsemurhia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä auttavat aivan selkeästi, kahden viikon käyttö takanapäin ja mieli paljon virkeämpi. Saa uskoa ken haluaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan pojat ottaneet huomioon ns.lumevaikutuksen ? Fiilispohjaisissa ongelmissa vaikka virpominen auttaa jos ensin lääkäri kertoo sen auttavan monella tapaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää, koska Suomessa asumme niin aivan epäilemättä on kohta joku kukkahattuvaltuuskunta esittämässä porttiteorioita siitä kuinka esineiden tunkeminen ruumiin aukkoihin saattaa altistaa... no, vaikka mille. Että eiköhän nämäkin härpäkkeet ole ennen vuodenvaihdetta kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onse vaan kummallinen härpätin! Itse vaan nuugana miehenä tekasin itse tollasen laitteen kun en ihan parinsadan arvoiseksi nähnyt, eikä tullut etes kymppiä maksaan! Aluksi tuli pidettyä noin, puolituntia jollonka vaikutus tuntui aika pitkälle, vartti oli ihan sopiva aika, myöskään laitetta ei kannata käyttä 1800 jälkeen muuten saattaa unensaanti olla hankalaa koska virkeysaste kohenee liiaksi iltaa kohden.. Masennuksesta ei varmaan pääse eroon mutta virkeys kyllä paranee jonkinverran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saako mukaan myös erikoistarkentavan elektorimikroskooppisen superboosterimikrofoonikaijjuttimen joka muuttaa tuon kirkkaan säteilyn ääneksi. Vasara, alasin ja jalusta eivät oikein osaa itse muuttaa valonsäteitä ääniksi. Olen aina halunnut tietää miltä valo kuulostaa. Sitten haluaisin kaupan päälle vielä silmäsubbarit sekä erikoismuuntimet joilla subbareista kulloinkin kuuluva ääni, vaikka tuplabasarijystö muuttuu valoiksi tai kuviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden kommenttien lukemisella lähti se kaamosmasennus ja säästin juuri 185 euroa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri ku sain opetettua lapsilleni ettei korviin, sieraimiin tai muihinkaan kehon aukkoihin saa tunkea pieniä tavaroita, niin nyt tulee sitten nämä valkeet hömelöt oikein usuttamaan. Tuota tappia kun tarpeeksi kauan tunkee korvaan niin sehän pakkaa vaikkua vain syvemmälle ja sitten tulee niitä vahatulppia, korvahuuhteluita tai huuhteluyrityksistä syntyviä ärtymistulehduksia ja niihin määrättyjä antibioottikuureja. Pidetään siis korvat puhtaina ja kanavat avoimina. Ei se vaikkutuikusta lähtevä valonsäteily varmaankaan kovin kaksiselta kuulosta, ei siitä nyt niin ihmeellisen ainutlaatuista ääntä lähde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos näistä kaikista, varsinkin hauskoista kommenteista. Sai makiat naurut. Hyvää kaamosta kaikille, ja voimia kaamosmasentuneille!! Positivismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...yhtä tehokkaasti kuin kirkasvalohoito... Tulee vain mieleen usein autoillekin annettava "valohoito". Onkohan yhtä tehokastakin - noin rahastusmielessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleen on syytä olla varovainen tulokseen. Yrityksen omia tutkimuksia. Pitää yhä odottaa riippumattomia tutkimuksia laajemmalla otannalla jossa on mukana myös ihmisiä jotka eivät koe kaamosmasennusta. Tässä kokeessa ei ole poissuljettu erittäin tehokasta blasebovaikutusta. Potilaat uskoivat hoidon auttavan ja tunsivat virkistyvänsä. Ei kovin tieteellistä siis. Kunnon testissä osalle potilaista vain uskotellaan että he saavat valoa korviin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimus todistaa että kirkasvalolamput ovat huuhaata. Kiitos tiedosta, en siis tuhlaa rahojani sellaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

professåri, tuossa tutkimuksessa oli kontrolliryhmä, jotka käyttivät noita laitteista, mutta tulpista ei tullut laisinkaan valoa. Kannattaisi perehtyä asiaan ennen kuin vetää johtopäätöksiä. Propsit yliopistolle hyvästä tutkimuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavia kyllä nämä ihmisten kommentit; ihan pihalla ja sisälukutaidottomia, mutta mielestään kovinkin terävästi kyseenalaistavat tutkimustietoa. SItäpaitsi aivot eivät tarvitse silmiä valon saamiseen (sokeathan vallan eläisivät kaamoksessa aina) vaan valo tavoittaa aivot kallon läpi. Korvien kohdalla kallossa on reiät, siksi sieltä on hyvä syöttää valoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja missä on noissa tutkimuksissa kontrolliryhmä...miten muuttuu masennus niillä, joilla laitetaan samannäköinen töötti korvaan, mutta ilman valoa??? älkää hyvät ihmiset uskoko tätä, hävettää oulun yliopiston puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ööö....anteeksi siis missä VERTAISARVIOIDUSSA julkaisussa tämmöinen on julkaistu???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valolla tuossa liene mitään tekimistä, mutta tulppaamalla korvat varmaa vähennetään meluahaittoja ja näin masennus helpottuu. Korva ei tietääkseni aisti valoa. Missä verrokkiryhmän tulokset???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Mistä sinä tuon 8% keksit? omasta päästäsi? ja tuo ei ollut pointtisi. Jos olisi ollut olisit kirjoittanut niin. Matemat... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image