Kotimaa

Tutkija: Hiipuva Isis heijastuu myös Eurooppaan – propagandassa huolestuttava Suomi-piirre

CMI:n analyytikko Mikko Patokallio puhui Isiksen propagandasta torstaina Helsingissä Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n seminaarissa.
Kotimaa 1.6.2017 19:30
Markku Uhari

Aärijärjestö Isiksen heikkenevä menestys omilla ydinalueillaan tulee näkymään terrorijärjestön suosion laskuna Euroopassa, arvioi konfliktiratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio.

– Se, miksi sanotaan "Isis", kun isku on sattunut, on se, että järjestöllä on niin kova brändi. Tämä tulee heikkenemään, hän sanoo Lännen Medialle.

Lisäksi hän arvioi, että Euroopassa aletaan entistä paremmin erottaa, milloin isku on Islamilainen valtio -äärijärjestön Isiksen tekemä ja milloin satunnaista väkivaltaa.

Hän lisää, että terrori-iskut voivat vähentyä sellaisten tekijöiden parissa, jotka ovat löyhästi sitoutuneita terrorijärjestön ideologiaan. Vahvasti radikalisoituneisiin vaikutus olisi erilainen.

– Verrattain pienellä, mutta hyvin varustetulla ihmismäärällä voidaan tehdä suuria tuhoja, Patokallio lisää viitaten Brysselin ja Pariisin terrori-iskuihin.

Isis on menettänyt alueita taisteluissa sen ydinalueillaan Syyriassa ja Irakissa. Viime viikolla Irakin hallituksen joukot käynnistivät suuren hyökkäyksen Mosulin kaupunkiin, joka on ollut Isiksen hallussa.

– Isiksen huippuhetki on mennyt ohi. Se, että siitä tuli niin suuri, vaati poikkeuksellisten sattumien summan. Järjestön palautuminen pieneksi on hyvin normaalia, ja se on jopa kestänyt odotettua pidempään, Patokallio kommentoi.

Vahva propagandakoneisto

Torstaina Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan MTS:n seminaarissa Helsingissä puhunut Patokallio toteaa, ettei Isis tule katoamaan, vaikka sen merkitys tuleekin vähenemään.

Isis tulee Patokallion mukaan jättämään jälkeensä kyseenalaisen perinnön "jihadismin popularisoijana". Eroa aiempiin terrorijärjestöihin on myös siinä, miten se käyttää hyväkseen äärimmäistä väkivaltaa.

Terrorijärjestön suurena työkaluna on ollut sen tuottama propaganda.

Paitsi väkivaltaiset videot, joita Isis tekee pelotellakseen vihollisiaan, järjestöllä on myös paljon sisältöä, jolla kuvataan myönteistä elämää järjestön "kalifaatissa", valtiossa, jota se haluaa ilmaista hallitsevansa.

Sisältöä on suunnattu erityisesti Patokallion mukaan nuorille, joiden katsotaan olevan rekrytoinnin kannalta suotuisia.

Hän arvioi nojaten Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisiin, että länsimaista on lähtenyt noin 27 000 ihmistä Lähi-itään liittyäkseen Isikseen.

Patokallion mukaan propagandan tarkoituksena on luoda tarinaa valtiosta ja sen menestyksestä. Järjestö on esimerkiksi esitellyt farmaseuteilta vaatimiaan lomakkeita todistaakseen, että sillä on samankaltaista byrokratiaa kuin muillakin valtioilla.

Järjestön heikkenevä asema ydinalueillaan on myös vaikuttanut viestien sisältöön, vaikka Patokallio toteaa, ettei järjestössä koskaan puhuta vastoinkäymisistä.

– Propagandassaan Isis valmistaa kannattajiaan pitkään kamppailuun, että hitaasti hyvä tulee. Kannattajia tavallaan valmistellaan tappioon, hän sanoo.

Materiaalia myös suomeksi

Isis-propagandaa on levitetty paljon myös eri kielille, ja kielten joukkoon liittyi tänä vuonna myös suomi.

Alkuvuonna Isiksen sisältöä on käännetty suomeksi myös blogeissa.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala on kommentoinut Lännen Medialle (23.5.), että suomenkielinen sisältö viittaa siihen, että järjestössä on Suomi-tietoisuus kasvanut.

CMI:n Patokallio arvioi, että käännettyä sisältöä on jonkin verran. Hänen mukaansa ilmiö on huolestuttava siitä syystä, että materiaalille on löytynyt kääntäjiä.

– Tämä vihjaa siihen, että toiminnalle tukea antavat verkostot Suomessa ovat jo jonkin kokoisia, sanoo Patokallio.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä suomen onnettomat päättäjät tunaroi niin pahasti 2015 asiat, ja tunaroi edelleen! Hyvä kasvualusta on täälläkin kaikenlaiselle iskuille. On se uskomatonta että kirkko ottaa näitä laittomasti olevia siipiensäsuojaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Al-Qaida on historiaa ja pian myös Isis. Muita nousee tilalle, sillä uskon siivittämä sota on loputon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuleeko ANALYYTIKKO Mikko Patokallio viiden vuoden päästä tarinoimaan jos ennustukset ei pitäneetkään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä ne 5000 paperitonta ovat? Siinä poliisille tehtävää etsi ne tavan kansan kiusaamisen sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turha tuudittautua luulemaan, että mokomista olisi päästy. Katkeraa, pettynyttä, harhaanjohdettua, tietämätöntä ryhmää ja yksilöitä piisaa hamaan saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image