Kotimaa

Tusk: Britannian ehdotus EU-kansalaisten oikeuksista alittaa odotukset

Theresa May kertoi ennen toista huippukokouspäivää Brysselissä, että Britannia julkaisee ehdotuksensa kansalaisten asemasta kokonaisuudessaan maanantaina. KUVA: STEPHANIE LECOCQ / EPA
Kotimaa 23.6.2017 13:55 | Päivitetty 23.6.2017 17:16
STT

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pitää selvänä, että Britannian pääministerin Theresa Mayn esittelemä brexit-ehdotus heikentää kansalaisten oikeuksia.

- Ensivaikutelmani on, että Britannian ehdotus jää alle odotusten, Tusk sanoi Brysselissä huippukokouksen päätteeksi.

Tuskin mukaan EU pyrkii siihen, että Britanniassa asuvien kansalaisten oikeudet eivät heikkenisi. Hänen mielestään on kuitenkin selvää, että brexit vaikuttaa ihmisiin kielteisesti.

May esitteli eilen EU-huippukokouksessa ehdotuksensa siitä, miten Britanniassa asuvia EU-kansalaisia kohdellaan brexitin jälkeen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kommentoi ehdotuksen olevan hyvä alku, mutta ei kuitenkaan läpimurto.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa yhteisen tiedotustilaisuuden pitänyt Merkel sanoi Saksan ja Ranskan jakavan saman brexit-linjan. Jos Britannia ei ole valmis hyväksymään vapaata liikkuvuutta, vaikuttaa se Merkelin mukaan EU:n ja Britannian tulevaan suhteeseen.

EU:n periaatteena on, että Britannia pääsee hyötymään sisämarkkinoista vain, jos se hyväksyy vapaan liikkuvuuden.

Ehdotus kokonaisuudessaan julki maanantaina

May kertoi ennen toista huippukokouspäivää Brysselissä, että Britannia julkaisee ehdotuksensa kansalaisten asemasta kokonaisuudessaan maanantaina.

- Haluan vakuuttaa kaikille Britanniassa asuville EU-kansalaisille, jotka ovat rakentaneet maahan elämänsä ja kotinsa, että kenenkään ei tarvitse lähteä eikä perheitä hajoteta, May sanoi.

Brittivirkamiehen mukaan Britannia lupaa pysyvän oleskeluluvan EU-kansalaisille, jotka ovat asuneet maassa viisi vuotta tiettyyn, vielä määrittelemättömään päivään mennessä. Päivä ajoittuu eroilmoituksen ja eron välille. Heitä kohdellaan Britannian kansalaisten tavoin niin terveydenhuollon, koulutuksen, etuuksien kuin eläkkeidenkin suhteen.

Ne, jotka ovat asuneet Britanniassa alle viisi vuotta eron astuessa voimaan, voisivat asua maassa vaaditut viisi vuotta ja hakea sen jälkeen pysyvää oleskelulupaa.

Lontoon pormestari Sadiq Khan arvosteli ehdotusta riittämättömäksi.

- Pääministeriltä on kestänyt kokonaisen vuoden kansanäänestyksestä esitellä suunnitelmansa, joka ei riitä turvaamaan Britanniassa asuvien EU-kansalaisten asemaa, Khan arvosteli Facebookissa.

Lontoon alue on ollut erityisen huolissaan siitä, että se menettää koulutettuja työntekijöitä brexitissä.

Britannia edellyttää, että EU:n alueella asuvia brittejä kohdellaan vastaavasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Kainuun maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Keski-Lapissa, Kuusamon kunnassa sekä Sallan kunnassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Näinhän se on, että porvarihallitus ei saa leikata mitään. Leikkaamisen yksinoikeus kuuluu vasemmistolaiselle hallitukse... Lue lisää...
Näinhän se on..

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image