Kotimaa

Turun puukottaja kiistää ter­ro­ris­ti­ses­sa tar­koi­tuk­ses­sa tehdyt murhat, myöntää kaksi tappoa ja kahdeksan tapon yritystä - syyttäjä vaatii elinkautista

Kotimaa 20.3.2018 1:40 | Päivitetty 20.3.2018 12:52
STT

Turun puukkoiskun tekijä kiistää terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat, kertoi hänen asianajajansa Kaarle Gummerus tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaneessa valmisteluistunnossa. Gummeruksen mukaan syytetty myöntää kaksi tappoa ja kahdeksan tapon yritystä, mutta kiistää murhat, murhan yritykset ja terroristisen tarkoituksen.

Puukottajaa, 23-vuotiasta marokkolaista Abderrahman Bouananea, syytetään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta sellaisen yrityksestä.

Gummeruksen mukaan syytetyn alkuperäinen tarkoitus oli tappaa pari kolme ihmistä torilla. Hän toivoi tulevansa poliisin surmaamaksi, mutta kun näin ei käynyt, hän muutti suunnitelmaansa. Hän päätti Gummeruksen mukaan paeta ja vahingoitti matkalla ihmisiä.

- Päämieheni itse mieltää tekonsa terroristiseksi, mutta oikeuden pitää nyt punnita, täyttyykö rikoksen tunnusmerkistö, Gummerus totesi.

Turvapaikanhakijana Suomeen väärillä papereilla tullut Bouanane puukotti elokuussa kymmentä ihmistä Turussa. Puukotuksissa kuoli kaksi naista sekä haavoittui kuusi naista ja kaksi auttamaan tullutta miestä.

STT kertoo syytetyn nimen poikkeuksellisen rikosepäilyn ja lukuisten silminnäkijähavaintojen vuoksi.

Syyttäjä pitää puukotuksia terroristisena

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen Oulun syyttäjänvirastosta totesi ennen istunnon alkua, että kyse on ennakkoluonteisesta tapauksesta, johon ei löydy selkänojaa aiemmasta oikeuskäytännöstä Suomessa. Hänen mukaansa teko täyttää laista löytyvän terroristisen teon tunnusmerkistön.

- Syytteessä lähdetään siitä, että vastaaja on tehnyt nämä teot terroristisessa tarkoituksessa ja hänen tarkoituksensa on ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa, Koistinen totesi.

Bouanane oli hänelle tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeinen, eli hän toimi täydessä ymmärryksessä. Jos täydessä ymmärryksessä oleva tuomitaan murhista, rangaistus on lain mukaan elinkautinen.

Uhrit ja läheiset vaativat yli puolen miljoonan euron kärsimyskorvauksia

Turun puukkoiskun uhrit ja heidän läheisensä vaativat oikeudessa noin 600 000 euron kärsimyskorvauksia. Lisäksi useat heistä vaativat kymmenientuhansien eurojen korvauksia erilaisista pysyvistä ja tilapäisistä haitoista.

Suurimpia yksittäisiä korvauksia vaatii mies, joka yritti auttaa puukotuksen uhriksi joutunutta naista ja sai itse niin pahat vammat, että on loppuikänsä pyörätuolissa.

Tukholmalainen ensihoitajana työskentelevä mies yritti antaa toiselle naisuhreista ensiapua, jolloin puukottaja syyttäjän mukaan iski miestä useita kertoja ylävartaloon. Veitseniskusta kaularankaan miehelle koitui selkäydinvamma.

Mies vaatii pysyvästä haitasta korvaukseksi 100 000 euroa. Lisäksi hän vaatii korvauksia muun muassa ansionmenetyksestä.

Miestä ja kahta muuta uhria edustava oikeustieteen tohtori Ari Huhtamäki kertoo, että hänen päämiehensä on edelleen pyörätuolissa. Huhtamäen mukaan mieheltä meni iskussa ammatti.

- Hän on henkilö, joka oli ensihoitaja ja ambulanssinkuljettaja ja kriisiin tottunut ihminen. Kyllä se on häntä masentanut, kohtalo on kova. Hän on invalidi, Huhtamäki kertoi medialle ennen valmisteluistunnon alkua.

Mies saa sairauskorvausta Ruotsista mutta vaatii korvattavaksi palkan ja sairaskorvauksen erotusta.

Miehellä on pieni lapsi. Hänen avovaimonsakin haavoittui samassa iskussa. Nainen yritti auttaa puolisoaan, jolloin syyttäjän mukaan puukottaja lähti juoksemaan naisen perään ja iski häntä veitsellä käsivarteen.

Ihannoi poliisin mukaan Isisiä

Syytettä kahden muun syyttäjän kanssa ajavan apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen mukaan Bouananen tarkoituksena oli aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Esitutkinnan mukaan puukkoiskun tekijä ihannoi Isisiä ja näki itsensä Isisin sotilaana. Silminnäkijät kertoivat hänen huutaneen tapahtumien aikaan "allahu akbar", suomeksi käännettynä "jumala on suuri".

Bouanane kertoi itse poliisille aloittaneensa Isisiin liittyvään materiaaliin tutustumisen noin kolme kuukautta ennen puukotuksia. Yhdeksi syyksi tekoonsa hän on sanonut länsiliittouman ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Bouananen olkalaukusta löytyi käsin kirjoitettu manifesti, jonka hän oli lukenut iskupäivänä Turun Brahenpuistossa videolle. Videon hän jakoi Telegram-pikaviestipalvelussa ennen tekoaan. Manifesti on poliisin mukaan useiden minuuttien mittainen julistus, jossa pohditaan vääräuskoisuutta ja oikeaoppisuutta ja sitä, kuka sortaa muslimeita.

Bouananea ja asianomistajia, eli esimerkiksi uhreja ja uhrien läheisiä, ei ole velvoitettu tulemaan valmisteluistuntoon henkilökohtaisesti.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

35
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
15
Kai Suikkanen teki käsittämättömän tempun: jumbojoukkue juhlii nyt mestaruutta
6
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
6
SDP:ltä välikysymys nuorten työehtojen heikentämisestä
5
Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen yli 87 miljoonaa tierahoja, Iin ohituskaistojen rakentaminen alkaa – katso lista kohteista
5
Syövätkö suomalaiset turhaan ravintolisiä? Professori:"Jos perusterve ihminen syö normaalia ruokaa, hän ei tarvitse lisäravinteita"
5
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.4.

Naapurit

21.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image