Kotimaa

Turun puukkoiskun selvitysryhmä suosittelee tur­va­paik­ka­kä­sit­te­lyn nopeuttamista

Kotimaa 14.6.2018 12:25 | Päivitetty 14.6.2018 13:58
STT

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Ryhmä antoi torstaina yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi.

Ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyn nopeuttamista. Nyt keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on 1,5 vuotta. Ryhmän mukaan käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.

- Nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne. Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara, ryhmä sanoo tiedotteessa.

Ryhmän mukaan pitäisi myös pyrkiä kitkemään tilanteita, joissa tulija esiintyy väärällä nimellä ja iällä. Nyt todellista nuorempana esiintyminen on varsin yleistä. Myös Turun puukottaja esiintyi Suomessa väärällä nimellä ja todellista nuorempana.

Tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoi selvityksen luovutustilaisuudessa, että valheessa eläminen on ihmiselle kuormittavaa.

- Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita, ryhmä toteaa.

Lähipiirin huoli halutaan selvittää

Ryhmä toivoo myös neuvontapalvelun perustamista. Palvelussa muun muassa turvapaikanhakijoiden lähipiiri voisi kertoa huolensa ja kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä.

- Jos henkilö radikalisoituu yksinään kotona, vastaanottokeskuksessa tai kaverinsa luona, sitä ei huomaa juuri kukaan muu kuin lähipiiri, Valonen totesi.

Selvityksen luovutustilaisuudessa todettiin, ettei kaikkia riskejä ole mahdollista kitkeä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan avoimessa yhteiskunnassa voi tapahtua mitä vain, mutta riskien todennäköisyyttä voidaan pienentää.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion Turun puukkoiskusta. Torstaina julkaistu selvitys ei liity oikeudenkäyntiin, vaan sen tavoitteena on yleisesti estää vastaavia tekoja ja minimoida niiden vahinkoja.

Turun puukkoiskussa viime vuoden elokuussa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

MAINOS

Kommentoi

Itsestäänselvyyksiä on helppo ladella.
Toimia nyt kaivataa, eikä löpinää.

"Neuvontapalvelun perustamista" :D Ei hyvänen aika... :(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ai, että jos maahan lykkää tulemaan eri valtioiden läpi puolessa vuodessa ainakin 30 000 saapastelijaa, siihenkö pitäisi osata varautua. en usko joulupukkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
62
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
28
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
26
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
21
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
19
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image