Kotimaa

Mainos

Turun jouk­ko­puu­kot­ta­ja julkaisi vi­deo­ma­ni­fes­tin­sa terroristien suosimassa Telegram-palvelussa

Esitutkinta Turun joukkopuukotuksesta on loppusuoralla. Poliisi pitää kiinni näkemyksestä, että kyse oli terroristisista teoista. Epäilty on myöntänyt murhat ja niiden yritykset, mutta kiistänyt niiden olleen terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä. KUVA: Jane Iltanen
Kotimaa 25.10.2017 18:50
Jussi Orell

Esitutkinta Turun puukotuksista on loppusuoralla. Poliisi pitää kiinni näkemyksestään, että kyse oli terroristisista teoista.

Turussa elokuun puolivälissä sattuneesta joukkopuukotuksesta epäilty marokkolaismies käytti videomanifestinsa julkaisemiseen viestipalvelu Telegramia.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista vahvistaa Lännen Medialle, että kyse oli Telegramista, joka on perustamismaassaan Venäjällä ollut viranomaisten hampaissa.

Viranomaiset uhkasivat estää Nikolai ja Pavel Durovin kehittämän Telegramin käytön Venäjällä, jos yhtiö ei kirjaudu tiedonlevittäjiä koskevaan rekisteriin ja luovuta käyttäjätietojaan. Telegram on taipunut rekisteröintiin mutta ei tietojen luovuttamiseen. Terroristien, kuten Isis-äärijärjestön on kerrottu käyttävän WhatsApp-palvelua muistuttavaa Telegramia viestintäänsä ja propagandansa levittämiseen.

Töyräs ei avaa Turun puukottajan manifestin sisältöä tarkemmin. Epäilty julkaisi videon lisäksi käsinkirjoitetun julistuksen.

- Manifestien sisältö on käännetty suomeksi. Sen lisäksi olemme hankkineet lausuntoja siitä, miten niitä pitäisi tulkita. Asiassa on kaksi näkökulmaa; se mitä manifesteissa lukee ja miten ne pitäisi ymmärtää, Töyräs kertoo.

Epäilty määrätty mielentilatutkimukseen

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on määrännyt Turun puukotuksista epäillyn marokkolaisen Abderrahman Bouananen mielentilatutkimukseen. Töyräs arvioi, että poliisi saa toimitettua tarvittavan esitutkintamateriaalin mielentilatutkimuksesta vastaavalle THL:lle marraskuun alkupuolella.

Jutun tutkinta alkaa poliisin osalta olla loppusuoralla, eikä epäillyn laajamittaiselle kuulemiselle ole enää tarvetta.

Kaksi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui, kun Bouanane puukotti useita ihmisiä Turun keskustassa. Bouananea epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Hän on myöntänyt teot mutta kiistänyt niiden terroristisen tarkoituksen. Töyräs sanoo, että poliisi pitää yhä kiinni siitä, että kyse oli nimenomaan terroristisista teoista.

Poliisi haluaa kuulla yhtä

Jutun tutkinnan alkuvaiheessa vangittuna oli myös kolme muuta miestä, joista yksi vangittiin todennäköisin syin -epäilyllä ja kaksi lievemmällä syytä epäillä -nimikkeellä. Miehet kuitenkin vapautettiin, eikä heitä enää epäillä osallisuudesta puukotuksiin.

Sen sijaan yhtä henkilöä koskeva kansainvälinen etsintäkuulutus on yhä voimassa. Poliisi on etsintäkuuluttanut Uzbekistanissa syntyneen mutta Turussa asuneen miehen, jota se haluaa kuulla Turun tapahtumiin liittyen. Miestä ei kuitenkaan epäillä osallisuudesta varsinaiseen puukotukseen.

- Meillä on hänen olinpaikastaan aavistuksia. Suomessa hän ei ole, Töyräs toteaa.

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja toimittajat pitävät edelleen kiinni näkemyksestä, että kyse oli puukotusiskusta tai puukkoiskusta, koska karua totuutta on niin vaikea myöntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

51
Intersport laajentaa Joutsensillan liiketiloja merkittävästi – Valkea ja Joutsensilta korvaavat Rintamäen
25
Lapsiasiavaltuutettu: "Nuorten oireilu ei tule yllätyksenä" – Vaikka ongelmista on tiedetty pitkään, palveluista on vain leikattu
22
Oulun kaupungintalon remontti laajenee – ongelmia rakenteissa, työntekijät väistötiloihin vuodeksi
21
Tv-arvio: Toimittaja Ina Mikkola lupaa, että hänen ohjelmansa jälkeen porno ei ole enää tabu
21
Parikymppiset oululaismiehet kaahasivat poliisia pakoon 140 kilometrin nopeudella – poliisiauto ajettiin kiinni pakoautoon
20
Kaasuautojen määrä kasvussa, Oulussa vasta parisenkymmentä kaasulla kulkevaa autoa
19
Naisleijonille pronssia! Hiirikoski: "Kyllä luulen, että osaamme tällä porukalla juhlia"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Onhan tuo eläkejuttukin asia sinänsä..mutta hurjempaa on, että entinen ministeri liitetään murhaan, jossa on tullut esil... Lue lisää...
Aika rajua.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.2.

Naapurit

21.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image