Kotimaa

Mainos

TS: Potilaita pa­hoin­pi­del­tiin vuosia Turussa – tapaukset suljetuilla osastoilla

Potilaita muun muassa lääkittiin tiedottomaksi, kertoo Turun Sanomat. KUVA: Laura Vuoma
Kotimaa 18.2.2016 7:56 | Päivitetty 18.2.2016 9:00
STT

Turun kaupunginsairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla on paljastunut henkilökunnan vakavia väärinkäytöksiä, uutisoi Turun Sanomat.

Etenkin suljetulla vanhuspsykiatrian osastolla (G1) on paljon esimerkkejä potilaiden kaltoinkohtelusta. Lehden lähteiden mukaan potilaita lääkittiin tiedottomaksi, nöyryytettiin ja pahoinpideltiin.

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johtaja tiesi osaston sisäisessä selvitystyössä esiin tulleista epäkohdista. Selvitystyö tehtiin vuoden 2013 kesän päätteeksi.

Kaupunki teki poliisille tutkintapyynnön kuitenkin vain murto-osasta väärinkäytösepäilyjä eikä kertonut tilanteesta valvontaviranomaisille. Hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa myöntää lehdelle kaupungin tehneen virheen ja että epäkohdista olisi pitänyt ilmoittaa Valviralle.

Myös psykiatrian tulosyksikköjohtaja Jyrki Heikkilä on tiennyt selvitystyössä ilmi tulleista epäkohdista. Hän kertoo Turun Sanomille, että kaupunginsairaalan muillakin suljetuilla osastoilla on tullut esiin vastaavia väärinkäytöksiä, vaikka ei yhtä laajalti kuin G1-osastolla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Sadisteja ne, jotka avuttomien kiusaamiseen syyllistyneet. Turha mitään selitellä, jos ei jaksa tehdä työtään oikein, niin alan vaihtoon pikaisesti. Voiko avuttomien kiusaajat olla elämässään onnellisia, eivät voi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tule yllätyksenä moinen uutinen. Itse olin aikoinaan töissä eräässä nimeltä mainitsemattomassa psykiatrisessa sairaalassa.
Yksilön oikeuksia poljettiin monella tapaa törkeästi ja lainvastaisesti. Jo opiskeluaikoina jouduin todistamaan erittäin epäoikeudenmukaista toimintaa, jossa potilaan itsemääräämisoikeutta lääkärin käskystä ja hoitajien avustuksella törkeästi loukattiin, eikä toimilla ollut mitään lääketieteellistä perustaa. Täysin silkkaa mielivaltaa ja kiristystä. Opiskelijana en tietenkään uskaltanut asiaan puuttua, koska haaveissa oli työpaikka. Myöhemmin työelämässä olessani jouduin todistamaan useita räikeitä väärinkäytöksiä ja lopulta palasin aiempaan ammattiini, koska en halunnut olla rattaana oudossa järjestelmässä enkä enää osallistua mielivaltaiseen ja joisskin tapauksissa laittomaan toimintaan. Ei ollut inhimillistä hoitoa.
Talon ongelmiin ja asioihin puuttuminen olisi johtanut työpaikan menetykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnaan vaan... Kidutus, heitteillejättö yms. Mutta valitettavan todennäköisesti syylliset rikolliset jatkavat töitään edelleen ja edessä korkeintaan nuhtele. Kyllä ay-liike omistaan huolen pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Normi viranomaisvalvonta....kun tulee epäkohta esille...puututaan tai sitten ei...riippuu onko asiasta kirjoitettu lehteen tai muuten uutisoitu.........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakaa ne työ terveyslääkäritki suurella kädellä jos on uni vaikeuksia niin pirun voimakkaita unilääkkeitä, nukahtamis lääkkeitä voimakkaita särky lääkkeitä pitäsköhän nämäki tutkia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin aikoinaan opiskelijana harjoittelemassa vanhuspsykiatrisella osastolla. Järkytyin erään hoitajan työskentelytavasta hänen hoitaessa ja pukiessa vanhusta. Se oli suorastaan vanhuksen fyysistä kaltoinkohtelua. Opiskelijana otin kantaa hoitotoimintaan ja kerroin asiasta opettajalle, jonka jälkeen asiasta ilmeisesti keskusteltiin laajemminkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitoalalla on voimassa omertan laki. Jos suunsa avaa epäkohdista ja potilaiden rikollisesta kohtelusta niin työsuhdetta ei jatketa. Sadistit saavat rauhassa toteuttaa itseään potilaiden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psykiatrisilla osastoilla työskentelee liian paljon sadistisia tyyppejä . Koulutustaso on vaihtelevaa. Jopa osa lääkäreistä on vasta valmistuneita, erkoistumattomia lääkäreitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen todella iloinen, että voin hoitaa iäkästä äitiäni kotona,ja sen teen niin kauan kuin vaan suinkin saan olla terveenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin mielenterveyspotilaita ylilääkitään/pahennetaan lääkityksellä mielenterveyttä. Lääkkeitä määrätään ihan pieneenkin vaivaan, vaikka keskusteluapu olisi paljon hyödyllisempää. Kuulostaako toimivalta, että masennuslääke aiheuttaa itsemurha-ajatuksia, unilääke tuhoaa unireseptoreita jne. Ja kun niitä määrätään lieviin univaikeuksiin, lievään masennukseen jne. Osastolla olevat eivät pysty mitenkään puolustamaan itseään, kukaan ei ota heitä tosissaan. Väkivaltakin on hyvin mahdollista, kukapa siitä kertoisi eteenpäin ja jos kertoo, ei kukaan sitä ota tosissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on paljon supistettu viime vuosina pykiatrisesta karsimalla mm. osastoja. Tämä on aiheuttanut, että osastoilla hoidetaan todella vaikeahoitoisia potilaita vähällä henkilökunta määrällä. 2000-luvulla ei lääkitä enää potilaita tainnoksiin. Turun tapauksessa kuulostaa oudolta, ettei epäasialliseen hoitoon ole puututtu asianmukaisella tavalla ajoissa. Otsikko on aika karu, kyllä suomalaisessa psyk. osastohoidossa saa hyvää hoitoa, missään tapauksessa ei kannata lähteä yleistämään Turun tapahtumisen johdosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi puolustelet psykiatrisen hoidon tasoa ? Taidat itse huseerata ko.osastoilla.Oulussa hoidon taso on heikkoa : vahvoja lääkkeitä pakkosyötetään, mikäänlaista terapiaa ei tarjota osastoilla. Otsikko on täysin oikea. Olisi tarpeellista tutkia, mitä osastoilla todellisuudessa tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä ole ainoa laatuaan. Ihminen on pahin peto juuri puolustuskyvyttömiä kohtaan. Tätäkin on vaan hyssytelty vaikka on ollut tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä se on. Karmeudessaan. Niin suomalaista terveydenhuoltoa.
Pelottaa olla suomessa suomalaisena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti näitä ongelmia on ollut muissaakin laitoksissa varsinkin suljetuissa .Niinkuin oulusssakin eri osastoille on muodostunut todennäköisesti ajanmukana omia toimintamalleja mitkä läheskään kaikki eivät kestäisi ulkopuolista tarkkailua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Läheiseni oli eläissään vanhainkodissa ja siellä oli eräs hoitaja jolla oli tapana vetää "niskavilloista" vanhuksia. Satuimpa kerran paikalle kun Hän veti niskahiuksista,läheiseni sanoi että älä tee niin,vastaus oli, en teekkään se oli vahinko. kuitenkin tätä oli jatkunut pitkään. Mitä me voidaan tehdä kun vanhuksia näin kohdellaan? Likellä Oulua tapatuu tämmöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyri Heikkilän mukaan yleistä Turussa. Lienee myös muuallakin käytäntö. Tulee halvaksi hallita pelolla ja lääkkeillä vanhuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image