Kotimaa

TM: Moni kallis älykännykkä hyytyy pakkasessa

Älypuhelin on talvella ulkoillessa parasta pitää povitaskun lämmössä. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 17.2.2017 6:06
Antti Pasanen

Nykyisissä älypuhelimissa on roppakaupalla toimintoja ja ominaisuuksia, mutta talviolosuhteet ovat monelle laitteelle melkoinen haaste.

Tämän osoitti tuore Tekniikan Maailma-lehden kylmätesti, jossa pakastettiin kahdeksan erimerkkistä älykännykkää kahdeksi tunniksi -20 asteeseen ja tutkittiin, miten ne toimivat. Puhelinten hinnat asettuivat 230-900 euron välille.

Puhelimilla yritettiin pakastimesta oton jälkeen soittaa, kosketusnäytön toiminta testattiin ja kameran sekä salaman toiminta kokeiltiin.
Jos puhelin ei pysynyt päällä, sille annettiin "apuvirtaa" kannettavasta varavirtalähteestä.

Parhaiten pakkasen puraisua sietivät noin 700 euron Samsung Galaxy S7 ja 360 euron OnePlus 3T, jotka toimivat pakkasesta otettuina heti normaalisti. Sony Xperia Z5 toimi muuten, mutta kamera nikotteli hetken.

Noin 900 euroa maksava Applen iPhone 7 Plus suostui testissä toimimaan vasta apuvirtaa saatuaan. Pakkanen hyydytti pahimmin Huawein P9-puhelimen, joka elpyi huonelämpötilaan tuotunakin vasta puolen tunnin jälkeen. Myös Honor 8:n ja Oukitel 6000:n toiminta tökki ja hidasteli pahoin.

Älypuhelin viihtyy mahdollisimman lämpimässä, joten talvipakkasilla se kannattaa pitää takin povitaskussa. Akku kannattaa myös ladata täyteen ennen ulos lähtöä.

Älypuhelimen pimeneminen pakkasessa ei sinänsä ole vika: niiden akuissa on ohjauselektroniikkaa, joka on asetettu sammuttamaan laite esimerkiksi akun lämpötilan pudottua liian kylmäksi.

Lämpimään vietynä puhelimet yleensä virkoavat nopeasti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

No niin ei olla tehty arktisen alueen käyttäjille, lankapuhelin L&M Erickson paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, Oululainen insinööri älykännykän kanssa pakastimeen vuorokaudeksi puhumaan ja testaamaan. Kumpi kestää kauemmin?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä sitä työtä sitten Oululaisille insinööreille, älypuhelin joka kestää äärioloja. Myös pakkasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai, ihminenkin jäätyy pakkasella. Ei sen pidäkään selvitä pakkasella. Oneplus ei verojen kanssa maksa muuten 360€ vaan 439€.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ottaa esille tuo TM:n turha testi? Eihän kukaan ihminen todellisuudessa pakasta kännykkäänsä, kuten testissä! Väittäisin, että kaikilla älykännyköillä pystyy puhumaan pakkasessa. Puhelinta säilytetään povitaskussa ja pidetään puhuttaessa korvalla, ei sen lämpötila käytössä alene pakastimen lukemiin! Olen monta kertaa onnistuneesti puhunut pitkiä puheluita pakkaskelillä puhelimella, jota testissäkin kritisoitiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"niiden akuissa on ohjauselektroniikkaa, joka on asetettu sammuttamaan laite esimerkiksi akun lämpötilan pudottua liian kylmäksi." Tuohan on ihan tyhmää, koska juuri käyttäminen pitää laitteen lämpimänä. Sammuttaminen jäädyttää sen kokonaan. Ja kylmän laitteen vieminen lämpimään ja kosteaa sisätilaan on pahaksi.

Itsellä on autossa tabletti, se on ollut siellä pysyvästi jo yli viisi vuotta, eikä mitään ongelmia. Joskus kun pakkasta on reilummin, herjailee että akkua ei voi ladata, mutta päälle vaan ja siitä se lämpeää. Aina toimi, jopa ohuet hanskat kädessä. Ei voi kuin ihmetellä tuota TM testiä, onko uudet laitteet tosiaan mennyt noin paljon taakse päin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä pakkasilla? Aika harvoin on nykyään enää kunnon pakkasta näillä korkeuksilla. Siperian puhelimiako tarkoititte?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittaa tuo nimitys, "älykännykkä". Toimii epäluotettavasti, niin voiko sitä älykkääksi väittää? Parempi on äly pitää omassa päässä kuin kännykässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mun Nokia 1610 palvellut jo pitkään, kelillä kuin kelillä. Toivottavasti kestää mun iän. Muuten, meidän konservatiivien pitäisi perustaa oma retrokänny yhdistys, ihan julkinen eikä ollenkaan fasessa toimiva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Älypuhelin viihtyy mahdollisimman lämpimässä" Eli eikun saunaan mukaan ja samoin aina, kun tekee uuniruokaa, niin kannattaa laittaa uuniin "viihtymään" :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokia 3310:n ostoon. Olenkin jo niin kyllästynyt tähän puhelimen irvikuva- lipareeseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei noita atk yms , rakkineita ole suunniteltu näitä pohjoisen oloihin. Eikä niiden käyttöä pakkasella voi suositella kenellekään. -20C:n pakkasella avokäsin rakkine korvalla puhutaan. Minulla on vielä normaali pöytäpuhelin. Joka toimii ja toimii.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös osa halvoista muistikorteista ei toimi pakkasella ja saattaa hyydyttää puhelimen vaikka puhelin toimisi pakkasessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi se älypuhelin pitäisi olla mukana ulkona pakkasessa. Eihän sillä tee mitään. Jos haluan valokuvata, minulla on kamera mukana. Vanha Nokian mekaanisilla näppäimillä varustettu puhelin toimii säällä kuin säällä ja akku kestää pakkasellakin käytöstä riippuen vähintään 3 - 4 päivää. Nettiä en halua edes käyttää ulkona pakkasessa pientä näyttöä tuijottaen, puhelut ja tekstarit riittää. Älypuhelin on yliarvostettu aikuisten leikkikalu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vanhat nokiat eivät vaan enää toimi normaalisti ainakaan soneran verkossa. Minulle soitetut puhelut ohjautuivat välillä suoraan vastaajaan, ja vastaajaviestit, tekstaritkin saapuivat välillä tuntien viiveellä. Melkein 20v tuo kapine täytti tehtävänsä, sitten oli pakko vähän uusia puhelinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Olen sanonutkin, että on parempi pitää äly omassa päässä kuin kännykässä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivähoitolapset kuitataan sisään ja ulos älypuhelimilla, joissa on käytössä Daisy-ohjelma. Laskutus perustuu hoitotunteihin. Sekä puhelimet että Daisy temppuilevat säällä kuin säällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image