Kotimaa

Tie­dus­te­lu­la­ke­ja pitää edistää viipymättä, vaativat kokoomus, siniset ja KD – sen sijaan PS penää malttia

Kotimaa 14.2.2018 15:15 | Päivitetty 14.2.2018 15:30
STT

Hallituspuolueet kokoomus ja siniset sekä oppositiopuolue kristillisdemokraatit vaativat valtiopäivien avauskeskustelussa, että eduskunnan käsittelyyn tullut tiedustelulainsäädäntö pitää saada kuntoon viipymättä.

Sinisten mukaan tiedustelulait ovat alkaneen kevätkauden tärkein hanke.

– Tiedustelulainsäädännön voimaan saattamisessa ei pidä aikailla. Poliittisessa pelissä on suomalaisten turvallisuus, arvioi kansanedustaja Kari Kulmala sinisten ryhmäpuheessa keskiviikkona.

Kokoomuksen mukaan viranomaisten nykyvälineet eivät riitä suojelemaan yhteiskuntaa uusilta moninaisilta uhilta.

– Asia on korjattava viivyttelemättä. Vuosi on lyhyt aika tässä talossa (eduskunnassa), mutta maailma ympärillämme voi muuttua hyvinkin nopeasti, sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Kristillisdemokraattien mukaan Suomi ei voi jättäytyä kehityksen ulkopuolelle ja muiden maiden tiedustelupalvelujen hyvän tahdon varaan.

Lakien etenemisaikataulu epäselvä

Tiedustelulait vaativat eduskunnassa perustuslain muuttamista. Hallitus on esittänyt, että perustuslain muutos käsitellään kiireellisenä, jotta lait ennättäisivät astua voimaan tällä hallituskaudella.

Kiireellinen käsittely vaatii viiden kuudesosan enemmistön eduskunnassa, joten hallitus tarvitsee tukea oppositiosta. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n on katsottu olevan avainasemassa siinä, että tarvittava viiden kuudesosan enemmistö voidaan saavuttaa.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset vaati keskiviikkona malttia tiedustelulakien uudistamiseen. Puolue sanoo haluavansa varmistua siitä, että perusoikeudet turvataan tiedustelulakipaketissa.

– Lakien muuttaminen perustuslain kiireellisessä säätämisjärjestyksessä on poikkeuksellista ja vaatii huolellista harkintaa varsinkin vaalikauden lähestyessä loppuaan. Odotamme erityisesti perustuslakivaliokunnan kantaa perusteluineen, sanoi perussuomalaisten ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja Sami Savio.

MAINOS

Kommentoi

Olisi paljon helpompaa ja SUOMALAISIA kohtaan reilumpaa valvoa rajoja, kuin kaikkia suomalaisia rajojen sisällä. Ja ei, se ei ole sulkeutumista. Vai väittääkö joku, että kansainväliset lentokentät ovat sulkeutuneita, kun kaikki jotka pääsevät lentokentälle sisälle lähtöterminaaliin tutkitaan erittäin tarkasti. Lentokentän sisällähän ei sitten tarvitse kaikkia tutkia ja valvoa jatkuvasti, kun turvallisuus ja henkilöllisyys varmistetaan heti kentälle tultaessa. Miksi samaa varovaisuutta, luonnollisesti löyhemmin, ei voida muka noudattaa maan rajoilla?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pimennossa - jopa eduskunnalta - lakiesityksestä on joku poistanut erillisen laillisuuden valvontaelimen kokonaan.

Kuka ja ketkä ( virkamiehet ? ) yrittävät tässäkin ohittaa ja ryrjäyttää kansallisen edustuksellisen demokratiamme ?

Se ON rikollinen vallankaappausyritys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisyyttä ja ihmisoikeuksia tulee kunnioittaa. Tämä lakialoite rikkoo molempia voimaan tullessaan. Johan tuo on nähty Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ettei tuollainen tiedustelu pysäytä terrorismia vaan rikkoo vain ihmisoikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jarrut päälle siihen hölmöilyyn taas, ei missään nimessä saa hyväksyä tuota järjetöntä ihmisarvoja loukkaavaa tiedustelulakia.
Kohti poliisivaltiota näköjään halutaan mennä, eikö yksi polpo Helsingissä jo riitä? Samaa ei haluta koko Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

51
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
34
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
23
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
18
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
15
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"
13
Oulussa kokoontuva RKP haluaa paikan keskemmältä istuntosalia – "Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa"
9
Tiina Elovaara perustaa ryhmän eduskuntaan: "Puoluerajat ylittävää keskustelua on hyvin vähän"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

110 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image