Kotimaa

Ter­ro­ris­mi­ri­kok­ses­ta syytetty: Tarkoitus oli sotia Syyrian opposition riveissä

Kotimaa 21.11.2017 12:40 | Päivitetty 21.11.2017 15:26
STT

Yhtä terrorismirikoksen valmistelusta syytetyistä miehistä on kuultu tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Vuonna 2008 muslimiksi kääntynyt 33-vuotias suomalaismies kertoo, että hän halusi päästä Syyriaan sotimaan opposition riveissä hallitusta vastaan uskontonsa motivoimana.

Syyttäjän mukaan mies ja kaksi muuta syytettyä valmistelivat osallistumista taisteluihin terroristijärjestön riveissä Syyriassa.

Mies kiistää tienneensä terroristisista ryhmittymistä mitään. Hänen mukaansa tarkoitus oli ottaa osaa Syyrian sisällissotaan sorretun kansan puolesta presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastaan.

Päätös lähteä syntyi miehen viettäessä aikaa Pakistanissa. Jo ennen Pakistanin matkaa hän oli seurannut Syyrian hallitusta vastaan taistelevien joukkojen videoita.

- Se oli vielä kaunista, se ei ollut sellaista kuin tänä päivänä. Kansa oli opposition takana. Ajattelin, että tuo on jotain, missä haluan olla mukana ja sellaista sankaritoimintaa, missä pitää olla mukana.

Pakistanissa hän kertoi käyneensä koska halusi paikkaan, missä on normaalia olla muslimi.

- Kun tulin takaisin Pakistanista, siinä tapahtui kaikenlaista, että oli helppo jättää Suomi taakse.

"Päätös lähteä oli oma"

Mies kertoo valmistelleensa matkaa ostamalla kasvovärejä ja ottamalla mukaan rahaa. Vaikka mies myöntää tehneensä talousrikoksia, hän kiistää, että niitä olisi tehty matkarahojen hankkimista varten.

- Ostin kasvovärit, koska kyllähän sodassa pitää olla kasvovärit. Minulla oli jemmassa muutama tonni, jotka olin hankkinut. Olin jo ottanut selvää, että minkä verran tuollaisella alueella maksaa ase.

Kertomansa mukaan mies lähti kanssasyytettyjen kanssa matkaan kohti Syyriaa autolla. Syyttäjän mukaan syytetyt valmistelivat matkaa yhdessä, mutta mies sanoo tehneensä päätöksen lähdöstä yksin.

Hän kuitenkin myöntää, että aiheesta oli porukassa keskusteltu.

- Minulle siinä oli kyse siitä, että itselläni oli vain pyörät alla, että pääsen määränpäähän.

Kääntyi sanojensa mukaan rajalta pois

Automatkalla miehelle selvisi, että Syyriassa oleva kontaktihenkilö, johon hän luotti, oli kuollut.

- Myös yksi matkatovereistani hankki tietoa tilanteesta matkan aikana. Meille alkoi selvitä, että Syyriassa tilanne ei ole ihan selkeä. Katsoin myös matkaseuruettani enkä ollut ihan varma, haluanko lähteä tämän porukan kanssa.

Rajalla miehelle myös selvisi sanojensa mukaan, että tilanne maassa oli erilainen kuin hän oli kuvitellut.

- Ymmärrän sodankäynnin siten, että se on kurinalaista ja silloin tulee tulosta. Minulle selvisi, että siellä on nuoria miehiä ja aseita ja täysin sellainen meininki, että en lähde tuollaiseen mukaan. Siellä ei ollut enää perinteistä hallitus vastaan oppositio -asetelmaa.

Syyttäjän mukaan suunnitelma maahan pyrkimisestä jäi toteutumatta syytetyistä riippumattomista syistä kontaktihenkilön kuoltua, jolloin ovet menivät heidän edestään kiinni. 33-vuotias syytetty kuitenkin kertoi oikeudessa, että Syyriaan olisi voinut mennä kuka tahansa ja ryhmiä olisi löytynyt, jos olisi halunnut taistelemaan.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä.

Sadevaroitus: Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa voi sataa iltapäivästä alkaen rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image