Kotimaa

Terho: Paluu omaan valuuttaan mahdollista, jopa todennäköistä

Sampo Terho julkisti puheenjohtajakampanjansa ohjelman perjantaina Helsingissä. KUVA: Lauri Nurmi
Kotimaa 21.4.2017 9:46 | Päivitetty 21.4.2017 10:14
STT, Aki Taponen

Suomessa paluu omaan valuuttaan on mahdollista tai jopa todennäköistä tulevaisuudessa, sanoo perussuomalaisten puheenjohtajuutta tavoitteleva Sampo Terho.

Hänen mukaansa euro luotiin alun perin poliittisena eikä taloudellisena projektina ja taloudelliset hyödyt ovat jääneet epäselviksi.

Terho sanoo olevansa avoin sille, että perussuomalaiset ottaisi seuraavien eduskuntavaalien teemaksi kansanäänestyksen järjestämisen Suomen EU-jäsenyydestä.

Terho myönsi, että vaatimuksen ottaminen kynnyskysymykseksi todennäköisesti tarkoittaisi sitä, että puolue jäisi oppositioon vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Yhteistyökumppaneita ei silloin löytyisi.

Terhon mukaan demokraattinen päätös kansanäänestyksen vaatimisesta olisi järkevä tehdä puolueessa alkuvuodesta 2019.

– Henkilökohtaisen kannan muodostan myöhemmin. Puolueen on syytä tiedostaa, että hallituskumppanit ovat sen jälkeen harvassa, jos tällainen linjaus otetaan, Terho perusteli.
Terhon mukaan kilpailukykysopimusta ei olisi tarvittu, jos emme olisi eurossa. Nyt sisäiset devalvaatiot ovat ainoa tapa ylläpitää kilpailukykyä.

Sampo Terho julkisti perjantaina vaaliohjelmansa, jonka nimi on Uusi alku. Hän sanoi jo puheenjohtajakisaan lähtiessään, että puolue pitää keksiä osin uudelleen.

Perussuomalaiset valitsee uuden puheenjohtajan 10. kesäkuuta Jyväskylän puoluekokouksessa. Nykyinen puheenjohtaja Timo Soini ei ole enää ehdolla jatkokaudelle.

MAINOS

Kommentoi

No se varmaa että oppositio kutsuu vaalien jälkeen. Täten Terho voi luvata mitä vain. Ja valuutta muuttuu ehkä sadan vuoden päästä. Samoin uusi alku tulee ehkä loppukin kuten Vennamoiden, Veikko ja Pekan jälkeen. Tyhjästä on paha nyhjästä, sano.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvitteleeko Terho että jo edellisissä eduskuntavaaleissa tehdyt vaalivalheet menevät uudelleen läpi seuraavissa vaaleissa uuden puheenjohtajan kertomana, tämä kertoo myös sen että mikään ei puolueessa muutu jos Terhosta tulee puheenjohtaja vaan se katoaa puoluekartalta samoin kuin smp.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sampo Terho on kouluja käynyt maisterismies...

Silti hän kuuluu niihin pehmoisia puhuviin poliitikkoihin, joiden mielestä Suomi pystyisi omassa valuutassaan määrittelemään sen arvon suhteessa muihin valuuttoihin, ja siis tarvittaessa devalvoimaankin. Näinhän ei olisi, vaan markka olisi kelluva valuutta, jonka arvosta päättäisivät ulkomaiset markkinavoimat ja suurkeinottelijat.

Suomen Pankki ei pystyisi pitämään markan kurssia haluamallaan tasolla, vaan sen arvosta pitäisi huolehtia kurinalaisella talous- ja finanssipolitiikalla Ruotsin tapaan. Eurossa olevalla Suomella ei tällaista pakkoa ole, ja siksi täällä tapellaan kikyillä sun muilla taikatempuilla. Nykyinen hallituksen löysä talouspolitiikka olisi itsemurhapolitiikkaa jos Suomella olisi oma valuutta.

Onneksi suomalaisten suuri enemmistö tajuaa näiden helppoheikkien puhuvan löysiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toinen kappaleesi kumoaa ja on ristiriidassa ensimmäisen kappaleesi kanssa. Mietippäs nyt uudestaan mitä oikein tarkoitit sanoa. Joko Suomi ei pysty päättämään markan arvosta, tai sitten Suomi pystyy päättämään markan arvosta "kurinalaisella talous- ja finanssipolitiikalla Ruotsin tapaan". Huomaatko jo virheesi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valuutan arvosta päättää devalvaatiotapauksessa keskuspankki, siis Suomen Pankki. Talous- ja finanssipolitiikasta päättää Suomen hallitus. On olemassa siis KAKSI valuutan arvosta päättävää instituutiota, jotka toimivat itsenäisesti toistensa suhteen.

Käytännössä kuitenkin vain hallitus pystyy merkittävämmin vaikuttamaan oman valuutan arvoon harjoittamallaan politiikalla (Ruotsin esimerkki). Keskuspankilla puolestaan pitäisi olla todella suuret valuuttavarannot, jotta se pystyisi taistelemaan globaaleja markkinavoimia vastaan. Keskuspankin korkopolitiikalla on marginaalinen vaikutus. Devalvaatiopuheet omassa valuutassa ovat nykymaailmassa lähinnä foliohattujen ja poliitikkojen juttuja.

Virheen huomasin vain sinun kommentissasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsin epätodennäköistä. Miksi? Vaikutukset? Harva palkansaaja ilahtuisi rajusta palkan alennuksesta. Ne joilla on velkaa joutuisivat maksamaan rajusti. Markan arvo laskisi kovasti minkä Terho varmaan laskee juuri hyviksi puoliksi. Ulkomailta tulevat tuotteet kallistuisivat. Ruotsikin harkitsee muuten euroon siirtymistä. Perssonin mukaan kyse on enää aikataulusta. Yritysten kannalta on toiminta huomattavasti enemmän ennustettavaa kun rahayksikkö on euro. Ammattiliitot ovat oppineet toivon mukaan näkemään mikä kielteinen vaikutus ylisuurilla palkoilla on. Sen näkee syksyllä. Terhon ajatus jos sitä siksi voi sanoa on erittäin epävarma ja kallis operaatio. Rahat kannattaa käyttää johonkin parempaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tapahtuisi mitään "palkanalennusta" vaan tuotteet itse asiassa halpenisivat ja ostovoima lisääntyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jompi kumpi on oltava, joko euro tai Nato-jäsenyys. Jos ajaudumme kriisiin, vaikkapa sotilaalliseen, niin tällöin oman valuutan eli markan arvo romahtaisi pohjalukemiin, mikä tarkoittaisi sitä, että emme kykenisi ostamaan sotilastarvikkeita emmekä muutakaan ulkomailta. Nato-jäsenyys toisi taas sotilaallista turvaa muilta Nato-mailta, lisäksi se toisi etukäteistä vakautta alueelle, vaikka alueen ulkopuolella siihen kriittisesti suhtaudutaan.

Valinta tulee siis tehdä euron ja Naton välillä ei euron ja markan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ostaa ulkomailta kun voimme tehdä itsekin? Eurojäsenyys ei ole tarpeellista Suomelle. Huomaa: euro on eria asia kuin EU.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On parempi tehdä sitä, minkä parhaiten osaa ja ostaa sitä, minkä muut parhaiten osaa, eikä päin vastoin.

Impivaaran ajat ovat peruuttamattomasti menneet, ja eurojäsenyydellä on Suomessa todella vahva kannatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkaan palaaminen on kaikkea muuta kuin todennäköistä ja Terho tietää sen. Suomi on sitonut kätensä. Mutta on selvää, että vaalitappion jälkeen tähdätään seuraaviin vaaleihin, ja markalla ratsastaminen sopii tähän hyvin. Eli populistin puhetta, jolla jokunen äänestäjä saadaan taas höynäytettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi kuuntelee eu,ta nöyränä. Suomi ei omaa vanhaa valuuttaa ota, eu, suuttuu ja aloittaa pannan kiristämisen. Annetaan konkurssin tulla, kyllä se sieltä tuloo ihan automaattisesti, nykymeno pitää siitä huolen. Palatkaa 1985 vuoteen. Lähtekää hitaasti tulemaan näihin päiviin, nauttikaa matkan varrella ihanasta Markasta ja itsenäisestä Suomesta.... Vuosi kerrallaan. Hitaasti tulette näihin päiviin. Huomaatteko, miten Suomiparka on luhistunut. Palveluita kadonnut, valtion velka kasvanut,
120 mrd, euroon. työttömien määrä kasvanut, maaseudut autioituneet, kyläkouluja lakkautettu, terveysasemia lakkautettu kuntaliitosten takia jne. Kai te tämän huomasitte. 1985- 2017 Nyt ollaan tässä ja nyt.! Katsokaa siis Suomen nykytila.!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruotsi on EU:n jäsenmaa, siellä on oma valuutta, samoin Tanska. Olipa maassa oma valuutta tai yhteinen euro, niin devalvaatio ei ole mahdollinen, koska ollaan EU:n jäsenmaita. Omat valuutat kelluu valuuttaputkessa.

Kiky oli ja on sisäinen devalvaatio. Ei sitä kannata Terhon kaunistella. Työvoima eli palkansaajat joustaa, vaikka muitakin olisi, esim. osinkojen jakaminen sijoittajille. Samanlaista palkkaa se on osinkokin yrityksestä kuin tehdystä työstä maksettu palkka. Osinko vain maksetaan tekemättömästä työstä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Islannissa on talouskasvu 4% seutuvilla kun sillä on oma valuutta ja ulkomaiset pankin jätetty talouden ulkopuolelle!
Miksi media ei kerro Islannin taloudesta juuri mitään? Siellä on löydetty keinot taantuman katkaisuun. Miksi nuo keinot ei käy Suomelle, eikä niistä edes puhu talousasiantuntijat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Islanti pyysi eu:ta apuun vaikkei ollut edes eu:n jäsen, kun talous romahti. Eikä ole vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

124
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
60
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
39
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
30
Selvitys esittää asevelvollisuuden tilalle kansalaispalvelusta, naiset ja Jehovan todistajat mukaan
28
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
25
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
20
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image