Kotimaa

Tekniikastako ratkaisu kalastajien hyl­jeon­gel­maan? Suo­men­lah­del­la testataan laitetta, joka karkottaa hylkeet pyydyksiltä

Merelle ponttoonirysien läheisyyteen sijoitettuun tutkimuslaitteistoon kuuluvat kymmenen metriin syvyyteen ankkuroitu hyljekarkotin sekä aurinkopaneelit ja tuuligeneraattori, joista laite saa tarvitsemansa virran. Lisäksi laite on varusteltu 4G-teknologialla, jonka ansiosta sen toimintaa voidaan seurata myös kuivalta maalta.
Kotimaa 12.7.2018 14:00 | Päivitetty 12.7.2018 14:03
Sinikka Pylkkänen

Luonnonvarakeskus (Luke) etsii ratkaisua rannikkokalastajia vaivaavaan hyljeongelmaan. Suomenlahdella Loviisan edustalla toteutetaan tänä kesänä kokeilu, jossa testataan kalanpyydysten lähistölle asetettavaa hyljekarkotinta.

– Laite lähettää korkeataajuista ääntä, jota hylkeet pyrkivät välttämään. Maailmalla näistä laitteista on saatu myönteisiä kokemuksia, kertoo tutkimusinsinööri Esa Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta.

Yhteistyökumppanina kokeilussa on muun muassa Suomen ammattikalastajaliitto. Kokeilu toteutetaan niin, että hankkeeseen sitoutunut kalastaja pyytää merellä kalaa kahdella ponttoonirysäparilla, jotka sijaitsevat mahdollisimman identtisillä saalistuspaikoilla. Toisen rysäparin läheisyyteen on asennettu karkotinlaite ja toisen ei. Kalastaja pitää päivittäin kirjaa saaliista.

– Tällä koejärjestelyllä saadaan hyljekarkottimen vaikutus esille, Lehtonen sanoo.

Hylje karttaa ääntä

Lehtosen mukaan Loviisan edusta soveltuu hyvin kokeilun toteutuspaikaksi, sillä alueella tiedetään olevan sekä saaliskalaa että hylkeitä. Kokeilujakso kestää tänä vuonna toukokuusta lokakuuhun, ja kokeilua jatketaan ensi vuonna. Lehtosen mukaan kokeilu on käynnistynyt hyvin, mutta tuloksista on vielä ennenaikaista puhua.

– H-hetket tulevat vasta syksyllä, kun hylkeet ovat nälkäisimmillään. Silloin saadaan eniten dataa niiden käyttäytymisestä.

Noin kymmenen metrin syvyyteen sijoitetun hyljekarkottimen ideana on, että laite lähettää satunnaisvaihtelulla korkeataajuista, heinäsirkan siritystä muistuttavaa ääntä. Osa äänitaajuuksista on ihmiskorvin kuultavia, mutta osa ihmiselle liian korkeita.

Hylje vierastaa ääntä, ja siksi sen oletetaan pysyttelevän loitolla pyydyksistä. Kalat sen sijaan eivät äänestä häiriinny.

Kallis laitteisto

Lehtonen kertoo, että erilaisia ääneen perustuvia hyljekarkottimia on kokeiltu Suomessa ennenkin mutta laihoin tuloksin. Nyt kokeilussa oleva laite on kehitetty alun perin kalanviljelylaitosten tarpeisiin Skotlannissa. Rysäkalastuksen yhteydessä laitetta ei ole tiettävästi aiemmin kokeiltu.

Varoituskyltti kieltää sukeltelun hyljekarkottimen läheisyydessä, sillä korkeataajuinen ääni saattaa vahingoittaa ihmisen kuuloa. Ääni on sen verran voimakas, että se kuuluu kymmenen metrin syvyydestä myös veden pinnalle jopa sadan metrin päähän.

Laite saa virtansa aurinkopaneeleista ja pienestä tuulivoimalasta, jotka on asennettu merelle ankkuroidulle lautalle. Kokonaisuudelle tulee hintaa useita tuhansia euroa, sillä Lehtosen mukaan pelkkä karkotinlaite maksaa noin 7 000 euroa. Rivikalastajalla tuskin on varaa moisia laitteita hankkia, mutta Lehtosen mielestä tämän spekulaation aika ei ole vielä.

– Jos tämä osoittautuu erittäin hyväksi, sitten on aika käydä keskustelu, kohdennetaanko laitteiden hankintaan esimerkiksi tukia. Nyt yritämme löytää teknisiä tämän ajan keinoja, joiden avulla ammattikalastus voisi jatkua, hän sanoo.

Lännen Media kertoi aiemmin tällä viikolla, että Itämeren kasvaneet hyljekannat uhkaavat ammattimaista rannikkokalastusta.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä on vähennettävä hyljekantaa, eikä mitään turhia vippaskonsteja. Joku rahastaa tuollaisilla karkoittimilla. Ovat yhtä tyhjän kanssa, kuten se hirvipilli autoon laitettuna. TM testasi hirvipillin aikoinaan täysin tehottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luontojärjestöillä profiloitumisen paikka, kustantaa ko. laitteet. Toivottavasti kuitenkin saamme kalaa pöytään niistä huolimatta, tai -ansiosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ratio vaajan nokassa toimii viikon ja hyle tottu siihen oisko tuo sen kummempi vehe

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös kalat kuulevat. Voi olla että kalansaalis ei ole järin hyvä moisen laitteen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyljeongelmaan on keksitty ratkaisu jo satoja vuosia sitten, se on halpa ja tehokas, ei tarvitse testailla, tulokset takuuvarmoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

339 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image