Kotimaa

Te­ho­tar­kas­tuk­set jatkuvat – vaikeuksissa ollut lääketukku Oriola pysyy viranomaisten seurannassa

Fimea aikoo jatkaa Oriolan tehotarkastuksia, vaikka tilanne on syksystä parantunut. KUVA: Riitta Salmi
Kotimaa 9.3.2018 5:00
Jussi Orell

Seuraava tarkastuskäynti ensi viikolla. Fimea tehnyt tähän mennessä kolme tarkastusta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea aikoo jatkaa lääketukku Oriolan tehotarkastuksia. Johtaja Eija Pelkonen Fimeasta kertoo Lännen Medialle, että Oriolaan on tehty lääkejakelussa syksyllä ilmenneiden ongelmien jälkeen kolme tarkastusta.

Lisää on tulossa, ja seuraava tarkastuskäynti järjestetään ensi viikolla.

– Oriola on yhä tehostetussa seurannassamme. Tarkastukset jatkuvat niin kauan, kunnes kaikki asiat on saatu kuntoon, Pelkonen painottaa.

Normaalioloissa tämäntyyppisiä toiminnantarkastuksia tehdään Pelkosen mukaan vain muutaman vuoden välein, vaikka yhteydenpito lääkealan toimijoihin on muuten aktiivista. Tarkastusväli voi tihentyä ongelmatapausten lisäksi esimerkiksi silloin, jos yritys hakee muutoksia toimilupaehtoihinsa.

Syksystä menty eteenpäin

Lääketukku Oriola joutui viranomaisten syyniin syksyllä, kun sen lääkejakelu ajautui vakaviin ongelmiin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoon liittyneiden ongelmien vuoksi. Tilanteen ollessa pahimmillaan esimerkiksi lääkeyhtiö Orion pyysi Oriolan kanssa kilpailevan lääketukun Tamron apua lääkkeiden toimittamisessa apteekkeihin.

Fimean Pelkonen kertoo, että Oriolan lääketoimitukset toimivat nyt huomattavasti paremmin kuin syksyllä.

– Tilanne on aivan toisenlainen kuin syyskuussa, ja apteekit saavat lääkkeitä normaalisti. Korjaavia toimenpiteitä tehdään silti yhä. Elämme Oriolan osalta tilanteen mukaan ja varmistamme, että korjaustoimenpiteet etenevät aikataulussa, Pelkonen korostaa.

Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto painottaa lääketoimitusten olevan nyt paljon paremmalla tasolla kuin syksyllä.

– Jos jokin tässä vielä kiikastaa niin se, että järjestelmämme on herkkä poikkeustilanteille, joiden seurauksena voi olla esimerkiksi joidenkin tuotteiden vuorokauden viipe toimituksissa joihinkin apteekkeihin, hän mainitsee.

Loppukäyttäjille eli asiakkaille näkyviä vaikutuksia nykytilanteessa ei pitäisi Lehdon mukaan enää olla.

Hän vahvistaa Fimean tarkastusten Oriolassa jatkuvan ja korostaa tehtävää yhteistyötä.

Liitto ei penää korvauksia

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen kertoo, ettei Apteekkariliitto lähde penäämään korvauksia Oriolalta lääkkeiden toimitusvaikeuksien takia.

– Liitto ei ole tässä osallisena millään tavalla. Korvausvaatimuksia voisivat tehdä yksittäiset apteekit, mutta meillä ei ole tietoa, että vaatimuksia olisi tehty. Apteekeissa on tehty paljon töitä asiakkaiden lääkkeiden löytämiseksi ja myös onnistuttu hyvin siinä, Hirvonen kertoo.

Oriola tiedotti joulukuun puolivälissä vaihtavansa toimitusjohtajaa. Eero Hautaniemi jätti tehtävänsä, ja tilalle valittiin Robert Andersson.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Edelleen lääkkeitä joutuu vaihtamaan, kun määrättyä lääkettä ei saa tulin toi mitusvaikeuksien johdosta. Vaikutuksia loppuasiakkaille on siis edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka viettää Välistä? kun lääkkeitä ei saada apteekkeihin ja sairaaloihin viipymättä. Lääkkeitä saa odottaa päiväkausia. ja sittenkään ei tahdo lääkkeitä saada.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Tämä pääministeri ei tunnista tavallisen ihmisen arkipäivän tosiasioita suihkukoneen ikkunansa takaa zoomaillessaan. Ke... Lue lisää...
eroon tästä äijästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image