Kotimaa

Tanssi auttaa muistia pysymään kunnossa

Kotimaa 29.12.2013 10:06
STT

Elintavoilla on suuri merkitys muistisairauksien ehkäisyssä, selviää tutkimustuloksista. Ryhmäliikunta, tanssi ja muut sosiaaliset liikuntamuodot ehkäisevät erityisen hyvin muistisairauksia.

Liikunnan vaikutuksia muistisairauksien ehkäisyssä 60–77-vuotiailla tutkitaan valtakunnallisessa FINGER-tutkimuksessa. Aikaisempien tutkimustulosten mukaan liikunnan aloittaminen keski-iässä pienentää muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Tutkimusten mukaan liikunta vähentää myös jo puhjenneen muistisairauden oireita.

Dementian ja Alzheimerin taudin syntyyn vaikuttavat iän ja geenien lisäksi myös elintavat ja ympäristötekijät. Liikunta onkin geriatrian professori Miia Kivipellon mukaan vain yksi palapelin pala. Aktiivinen elämäntapa, johon kuuluu kevyehkö ruokavalio ja negatiivisen stressin välttäminen, on hyvä resepti muistisairauksien ehkäisyyn.

FINGER-tutkimuksessa selvitetään, vaikuttaako jo kahden vuoden muutos elintavoissa 60–77-vuotiailla riskiin sairastua muistisairauksiin. Tutkimus on ajankohtainen, sillä muistisairaudet ovat yleistymässä väestön ikääntyessä ja ihmisten eläessä pidempään. Nyt niihin sairastuu vuosittain 13 000 ihmistä. Yli 65-vuotiailla riski sairastua muistisairauksiin tuplaantuu joka viides vuosi. Yli 90-vuotiaista noin puolet sairastaa jonkinasteista dementiaa.

Liikunta ei ainoa ehkäisykeino

Ylipaino, korkea verenpaine ja kolesteroli sekä diabetes ovat riskitekijöitä myös muistisairauksille. Yhdessä ne kuusinkertaistavat keski-ikäisen riskin sairastua muistisairauksiin. Tutkimuksissa onkin huomattu, että muistisairauksia voidaan ehkäistä samoilla keinoilla kuin sydän- ja verisuonitauteja.

– Puhutaan integroituneista interventioista, eli siitä, kuinka samoilla keinoilla voidaan ehkäistä useampia sairauksia, kertoo Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Kivipelto.

Jotta liikunnasta olisi hyötyä sairastumisriskin vähentämiseen, sitä tulisi harrastaa pari-kolme kertaa viikossa vähintään puolen tunnin ajan. Liikunnassa pitäisi myös tulla hiki ja hengästyä hieman.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Liikut tai et,niin muisti mennee.Tanssit tai et ,niin muisti mennee.Ootpa laiha,niin muisti mennee.Se on koettu omassa perheessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
24
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
22
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
11
Sähköauto – kiva kesäinen harrastepeli Suomessa Lukijalta
11
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
11
Poliiseille maksettavat hyvitykset vaihtelevat – SPJL:n Rinne: erityistehtävien hyvityskäytännöt pitäisi yhdenmukaistaa
7
Lapissa maastopaloja tiettömien taipaleiden takana, Inarissa varusmiehiä sammutustöihin – Venäjällä suurpalo Rajajoosepin kupeessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa.

Sadevaroitus: Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa voi sataa iltapäivästä alkaen rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

207 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Jos joku luulee työttömyyden olevan jonkinlainen nautintoetuus, josta ei enemmistö ihmisistä halua pois eikä luopua, nii... Lue lisää...
Kiitos ja näkemiin.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image