Kotimaa

Tanssi auttaa muistia pysymään kunnossa

Kotimaa 29.12.2013 10:06
STT

Elintavoilla on suuri merkitys muistisairauksien ehkäisyssä, selviää tutkimustuloksista. Ryhmäliikunta, tanssi ja muut sosiaaliset liikuntamuodot ehkäisevät erityisen hyvin muistisairauksia.

Liikunnan vaikutuksia muistisairauksien ehkäisyssä 60–77-vuotiailla tutkitaan valtakunnallisessa FINGER-tutkimuksessa. Aikaisempien tutkimustulosten mukaan liikunnan aloittaminen keski-iässä pienentää muistisairauksiin sairastumisen riskiä. Tutkimusten mukaan liikunta vähentää myös jo puhjenneen muistisairauden oireita.

Dementian ja Alzheimerin taudin syntyyn vaikuttavat iän ja geenien lisäksi myös elintavat ja ympäristötekijät. Liikunta onkin geriatrian professori Miia Kivipellon mukaan vain yksi palapelin pala. Aktiivinen elämäntapa, johon kuuluu kevyehkö ruokavalio ja negatiivisen stressin välttäminen, on hyvä resepti muistisairauksien ehkäisyyn.

FINGER-tutkimuksessa selvitetään, vaikuttaako jo kahden vuoden muutos elintavoissa 60–77-vuotiailla riskiin sairastua muistisairauksiin. Tutkimus on ajankohtainen, sillä muistisairaudet ovat yleistymässä väestön ikääntyessä ja ihmisten eläessä pidempään. Nyt niihin sairastuu vuosittain 13 000 ihmistä. Yli 65-vuotiailla riski sairastua muistisairauksiin tuplaantuu joka viides vuosi. Yli 90-vuotiaista noin puolet sairastaa jonkinasteista dementiaa.

Liikunta ei ainoa ehkäisykeino

Ylipaino, korkea verenpaine ja kolesteroli sekä diabetes ovat riskitekijöitä myös muistisairauksille. Yhdessä ne kuusinkertaistavat keski-ikäisen riskin sairastua muistisairauksiin. Tutkimuksissa onkin huomattu, että muistisairauksia voidaan ehkäistä samoilla keinoilla kuin sydän- ja verisuonitauteja.

– Puhutaan integroituneista interventioista, eli siitä, kuinka samoilla keinoilla voidaan ehkäistä useampia sairauksia, kertoo Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Kivipelto.

Jotta liikunnasta olisi hyötyä sairastumisriskin vähentämiseen, sitä tulisi harrastaa pari-kolme kertaa viikossa vähintään puolen tunnin ajan. Liikunnassa pitäisi myös tulla hiki ja hengästyä hieman.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Liikut tai et,niin muisti mennee.Tanssit tai et ,niin muisti mennee.Ootpa laiha,niin muisti mennee.Se on koettu omassa perheessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
52
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
24
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
21
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
20
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
14
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei ole, Se vain kertoo siitä, että työn tekeminen ei ole sinun juttusi. Makaat mieluummin työtä tekevien maksamien veroj... Lue lisää...
Patu68

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image