Kotimaa

Mainos

"Tämä on duunari-Suomi" - Ylivieska ja Uusikaupunki ovat esimerkkejä menestyneistä seu­tu­kau­pun­geis­ta

Seutukaupunkien taloudellista elinvoimaa tutkinut Antti Rantakokko luovutti selvitysraporttinsa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) ja asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.). KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.10.2017 14:55
Juho Mäkelä

Selvityshenkilö Antti Rantakokko esittää seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa. Seutukaupungit ovat kärsineet viime vuosina rakennemuutoksista.

Seutukaupunkien taloudellista elinvoimaa tutkinut selvityshenkilö Antti Rantakokko esittää seutukaupunkien ja valtion välistä yhteistyöohjelmaa. Kaupunkineuvos Rantakokko luovutti torstaina selvitysraporttinsa.

- Suomessa tarvitaan vahvempaa ja monimuotoisempaa kaupunkipolitiikkaa, jossa myös seutukaupungit ovat mukana. Kaupunkien ensisijaisena tehtävänä on ennakoida rakennemuutoksia kehittämällä riittävän laajapohjaista elinkeinorakennetta.

Rantakokko sanoo, että talouden kehitysnäkymät ovat valoisat koko maassa. Hänen mielestään seutukaupungeilla on mahdollisuus rohkeaan uudistamiseen ja elinvoimansa kehittämiseen.

Rantakokon mukaan seutukaupungit ovat olleet menettäjiä viime vuosien rakennemuutoksissa. Seutukaupunkien pienet aluetaloudet ovat myös äkillisen rakennemuutoksen tilanteessa erityisen herkkiä. Näillä alueilla on lisäksi pulaa osaavasta työvoimasta kuten insinööreistä ja metallityöntekijöistä.

Seutukaupungeissa on yleensä yli 15 000 asukasta

Seutukaupungit ovat keskisuuria ja pieniä kaupunkeja ja yleensä niiden väkiluku on yli 15 000 ihmistä. Rantakokko sanoo, että seutukaupungit ovat Suomen teollisen toiminnan ydin. Kaupungeissa on erityisesti vahvaa metsänjalostusta ja raskasta metalliteollisuutta.

- Tämä on duunari-Suomi. Työ tehdään aika pitkälle myös näissä kaupungeissa, Rantakokko sanoo.

Hän ottaa seutukaupungeista myönteisiksi esimerkeiksi Uudenkaupungin ja Äänekosken, jonne on syntynyt uutta teollista tuotantoa. Lisäksi kaupan keskukseksi muodostuneen Ylivieskan väkiluku kasvaa voimakkaasti.

Rantakokon ehdottama seutukaupunkiohjelma tarkastelisi ja ehdottaisi toimenpiteitä seutukaupunkien elinvoiman ja erityisyyden huomioon ottamiseksi. Ohjelman keskeinen sisältö olisi innovaatiokyvykkyyden ja -ympäristöjen rakentaminen osana elinvoimatyötä.

Rantakokon mukaan seutukaupungit muodostavat oman kaupunkiverkostonsa.

Raportin ottivat vastaan kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kun kaikki lähialueen palvelut keskitetään yhteen paikkaan, niin jopa Ylivieska voi menestyä. Taloudellisesti siis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

OL3:n työmaa on taas esimerkki suomalaisille duunittomasta työpaikasta Suomessa. Kemissä ja Pyhäjoella on samanlainen meininki päällä.

Uudessakaupungissa töitä on ainakin yhden malliston ajaksi, ja nekin on vain siksi, etttä ollaan kiltisti maksettu verorahoistamme saksalaispankeille krekkalaisten velkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sieltä saanut "kaikkea mitä tarvitsee". Piti lähteä kauemmaksi. Onnea sinulle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Ylivieska. Kun saataisiin nuo tulevan talven lumenauraukset rooteliin myös taajaman ulkopuolella, niin oisin tyytyväinen yrittävään Ylivieskaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä Ylivieskan päättäjät ymmärtävät purkaa Jokirannan homekoulun ja rakentaa tilalle koulu, joka kestää isältä pojalle. Hirvittää edes ajatuskin, että vanha korjataan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä isot kaupungit edellä sitä pienemmät perässä. Taisi vain olla mieluisampaa luettavaa kun katsoo vastaanottaneita ministereitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

150
Kaupasta saa maaliskuusta alkaen nelosolutta – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä
50
"Prinssiä" epäillään törkeistä talousrikoksista - Rami Jaberina tunnetun miehen yrityksen konkurssi raukesi varojen puutteeseen
37
Ylen väittely: Uhkaako Venäjän karhu Suomea vai ei? Huhtasaari pitää naapuria potentiaalisena uhkana
32
Kristillisten Päivi Räsäsen viivytysyritys epäonnistui - alkoholilain kiivas käsittely jatkui yötä vasten
30
Tulevatko vahvat oluet ruokakauppoihin? - Pitkä kiista voi ratketa tänään eduskunnan äänestyksissä
29
Näin Oulun vaalipiirin kansanedustajat äänestivät alkoholin prosenttirajan nostosta
26
Ammattivalittajat pois jarruttamasta kaavoitusta, vaatii Rakennusteollisuuden uusi johtaja Aleksi Randell

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

14.12.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image