Kotimaa

"Tämä ei ole perinteistä poliisityötä" - poliisi alkaa auttaa jengeistä eroon pyrkiviä

Poliisi alkaa järjestää tukitoimintaa jengiläisille, jotka haluavat erota jenginsä jäsenyydestä.
Kotimaa 19.5.2017 19:00
Markku Uhari

Poliisi alkaa järjestää tukitoimintaa jengiläisille, jotka haluavat erota jenginsä jäsenyydestä, kertoo keskusrikospoliisin (krp) tiedusteluosaston päällikkö, rikosylitarkastaja Sanna Palo.

Krp on palkannut Exit-nimistä hanketta varten hankepäällikön, joka tulee aloittamaan työssään kesäkuun alussa.

Toimintaa tullaan kohdistamaan Palon mukaan erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen, kuten joihinkin Suomessa toimiviin liivijengeihin.

Krp tulee Palon mukaan koordinoimaan ja vastaamaan hankkeen toteutuksesta, ja sitä varten on myös haettu rahaa Euroopan unionilta.

– Konkretia on tarkoitus polkaista mahdollisimman nopeasti käyntiin, Palo kertoo Lännen Medialle.

Palo kertoo, että yhteistyötä tullaan tekemään muun muassa Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

Euroopan komissio on myös käynnistänyt Radinet-nimisen hankkeen, joka toimii myös Suomessa. Radinet-hankkeeseen kuuluu myös oma Exit-ohjelmansa, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä radikalismia. Poliisin käynnistämä Exit-hanke on kuitenkin omansa.

Tavoite ennaltaehkäistä rikollisuutta

Krp:n motiivina on vähentää rikoksia tehneiden jengien jäsenten rikollisuutta sekä samalla ennalta ehkäistä jengien mahdollisuutta toimia.

Palo toteaa, että jengiin kuuluneiden todennäköisyys tehdä uusia rikoksia ovat huomattavasti korkeammat kuin sellaisten, jotka eivät jengeihin kuulu.

– Vakavimmassa järjestäytyneessä rikollisuudessa poliisille ja krp:lle ennalta estävä toiminta on tärkeä tapa torjua rikollisuutta.

– On aina parempi, että vakavien rikosten seurauksia pystytään ennaltaehkäisemään eikä niin, että tutkitaan vasta, kun on jo verta vuodatettu ja saatu uusia narkomaaneja aikaiseksi, hän lisää.

Jengiläisten irtaantumisen auttaminen on hänen mukaansa yksi keinoista, joilla poliisi voi vaikeuttaa järjestäytyneen rikollisuuden toimintamahdollisuuksia. Torjunnassa tarvitaan kuitenkin hänestä monipuolisia menetelmiä.

Krp haluaa tukea irtaantumista

Uusi Exit-toiminta tulee Palon mukaan olemaan erilaista kuin perinteinen poliisityö. Ensi sijassa sen pitää kuitenkin lähteä siitä, että jengin jäsen haluaa itse erota.

Palo arvioi, että syinä voisivat olla esimerkiksi jengin perhe- tai työtilanne.

Poliisi voisi irtaantumishalutapauksissa myös miettiä mahdollisia turvaamistoimia, jos eroamista pohtivaa jäsentä uhkaisivat kostotoimenpiteet jengin puolesta.

– Joskus irtaantuminen tapahtuu hyvässä yhteisymmärryksessä, mutta joskus se voi vaatia oman hintansa, sanoo Palo.

Moni yksityiskohta kuitenkin tarkentuu, kun krp saa hankkeen käyntiin. Työ voi olla Palon mukaan sitä, että jäsentä autetaan erilaisten yhteiskunnallisten tukitoimien piiriin, ja heitä autetaan löytämään asuntoa, opiskelupaikkaa tai työtä.

Jokainen eroamistapaus pohdittaisiin erikseen.

Hän tiedostaa, että asetelma, jossa poliisi auttaa jengiläistä irtaantumaan, voi olla vaikea.

– Tämähän ei ole perinteistä poliisityötä.

Käytännön toteutus on vielä auki, ja poliisin roolina voi Palon mukaan olla toiminnan koordinointi, suunnittelu ja irtautumishaluisten tunnistaminen.

– Tämä on tyypillistä moniviranomaisyhteistyötä. Voi olla, että pääasiallinen toimija voi olla toisen viranomaisen puolelta. Pääasia on, että poliisi haluaa tukea tällaista toimintatapaa.

MAINOS

Kommentoi

Poliisi toimi aivan oikein,ampu pysäytys ammunnan,mutta onko Suomessa koulutus väärin kun mennään paikalle ilman taktisia liiveja ja kypärää,pitäisi panna päälle jo ennen tapahtumapaikalle menoa,olisi säästetty yksi poliisimies ja nainen pyörätuolilta,suojautua jo ennen paikalle menoa jos tulee sana ase radioon,olen seurannut poliisi TV,mietitään pannannko liivit päälle,pitäisi olla jo päällä kun mennään paikalle.Meillä sotilaspoliisi koulutuksessa aivan eri koulutus josta ehkä poliisivoimat voisi ehkä ottaa esimerkkiä,varautudaan aina pahimpaan mutta meillä kuuluu myös psykolokinen kuuntelu jos tulee kohti.Tämä viesti on lähinnä kysely poliisin hälytyslähtö menettelyyn ja suojautumiseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on hienoa toimintaa! Heti vaan töihin ja auttamaan hoitoon niitä, jotka pyörivät kylillä Sons of Anarchy-tamineissaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

272 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Kun päähenkilömme hallituskausi päättyy voimme tehdä yhteenvedon henkilömme ammattitaidosta, ja se ei ole raponen, on se... Lue lisää...
oppositio odottaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image