Kotimaa

Talvivaaraan ym­pä­ris­tö­ri­kos­vyyh­ti ho­vioi­keu­teen, syyttäjä vaatii tuomioiden koventamista

Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Pekka Perä sai Kainuun käräjäoikeudessa kovimman sakkotuomion. KUVA: Joel Maisalmi / Arkisto
Kotimaa 14.9.2017 12:01 | Päivitetty 14.9.2017 14:42
Anna Leinonen

Rovaniemen hovioikeus alkaa käsitellä Talvivaaran ympäristörikosasiaa 9. lokakuuta. Käsittelyyn on varattu aikaa kuusi viikkoa. Istunto pidetään pääosin Rovaniemellä.

Toisella viikolla eli 17. lokakuuta hovioikeus toimittaa katselmuksen Talvivaaran entisellä kaivosalueella Sotkamossa. Hovioikeus rajoittaa yleisön läsnäoloa katselmuksessa.

Samalla viikolla hovioikeus kuulee muun muassa kaivoksen entiseen johtoon kuuluneita Pekka PerääLassi Lammassaarta ja Harri Natusta Kainuun käräjäoikeuden tiloissa Kajaanissa.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa 2016 Perän, Lammassaaren ja Natusen sakkoihin ympäristön turmelemisesta. Perän maksettavaksi tuli 90 päiväsakkoa ja Lammassaaren ja Natusen maksettavaksi 60 päiväsakkoa.

Talvivaara Sotkamo Oy:n käräjäoikeus tuomitsi 300 000 miljoonan euron yhtiösakkoon. Lisäksi se määrättiin menettämään valtiolle 3,5 miljoonaa euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Syyttäjät vaativat kovempia rangaistuksia

Kumpikin osapuoli oli tyytymätön Kainuun käräjäoikeuden päätökseen. Kaikki kolme tapauksessa tuomittua kaivoksen entistä johtajaa sekä kaivosyhtiön konkurssipesä valittivat käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Samoin syyttäjät ja yksi käräjäoikeuden asianomistaja valitti käräjäoikeuden päätöksestä.

Syyttäjät esittävät hovioikeudelle samat rangaistusvaatimukset, jotka he esittivät Kainuun käräjäoikeudessa. Heidän mukaansa Perä, Natunen ja Lammassaari sekä Talvivaaran johtoon kuulunut neljäs henkilö pitää tuomita törkeästä ympäristön turmelemisesta. Yhteisösakkoa pitäisi heidän mukaan nostaa 850 000 euroon ja rikoksen tuottama taloudellinen hyöty oli syyttäjien mukaan 13,3 miljoonaa euroa.

Rikoksista syytetty johtajanelikko puolestaan vaatii syytteiden hylkäämistä.

Tapauksen asianomistaja on valittanut hovioikeuteen puolestaan oikeudenkäyntikulujen osalta.

Asian käsittelyn on määrä päättyä Rovaniemen hovioikeudessa marraskuun puolivälissä. Tuomio asiasta annetaan aikaisintaan alkuvuonna 2018.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Juttuhan menee ilman muuta korkeimpaan oikeuteen, sillä tapaus on todella ainutlaatuinen monestakin kulmasta katsottuna. Nyt on välivaiheoikeudenkäynti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi taloudellisen hyödyn korvaus pitäis maksaa valtiolle. Ennemminkin se pitää makssa vahingonkäsijöille. Suomen lainsäädäntö on tämän asian osalta täysin pielessä. Ensi se turvaa valtion saamisen ja sitten vahingonkärsijät saavat nuolla rippeitä jos niitäkään enää on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä kaivos pääsi "yrityssaneeraukseen" Espoon käräjäoikeuden päätöksellä 450mil.e. velasta jää maksettavaksi 9.5mil.e. ei paha tili kuitata veronmaksajien maksettavaksi kun vielä P.P. maksettiin 300000e. vuodessa tekemättömistä töistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Talvivaara oikeudenkäynit jo riitä,koska siinä ei valtiolle tule lisäätuloja vaikka kuinka syyttäjä koittaa siitä keksiä aihetta,tässäkin tapauksessa asianajajat tekee tiliä itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäristörikosten seuraukset on siirrettävä uusille kaivoksen omistajille ja kaivostoiminnan harjoittajille.
Veronmaksat eivät voi olla oikeusmurhan uhreja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

300 000 miljoonan euron yhtiösakko? 300 miljardin siis.
Ja syyttäjä vaan vaatii edelleen lisää.

Pitäähän sitä jollain sitä valtionvelkaakin lyhentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä Suomessa vaatia. Mutta nämä isojen firmojen päälliköt jotka tekee näitä ympäristörikoksia ei laiteta koskaan vastuuseen. Jonkunlainen tuomio tulee malliksi, mutta ei semmoista tuomiota joka pitäisi tulla vahinkoon nähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä kyllä ihme hommaa 2017 vuonna ! Yritys on käyttäytynyt kuin kehitysmaassa ja ei näy loppua tulevan....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraa rahaa! Sieltä löytyy liuta poliittista eliittiämme eikä heitä koskaan tuomita mistään. Nämä näytösoikeudenkäynnit ovat vain totuuden piilottamiseksi ja lisää rahojen siirtämiseksi eliitin tileille veroparatiiseihin reittejä, joita meille ei kerrota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti syyttäjän vaatimukset menevät läpi. Käräjäoikeuden tuomiot ovat aivan liian lievät siihen nähden, että riskienhallinta kaivoksella oli pitkälti laiminlyöty. KIpsisakkaonnettomuutta vuonna 2012 tosin yritettiin hoitaa kaikin mahdollisin keinoin onnettomuuden tapahduttua, mutta muutoin toiminta kaivoksella oli suurimmalla riskillä toimimista. Rahaa ei ollut toiminnan vaatimiin turvallisuusasioihin. Jälkien korjaaminen pilaantuneissa vesistöissä jäävät yhteiskunnan maksettaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä poliitikkojen ja lupaviranomaisten on syytä oppia Tavivaarasta?
Jos suomalaiset kaivosalan yritykset ja työntekijät ovat näin välinpitämättömiä suomalaisen luonnon suhteen, niin ulkomaalaisten sijoittajayhtiöiden kaivostoiminnan kanssa on syytä olla vielä enemmän varuillaan. Valtion ei pitäisi antaa mitään kaivoslupia yksityisille yrityksille. Kun kaivostoiminta on valtion käsissä (ei yhtiöitetyn toiminnan kautta), niin toiminnalla on mahdollisuus olla luonnon kannalta kestävää, läpinäkyvää ja rehellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

120
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
52
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
43
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
40
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
35
Sote-uudistus uhkaa jälleen lykkääntyä: "Vapaa kenttä markkinavoimille myllertää yksi vuosi enemmän"
28
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
28
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Ihan turhaa solvata Lindströmiä, joka itsekin tietää olevansa pelkkä yhden kauden pelinappula vailla minkäänlaista tulev... Lue lisää...
Puoluetoimiston työm...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image