Kotimaa

Talvi saa ihon kutiamaan – lue Ylikiimingin apteekkarin vinkit ihon kos­teut­ta­mi­seen

Talvikuivat kädet kiristävät, hilseilevät ja halkeilevat. Käsiä kannattaa rasvata useita kertoja päivässä, jos mahdollista. Ulkona paras pakkassuoja ovat hansikkaat.
Kotimaa 3.12.2017 21:45
Liisa Kuittinen

Pakkaskauden alku näkyy nopeasti normaalillakin iholla. Pidä huolta riittävästä kosteutuksesta ja rasvauksesta.

Kuiva ulko- ja sisäilma sekä auringon vähyys. Siinä kolme syytä siihen, miksi normaalikin iho kuivuu talvisin. Ulkoilma on kuivaa pakkasten takia. Sisäilmaa taas kuivattaa lämmitys.

- Ihon kuivumiseen vaikuttaa myös se, että talvella puemme enemmän ja iho saa sen vuoksi vähemmän ilmaa. Vaatteiden kuidut imevät ihosta kosteutta, kertoo asiantuntija Tuire Hastell Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

- Emme myöskään saa aurinkoa, joka hellii ja hoivaa ihoa, Hastell sanoo.

Erityisen herkästi kuivuvat kehon ääreisosat - kädet, jalat ja sääret. Näin siksi, että kehon ääreisosiin kulkee ravinteita muuta kehoa vähemmän.

- Ihan terveenkin ihmisen terve iho tahtoo kuivua talvella sääristä, Tuire Hastell pohtii.

Kuiva iho aiheuttaa kutinaa ja kireydentunnetta. Iho saattaa myös hilseillä tai punoittaa.

- Hoito kannattaa aloittaa heti, kun iho kuivuu. Jos ihoa raapii, saattaa iholle tulla pientä paikallista tulehdusta, Hastell sanoo.

Kuivaa talvi-ihoa hoidetaan ensisijaisesti rasvaamalla, mutta miten valita oikea rasva kymmenten erilaisten purkkien joukosta?

- Jos ei muista, mitä voidetta on aiemmin käyttänyt, tai ei tiedä, mikä voide on omalle iholle sopivin, kannattaa mennä apteekkiin, Tuire Hastell neuvoo.

- Siellä on paras tietämys ja vähiten allergisoivat tuotteet.

Hastellin mukaan nyrkkisääntönä voi pitää, että normaalille talvikuivalle iholle sopii yleensä parhaiten jokin keskirasvainen voide.

- Yleensä ei kannata valita ihan kevyttä lotionia, sillä siinä on paljon vettä. Se ei kosteuta riittävästi, Hastell kertoo. 

- Toisaalta ostaa ei myöskään kannata mitään tönkkörasvaista tuotetta.

Oululaisen Ylikiimingin apteekin apteekkarin Laura Tuovisen mukaan ensimmäinen kysymys voideostoksille tulevalle asiakkaalle on se, tuleeko tuote kasvoille vai vartalolle. Vartalolle tarkoitettuja voiteita voi kyllä yleensä käyttää kasvoillekin, mutta ne eivät välttämättä ole kosmeettisesti miellyttäviä.

Tärkeää on myös tietää, tuleeko voide lapselle vai aikuiselle, kutiseeko iho ja saako voiteessa olla hajusteita.

- Jotkut tykkäävät, että ehdottomasti pitää olla hajusteita. Jotkut taas sanovat, että ei missään nimessä, Tuovinen kertoo asiakkaiden mieltymyksistä.

Jotkut käyttävät voiteen sijasta ihoöljyä, mutta Tuire Hastellin mukaan useimmat eivät öljyistä välitä.

- Ne ovat sataprosenttisesti rasvaa eivätkä tahdo aina imeytyä. Jotkut kuitenkin kokevat, että ne pehmittävät ihoa mukavasti.

Liian kevyen voiteen tunnistaa siitä, että voiteen levittämisen jälkeen ihoa pistelee tai kirvelee.

- Silloin voiteessa on liikaa vettä. Vesi aiheuttaa kirvelyä, apteekkari Laura Tuovinen kertoo.

Voiteita on myynnissä lukuisia erilaisia. Itselle sopivin löytyy kokeilemalla.

Voide on liian kevyt myös silloin, jos heti levittämisen jälkeen tuntuu siltä, että voidetta pitäisi lisätä. Silloin voide kannattaa vaihtaa tuhdimpaan.

Suihkussa käyntiä ei tarvitse ihon kuivumisen vuoksi vältellä, vaan suihkussa voi käydä normaaliin tapaan. Laura Tuovisen mukaan voiteen imeytymisen kannalta tärkeää kuitenkin on, että voiteen levittää iholle heti suihkussa käynnin jälkeen.

- Silloin ihon pinnassa on suihkun jäljiltä vielä vähän kosteutta ja voide imeytyy paremmin, Tuovinen kertoo.

Niin kutsutuista pakkasvoiteista liikkuu monenlaisia huhuja, kannattaako niitä käyttää vai ei. Tuire Hastellilla on tähän selvä kanta: pakkasvoiteita ei tarvita. Ihoa tulee kosteuttaa muuna aikana kuin ulos mennessä, ja paras suoja pakkasta vastaan on jokin vaate kuten kommandopipo.

- Pakkasvoiteissa on usein mineraaliöljyjä, jotka jäävät ihon pinnalle. Saattaa olla, että niitä käyttämällä jopa palelluttaa ihonsa.

Ihoa kannattaa ravita ja kosteuttaa myös sisältäpäin. Tämä käy parhaiten juomalla riittävästi vettä.

Lisäksi Tuire Hastellin mielestä kannattaa huolehtia siitä, että saa tarpeeksi omega 3 -rasvahappoja.

Muuten ruokavalioon ei välttämättä tarvitse tehdä sen kummempia muutoksia - ellei sitten kärsi jostakin ihosairaudesta, jonka vuoksi suoliston kuntoon pitää kiinnittää erityistä huomiota.

- Jos on terve ja iho on normaali, vesi ja omegakolmoset yleensä riittävät, Hastell sanoo.

Lääkäriin talvikuivan ihon takia ei yleensä tarvitse hakeutua. Jos iho alkaa kuitenkin kutista voitelusta huolimatta todella pahasti ja menee toistuvasti rikki, lääkärissä käynti saattaa olla paikallaan. Lääkäriin tulee hakeutua myös silloin, jos iho tulehtuu.

Apteekkari Laura Tuovisen mukaan kutisevalle ihottuma-alueelle kannattaa levittää jotakin kortisonivoidetta.

- Olin vasta ihotautilääkärin pitämässä koulutuksessa, jossa kerrottiin, ettei kutisevan ihottuman kanssa kannata odotella liian pitkään, jottei tilanne pääse pahenemaan. Ilman reseptiä apteekista saatavia kortisonivoiteita voi kokeilla ihottumaan turvallisesti viikon kuurina, Tuovinen kertoo.

"Jotkut tykkäävät, että ehdottomasti pitää olla hajusteita. Jotkut taas sanovat, että ei missään nimessä.""Jos ihoa raapii, saattaa iholle tulla pientä paikallista tulehdusta."

Tuire Hastell Asiantuntija

Näin hoidat ihoa talvella

Kädet. Hanki pari erilaista käsivoidetta. Toinen niistä voi olla kevyempi käsivoide, joka imeytyy helposti. Käytä sitä päivisin töiden lomassa. Yöksi hanki jokin tuhdimpi voide. Levitä voidetta käsille ja laita päälle puuvillahanskat.

Jalat. Jos esimerkiksi kantapäät alkavat kovettua, tee silloin tällöin jalkakylpy. Sen jälkeen jalkavoide imeytyy paremmin. Jos jalkapohjat alkavat kovettua ja halkeilla, yötehohoito saattaa auttaa: levitä kevyen raspauksen jälkeen illalla nukkumaan mennessä iholle jalkavoidetta, laita päälle tuorekelmua ja vedä jalkaan puuvillasukat.

Kasvot. Hanki ihotyypillesi sopiva päivä- ja yövoide. Talvella saattaa olla hyvä käyttää tuhdimpaa, hoitavampaa päivävoidetta kuin kesällä. Yövoide saa olla vielä astetta ravitsevampi. Levitä kasvovoiteet aina puhdistetulle iholle.

Vinkit antoi Ylikiimingin apteekkari Laura Tuovinen.

MAINOS

Kommentoi

Mitä sitä joutavaa kirjoittelee !? ei pidä paikkaansa. Naiset voitautuvat AINA! oli kesä tai talvi se on heidän ajanvietettään tosin OUTOA SELLAISTA! Missä päin suomea talvi on niin pitkällä ja kovana, että ihot kuivaa?? Ei ainakaan suomessa tätä nykyä. Ennen oli toista oli monia viikkoja seisovia pakkaskausia ja pakkanen paukkuin 30 - 40 miinus astetta nyt ei ole moniin vuosiin ollut kuin keskitalvella hetkellisiä pakkasia. Siinnä ei kerkeä paljoa ihot kuivumaan. Esim. tämä kesä syksy ja alkutalvi ovat ollet ennätyksellisen kosteata aikaa. Joten kurkistus ulos edes kerran viikkoon korjaa tietämyksen tasoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisin kuin tavallisesti luullaan ulkoilma on talvella hyvin harvoin "kuivaa", jos sillä ymmärretään suhteellista ilmankosteutta. Nytkin se on täydet 100 prosenttia. Se ei voisi enää olla "kosteampaa"...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaus jos se oli täydet sata! Silloin tarvitsisimme sukelluslaitteet :O

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ulkoilma ei ainakaa oo kuivaa vettä tihkuaa minkä kerkiää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just äsken oli juttua omega3:sta, kuinka vaarallisia ovat hidastaessaan veren hyytymistä. Haittaavat kirurgisissa toimenpiteissä, haavojen paranemisessa ja ovat riski esim jos lyö päänsä liukastuessaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13
Jumbo-Lippo takoi viisi kunnaria KPL:n kentästä
12
Jalkapallofinaalin keskeyttäneitä aktivisteja kuulusteltu - Pussy Riot: Asianajajaa ei ole päästetty heidän luokseen
10
Kustannustehokkuutta päihdehoitoon - päihteettömyyteen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada maksusitoumusta Lukijalta
10
Antibiootteja käytetään liikaa ja osa kuureista on liian pitkiä – kuurien pituuteen ei ole mitään yleistä nyrkkisääntöä
8
Trump on saapunut Helsinkiin – tviittasi lentokoneesta "Venäjän synneistä"
8
Helle jatkuu ainakin torstaihin asti – etenkin tänään ja huomenna on kuuma, Ouluun luvassa jopa 29 astetta
7
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

323 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ihan vaan mielenkiinnosta kysäisen että... Onko korkea verotus mielestäsi työttömien vika. Voisi luulla että työtön oir... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image