Kotimaa

Talousjätti Intia lämmittää suhteitaan Pohjoismaihin - pääministeri Modin vierailu kirvoittaa kritiikkiä Intian demokratian tilasta

Kotimaa 17.4.2018 1:16 | Päivitetty 17.4.2018 2:36
STT

Maailman nopeimmin kasvavien talouksien joukkoon kuuluva Intia lämmittelee taloussuhteitaan Pohjoismaiden kanssa. Maan pääministeri NarendraModi vierailee tänään Tukholmassa tapaamassa Pohjoismaiden johtoa.

Huippukokous järjestetään Intian aloitteesta. Suomesta paikalla on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Intia on pyrkinyt viime vuosina kasvattamaan kansainvälistä vaikutusvaltaansa, ja Modi on vieraillut ahkerasti eri puolilla maailmaa.

Hindunationalistista puoluetta edustava pääministeri on ristiriitainen persoona. Yhtäältä häntä pidetään lännessä uudistusmielisenä johtajana, joka on määrätietoisesti reformoinut Intian taloutta. Toisaalta häntä on arvosteltu demokratian rajoittamisesta sekä Intian muslimivähemmistön oikeuksien polkemisesta.

Kyberosaaminen ja puhdas teknologia kiinnostavat

Modi toivoo Pohjoismailta tukea Intian talouden uudistamiselle. Maan talouden odotetaan kasvavan lähivuosina yli seitsemän prosentin vauhtia. Illan huippukokouksessa päähuomio on taloudessa, mutta myös turvallisuuteen liittyviä asioita on agendalla. Intia on kiinnostunut Suomen ja muiden Pohjoismaiden kyberosaamisesta, ja tähän liittyvää yhteistyötä on tarkoitus edistää.

Pohjoismaat ovat aiemmin tavanneet yhteisenä rintamana myös Yhdysvaltain johtoa. Intian silmissä Pohjoismaiden valttina on erityisesti puhdas teknologia ja siihen liittyvät innovaatiot.

Ruotsi on panostanut viime vuosikymmeninä Intiaan moninkertaisesti enemmän kuin muut Pohjoismaat yhteensä. Ruotsalaisyritykset ovatkin vahvasti läsnä Intian markkinoilla. Vaatejätti H&M jatkaa uusien myymälöiden avaamista maahan ja aikoo palkata sitä varten satoja uusia työntekijöitä. Myös Ikea on avaamassa ensimmäisen tavaratalonsa maahan.

Modi aloittaa Tukholman-vierailunsa Ruotsin kuninkaan ja pääministeri Stefan Löfvenin tapaamisella. Ruotsalaismediassa vierailu on kirvoittanut kritiikkiä Intian demokratian tilasta.

- Toivon, että Stefan Löfven edes ottaa esiin (Intian) vähentyneen avoimuuden ja kansalaisyhteiskunnan heikentyneen tilan, kun hän tapaa NarendraModin, sanoi Uppsalan yliopiston valtiotieteen professori Sten WidmalmDagens Nyheter -lehdelle.

Make in India -periaate suojaa omaa teollisuutta

Myös Sipilällä on iltapäivällä lyhyt kahdenvälinen tapaaminen Modin kanssa. Suomi pyrkii erottumaan muun muassa aurinkoenergiaan, ydinvoimaan, kierrätykseen ja koulutukseen liittyvällä osaamisellaan.

Intia on vaikea markkina, sillä maa pyrkii suojaamaan omaa teollisuuttaan "Make in India" -ohjelman avulla. Se tarkoittaa, että ulkomaisten yritysten on siirrettävä tuotantoteknologiaa Intiaan ja hankittava voittonsa paikallisten tahojen kanssa solmituilla kumppanuussopimuksilla. Modi pyrkii kopioimaan Kiinan mallia ja muodostamaan Intiasta valmistusteollisuuden uuden navan Aasiassa.

Suomen ja Intian välinen tavara- ja palvelukauppa oli viime vuonna lähes 1,5 miljardia euroa. Maassa toimii noin sata suomalaista yritystä. Tärkeimpiä vientituotteita ovat perinteisen teollisuuden koneet ja laitteet, tietoliikenneverkot ja paperituotteet.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Mikä Intian demokratiassa vikana? Demokratian muissakin kehdoissa ongelmia. Intiassa vain ahdasta miljardi väestön ja pienimmän suurkulttuuripiirin Tiibetin vuorten rajaamalla alueella. Kasvaako Intia Kaakkoid-Aasiaan, Sino-Tiibetin suuntaan, urdujen ja hindien arabiaan vai merien taakse? Kauppa luo hyviä suhteita kaikille osapuolille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Intia on suvaitsevuuden kasvava kehto. Sadat kansat ja kieliryhmät, uskonnot ja aikaansa seuraava väestö. Ilmasto vain lämmin ja sadekaudet. Ahkera ja aikaansaapa väestö. Ystävällisiä suhteita tulisi helliä. Kauppaa ja teknologian vaihtoa suosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image