Kotimaa

Talousjätti Intia lämmittää suhteitaan Pohjoismaihin - pääministeri Modin vierailu kirvoittaa kritiikkiä Intian demokratian tilasta

Kotimaa 17.4.2018 1:16 | Päivitetty 17.4.2018 2:36
STT

Maailman nopeimmin kasvavien talouksien joukkoon kuuluva Intia lämmittelee taloussuhteitaan Pohjoismaiden kanssa. Maan pääministeri NarendraModi vierailee tänään Tukholmassa tapaamassa Pohjoismaiden johtoa.

Huippukokous järjestetään Intian aloitteesta. Suomesta paikalla on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Intia on pyrkinyt viime vuosina kasvattamaan kansainvälistä vaikutusvaltaansa, ja Modi on vieraillut ahkerasti eri puolilla maailmaa.

Hindunationalistista puoluetta edustava pääministeri on ristiriitainen persoona. Yhtäältä häntä pidetään lännessä uudistusmielisenä johtajana, joka on määrätietoisesti reformoinut Intian taloutta. Toisaalta häntä on arvosteltu demokratian rajoittamisesta sekä Intian muslimivähemmistön oikeuksien polkemisesta.

Kyberosaaminen ja puhdas teknologia kiinnostavat

Modi toivoo Pohjoismailta tukea Intian talouden uudistamiselle. Maan talouden odotetaan kasvavan lähivuosina yli seitsemän prosentin vauhtia. Illan huippukokouksessa päähuomio on taloudessa, mutta myös turvallisuuteen liittyviä asioita on agendalla. Intia on kiinnostunut Suomen ja muiden Pohjoismaiden kyberosaamisesta, ja tähän liittyvää yhteistyötä on tarkoitus edistää.

Pohjoismaat ovat aiemmin tavanneet yhteisenä rintamana myös Yhdysvaltain johtoa. Intian silmissä Pohjoismaiden valttina on erityisesti puhdas teknologia ja siihen liittyvät innovaatiot.

Ruotsi on panostanut viime vuosikymmeninä Intiaan moninkertaisesti enemmän kuin muut Pohjoismaat yhteensä. Ruotsalaisyritykset ovatkin vahvasti läsnä Intian markkinoilla. Vaatejätti H&M jatkaa uusien myymälöiden avaamista maahan ja aikoo palkata sitä varten satoja uusia työntekijöitä. Myös Ikea on avaamassa ensimmäisen tavaratalonsa maahan.

Modi aloittaa Tukholman-vierailunsa Ruotsin kuninkaan ja pääministeri Stefan Löfvenin tapaamisella. Ruotsalaismediassa vierailu on kirvoittanut kritiikkiä Intian demokratian tilasta.

- Toivon, että Stefan Löfven edes ottaa esiin (Intian) vähentyneen avoimuuden ja kansalaisyhteiskunnan heikentyneen tilan, kun hän tapaa NarendraModin, sanoi Uppsalan yliopiston valtiotieteen professori Sten WidmalmDagens Nyheter -lehdelle.

Make in India -periaate suojaa omaa teollisuutta

Myös Sipilällä on iltapäivällä lyhyt kahdenvälinen tapaaminen Modin kanssa. Suomi pyrkii erottumaan muun muassa aurinkoenergiaan, ydinvoimaan, kierrätykseen ja koulutukseen liittyvällä osaamisellaan.

Intia on vaikea markkina, sillä maa pyrkii suojaamaan omaa teollisuuttaan "Make in India" -ohjelman avulla. Se tarkoittaa, että ulkomaisten yritysten on siirrettävä tuotantoteknologiaa Intiaan ja hankittava voittonsa paikallisten tahojen kanssa solmituilla kumppanuussopimuksilla. Modi pyrkii kopioimaan Kiinan mallia ja muodostamaan Intiasta valmistusteollisuuden uuden navan Aasiassa.

Suomen ja Intian välinen tavara- ja palvelukauppa oli viime vuonna lähes 1,5 miljardia euroa. Maassa toimii noin sata suomalaista yritystä. Tärkeimpiä vientituotteita ovat perinteisen teollisuuden koneet ja laitteet, tietoliikenneverkot ja paperituotteet.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Mikä Intian demokratiassa vikana? Demokratian muissakin kehdoissa ongelmia. Intiassa vain ahdasta miljardi väestön ja pienimmän suurkulttuuripiirin Tiibetin vuorten rajaamalla alueella. Kasvaako Intia Kaakkoid-Aasiaan, Sino-Tiibetin suuntaan, urdujen ja hindien arabiaan vai merien taakse? Kauppa luo hyviä suhteita kaikille osapuolille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Intia on suvaitsevuuden kasvava kehto. Sadat kansat ja kieliryhmät, uskonnot ja aikaansa seuraava väestö. Ilmasto vain lämmin ja sadekaudet. Ahkera ja aikaansaapa väestö. Ystävällisiä suhteita tulisi helliä. Kauppaa ja teknologian vaihtoa suosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:16
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
6:09
Hengityssuoja pitää pölyn loitolla – nenäkannu, silmätipat ja vilkasliikenteisten väylien välttäminen auttavat myös
5:47
Pohjois-Korean Kim ja Etelä-Korean Moon tapaavat perjantaina Koreoiden rajalla
5:18
Ranskan Macron uskoo, että Trump saattaa jättää Iranin ydinohjelmasopimuksen
5:00
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
5:00
Näiden puolueiden jäsenmäärä kasvaa – eniten jäsenmääräänsä kymmenessä vuodessa on kasvattanut perussuomalaiset
2:39
Amnesty syyttää Turkkia järjestelmällisestä kansalaisyhteiskunnan hajottamisesta - toisinajattelu pantu ahtaalle vallankaappausyrityksen jälkeen, sanoo raportti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

305 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image