Kotimaa

Mainos

Tai­val­kos­ke­lai­säi­ti synnytti ambulanssissa

None
Kotimaa 8.4.2009 0:00
Liisa Louhisalmi

 

Sanna Turpeisen kolmas lapsi syntyi ambulanssissa Pudasjärvellä. Turpeinen oli matkalla synnyttämään Ouluun Taivalkoskelta, koska Kuusamossa synnytystoiminta on keskeytetty. "Ehdimme ajaa Pudasjärven ABC:n pihaan, kun rupesi ponnistuttamaan", Turpeinen kertoo. Ambulanssin perässä ajanut lapsen isä Hemmo Turpeinen kaarsi perässä ABC:n pihaan, muttei päässyt itse synnytystilanteeseen mukaan tsemppaamaan.

"Ambulanssiin ei olisi mahtunut enempää ihmisiä, kun ambulanssimiehet toimivat kätilöinä. Hemmon piti seurata lapsen maailmaan tuloa auton ikkunasta", Sanna Turpeinen kertoo.


Etukäteen ajatus
siitä, että joutuisi synnyttämään ambulanssissa ilman kätilöitä, pelotti Turpeisia. "Kaksi aiempaa synnytystäni olivat myös olleet nopeita, joten ajattelin, että tämäkin varmasti syntyy nopeasti. Pelkäsin myös, että lapsi olisi niin iso, että se jäisi kiinni", Turpeinen muistelee.

Neuvolasta oli annettu ohjeistukseksi soittaa ambulanssi ja lähteä heti matkaan ensimmäisten supistusten jälkeen. Myös sitä vaihtoehtoa oli mietitty, että Turpeinen menisi Ouluun odottelemaan synnytystä. "Tyttömme syntyi jo kaksi viikkoa ennen laskettua aikaa. Sitä ei pystynyt ennakoimaan."

Kuten aiemmatkin synnytykset, tämäkin oli nopea. "Heräsin vartin yli kolme yöllä supistuksiin, ja lapsi oli maailmassa jo viisi yli viisi. Kuusamon terveyskeskukseen olisin ehtinyt, mutten Ouluun", Sanna Turpeinen miettii.

Synnytys sujui ambulanssissa onneksi hyvin. "Kyllä siinä oli huoli päällä, mutta ihan hyvä mieli silti minulla synnytyksestä jäi", Sanna Turpeinen summailee.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (65)

Onnea kovasti koko perheelle! Kyllähän lapsukainen ihmeissään kuuntelee tarinaa vanhempana. Itse kuusamolainen ja kauhulla odotan marraskuuta koska silloin toinen lapsi tulee maailmaan. Toivotaan että silloin olen turvallisesti oulussa tai jos tapahtuisi ihme ja olisinkin kuusamossa:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nimen omaan "ei lienee ensimmäinen/viimeinen laatuaan" Kaikesta se pitää haloo tehä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetetään joku ministeri synnyttään Ouluun kun H-hetki tulee. Eiköhän malli muutu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

klo 17.10. silloin kun ponnistuttaa niin ponnistuttaa. Sama asia kun on iso paska tulosa, sille ei iso äijäkään mahda yhtään mitään, vaan jos ei vessaa ole lähellä niin housuun tulee !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos MIEHET pystyisivät synnyttämään niin joka niemen ja nokan kupeessa ois oma synnäri. Nyt kun miehet ei voi vaan ovat pääkallopalleilla niin kaikki supistetaan. Naiset pääkallopalleille ja synnärit takas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Synnyttäminen on ambulanssissa yhtä turvallista tai turvatonta kuin vaikka Kuusamon terveyskeskuksessa. Tavallisesti synnytys etenee omalla painollaan ja lapsi syntyy kun on syntyäkseen. Jos tulee ongelmia niin silloin tarvitaan gynekologi ja anestesiologi keisarileikkausta varten. Usein leikkaus voidaan tehdä puolen tunnin kuluessa jolloin vaikka aluesairaalassa päivystäjät ehtivät hyvin paikalle. Todellisessa hätätilanteessa olisi hyvä olla jo paremmin varustellussa synnytyspaikassa niin että vauva saadaan syntymään tavoitellussa alle kymmenessä minuutissa. Riskinä on nimittäin sikiön hapenpuuttessa johtuva aivovaurio. Toinen vaaratilanne mitä ambulanssi, terveyskeskus tai aluesairaala ei pysty kunnolla hoitamaan on massiivi verenvuoto vaikka kohdun halkeamisen tms. seurauksena. Kaiken kaikkiaan täysin terve synnyttäjä voi sairastua erittäin vakavasti nimenomaan synnytyksen yhteydessä vaikka riski on pieni. Kannatan synnytysten keskittämistä kun todellisia vakavasti sairastuneen synnyttäjän tai vastasyntyneen hoitomahdollisuuksia ei terveyskeskuksessa tai aluesairaalassa ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis pidättänyt, eikä alkanut ponnistaa. Ei se niin joutuin tule etteikö ehdi pidättelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea Sannalle ja koko perheelle,kyllä ampparin väki osaa luottakaa vaan heihin,siinä näätte ,että heille on auttamisen taito vaikka niin joskus saa lukea lehdistä toista,onnea kaikille,ja kiitokset niille kelle ne kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärikursseja vaan järjestämään samanlailla kuin katsastusmieskurseja vähän aikaa sitten. Sitten vaan riittävä määrä virkoja terveysasemille. Sitten vaan lääkärit kilpasille, kuka viran saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea vauvan johdosta! turhaa kai te ihmiset täällä rupiatte inttämään pääasia että äiti ja vauva voivat hyvin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee kyllä mieleen ne ajat jollon synnytettiin kotona ja hiihdettiin hakemaan kätilö paikalle. Se oli varmaan yhtä turvallista kuin oman auton tai taksin takapenkillä synnyttäminen nykysin, ja ainakin sai olla kotona! Kun kerran kaukaa ei kohtuudella kuitenkaan pääse synnyttämään sairaalaan, eiks vois miettiä miten kotisynnytyksistä sais nykymaailman mittapuun mukaan turvallisia? Minä ainakin inhosin synnytyssairaalaa sydämeni pohjasta mutta en uskaltanut lähteä kotiin saati vaatia kotisynnytystä, koska hoitsut sanoivat, että jos jotain sattuu, en pääse vauvani kanssa samalle osastolle sairaalaan vaan meidät erotetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ambulanssikyyti maksaa Kuusamo - Oulu Kelalle vajaa 900 eur, siitä laskemaan sitten paljonko säästetään... Tuttu meni ambulanssilla Ouluun, laittoivat takas Kuusamoon menemään, kun ei näyttänyt olevan homma tarpeeksi käynnissä. Taivalkoskella rupes ponnistamaan, nokka takas kohti Oulua, Pudikselle ehtivät tk:hon... Itellä ei ollu edes kiire esikoisen kans. Klo 16 oltiin Oulussa ja klo 20.45 tyttö pihalla. Vaikka ois ABC:llä kahvit juonu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin, ambulanssihenkilökunta ei todellakaan ole mitään synnytyksen asiantuntijoita. Toisakseen, gynekologien puute Kuusamossa on juuri näiden säästöjen ja muun pelleilyn tulosta. Kukaan ei tule sinne enää töihin, kun työpaikkaa pidetään koko ajan veitsenterällä. Nyt ovat Koillismaalla saaneet synnytykset kasvuun, mutta nyt se on liian myöhäistä että kukaan tulisi noin syrjään töihin. Työhön, jota ei välttämättä ole kovin kauaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuukauden juddu? Toimittajalta ehkä pikkuinen ylilyönti...Mutta onneva ja pössäystä koko poppoolle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suljetaan myös Tampereen ja Lahden synnytysosastot ja kaikki Helsinkiin synnyttämään. Porilaiset ja Raumalaiset vois mennä Turkuun ja Vaasalaiset Uumajaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskoisin, että valmistautuminen olisi ollut toisenlaista kun laskettua aika oli käsillä. Nyt tultiin, eikä lupaa kysytty. Luonnon lait ovat vahvemmat kuin ihmisen säätämät. Toisilla se on niin helppoa. Kuhmon mummokin nautti synnyttämisestä, totesi aina, että ennen synnytän kun ruisjauhoista puuron keitän. Hyvää Pääsisäistä kaikille...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon onnea ja hyvää pääsiäistä koko perheelle! Onhan sitä maailmassa kehnoimmissakin olosuhteissa synnytetty.Onneksi kaikki meni hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi Arto Nyberg minkä teit

Mutta ei sanonut kertaakaan,että kun on taiteilija hän saa kouria. Antoi yleiseti ymmärtää,että taiteilijoiden kohdalla ... Lue lisää...
phv

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image