Kotimaa

Mainos

Synnytykset yhä harvempiin käsiin

Vauvoja Oysin osastolla.
Kotimaa 5.9.2009 0:00
Anne Hentilä
Synnytyksiä hoitavien sairaaloiden määrän arvioidaan tulevaisuudessa puolittuvan nykyisestä. Arvion taustalla ovat tulossa oleva uusi terveydenhoitolaki ja pula erikoislääkäreistä.

Pitkilläkin etäisyyksillä äitien on Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalaisen mukaan kuitenkin saatava hoitoa oikeaan aikaan ja kohtuullisen vaivattomasti.

Synnytyksiä hoitavia yksiköitä on vajaat 40 keskus- ja aluesairaaloissa. Ainoana terveyskeskuksena Kuusamossa on synnytysosasto. Sieltä synnyttäjät on kuitenkin jo pitempään ohjattu Ouluun työvoimapulan takia.

"Kun työtä tehdään kolmessa vuorossa, synnytyksiä on oltava riittävästi, että kädentaito säilyy. Keskittämisen myötä on olemassa parhaat mahdollisuudet valvoa lapsen ja äidin vointia. Keskittäminen vaatii neuvoloilta hyvää ennakointia niin, että riskitapaukset lähetetään hyvissä ajoin sairaalaan. Viimeinen raskauskuukausi vaatii hyvän ja kokeneen terveydenhoitajan."

Oulun yliopistollisen sairaalan synnytys- ja naistentautien klinikan ylilääkäri Juha Tapanainen arvioi, että jossain vaiheessa voidaan ehkä joutua lopettamaan synnytysten hoito Raahessa ja Oulaskankaan sairaalassa. Näin voi käydä, jos hoidon vähimmäiskriteerejä pohtineen työryhmän suositukset lastenlääkäripäivystyksestä tulevat voimaan.Lapin äidit
ambulanssilla


Kuusamosta matkaa synnyttämään on yli 200 kilometriä ja Lapissa matka on pisimmillään 500 kilometriä. Lapissa pitkiin synnytysmatkoihin on jo totuttu. Ylilääkäri Pekka Kulju Lapin keskussairaalasta ei muistele kaiholla terveyskeskussynnytyksiä, mutta ei haluaisi enää kasvattaa etäisyysriskiäkään.

Lapsia syntyy vuosittain kymmenkunta matkan varrella. Keskimäärin nopeat matkasynnytykset ovat ongelmattomampia kuin muut. Etäisyydestä voi tulla kuitenkin suuri ongelma, jos raskauden aikana tapahtuu jotain, esimerkiksi istukka irtoaa.

Melkein kaikki äidit tulevat Rovaniemelle ambulanssilla. Kätilö on mukana silloin, kun lapsen arvellaan syntyvän matkan varrella.

Mitään päivystysjärjestelmää ei ole ja asia on Kuljun mukaan ongelmallinen varsinkin, kun hyvää hyvyyttään mukaan lähtevälle kätilölle maksettava korvaus on pieni.

Turvallisuuden kannalta tärkeää rutiinia ei välttämättä synny Kuljun mukaan suurissa sairaaloissa, sillä niissä tapahtumia lääkäriä ja kätilöä kohden voi olla vähemmän kuin pienemmässä sairaalassa.

"Mieluiten hoidan synnytyksiä sairaalassa, jossa synnytysten ja sen tavallisten komplikaatioiden hoito on rutiinia kaikilla siihen osallistuvilla. Tähän optimiin ei päästä, jos organisaatio on liian pieni tai liian iso."

Kuusamossa kätilöpäivystys jouduttiin lopettamaan työntekijäpulan takia elokuun alussa. Ylilääkäri Niilo Keränen lupaa silti, että hätätilanteessa ambulanssiin saadaan mukaan kätilö. Äidit osaavat yleensä lähteä ajoissa. Ohjeita he saavat neuvolasta ja Oulusta. Tarvittaessa tilanteen voi käydä tarkistuttamassa päivystyksessä.

Valtuuston tekemän linjauksen mukaan synnytystoimintaa jatketaan niin kauan kuin Kuusamossa syntyy vuodessa 170 lasta. Se on tähän mennessä täyttynyt. Keränen ei silti usko synnytysten enää jatkuvan.

"Kuusamoon ei koskaan saada tarvittavaa määrää gynekologeja ja kätilöitä, vaikka kaupunki panisi tähän kuinka paljon rahaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

On vaikea ymmärtää synnytysosastojen alasajoa silläkin uhalla, että riskit kohoavat pitkien etäisyyksien ja matkustamisen myötä. Synnyttäjien joukko ei ole mitenkään marginaalinen, vaan lapsen saaminen koskettaa jossain vaiheessa lähes kaikkia perheitä. Samaan aikaan mm. polikliinisestä synnytyksestä tehdään käytännössä mahdotonta ja osastolla vietettyjen päivien määrä kasvaa, mikä nostaa kustannuksia ja ylimedikalisoi sinänsä luonnollisen tapahtuman. Luulenpa, että alasajoa seuraavina vuosina tullaan näkemään kotisynnytysten suosion kasvu, mikä ei tosin ole huono asia. Kunpa vain tietoa tästä mahdollisuudesta jaettaisiin riittävästi ja asenne olisi suopeampi, näin "kotiloitakin" eli kotisynnytykseen osallistuvia kätilöiden ammattikunta ehkä kasvaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamossa löytyy kyllä rahaa parkkihalleihin ,golfiin,parkkipaikkoihin,maailman--cupiin,suurmäen lumituksiin,tuuliverkkoihin sekä monenlaisiin muihin humputuksiin sekä talvisin joka päiväisiin hiihtolatujen aukaisuihin eikä kuluja yhtä käyttäjää kohtaan lasketa,aikoinaan synnytykselle laskettiin hinta ja todettiin kalliiksi ,siitä alkoi alasajo.Ja kirjastoauto se vasta humpuukia on,jos mikä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnea vaan uudelle Kuusamolaiselle. Elilen syntyi pojanpoika ja kaikki hyvin. Onneksemme vauveli päätti tulla laskettua aikaa myöhempään joten vanhemmat tiesi tulla väikkymään oulunseudulle aikanaan eikä tullut ambulanssisynnytystä. Kaiklilla ei vain ole samaa mahdollisuutta. Kyllä harmittaa nuorten perheiden puolesta kun Kuusamossa kuitenkin mukavin synnäri. Kokemusta kun on itselläni neljästä eri synnäristä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jos Raahesta ja Oulaisesta viedään kaikki synnyttäjät Ouluun jo valmiiksi tukkoiseen paikkaan (Äidit siellä makaa käytävällä ku ei o huoneita tarpeeksi) niin Ouluun tarvii rakentaa uusi synnytysosasto. Miksi rakentaa uutta ku kerran Raahessa ja Oulaisessa on jo valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hirveästi houkuttele tuo Kuusamon malli nuorempia, perheen perustamista miettiviä paluumuuttajia. Vaikka kuinka olisi työpaikkaa tarjolla, niin kyllä lapsen edut menevät sen edelle aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maa, joka on ylpeillyt matalalla lapsikuolleisuudella ja hyvällä vauvojen ja äitien hoidolla, on kovaa vauhtia menossa takapakkia tässä kehityksessä, joka on ollut sen takana, että lapsikuolleisuus on Suomessa niin matalaa verrattuna alikehittyneisiin maihin. Sairasta, jos tätä hienoa järjestelmää lähdetään romuttamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtaeliitin edut ovatSuomessa tärkeämpiä kuin rupusakin asiat. Pääasia on, että palkat, verottomat palkkiot ja lahjukset kasvavat vuosittain. Mikään muu ei merkitse mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkos Kuusamo muistanut maintostaa mitä sillä on esimerkiksi lääkäreille ja kätilöille tarjota "lisukkeena", Ruka ja sen mahtavat laskettelu- ja hiihtomaastot! Kun etelässä lunta ei kohta enää talviaikaan näy niin oikea talvikin käy jo houkuttimena työvoiman saannissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi Arto Nyberg minkä teit

Mutta ei sanonut kertaakaan,että kun on taiteilija hän saa kouria. Antoi yleiseti ymmärtää,että taiteilijoiden kohdalla ... Lue lisää...
phv

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image