Kotimaa

Sy­dän­koh­taus­ris­kiä ennustetaan ve­ri­näyt­tees­tä – ruokavalio, painon pudotus ja liikunta avuksi

Hertta-testissä mitataan veren keramidimolekyylipitoisuutta. Testin kehittäjän mukaan niistä voidaan ennustaa sydänkohtausriskiä. KUVA: Jouni Porsanger
Kotimaa 16.7.2017 21:55
Riku Lavia

Suomalaisyrityksen Hertta-testi löi läpi Yhdysvalloissa. Suomessa sitä käyttää pari yritystä.

Sydänkohtauksen riskin arvioiminen luotettavasti on erittäin hankalaa. Yleensä arvio laaditaan henkilön sukupuolen, iän, kolesterolitason, tupakoinnin ja verenpaineen pohjalta. Lopputuloksena on ennuste sairastumisriskistä, ei suinkaan varma tieto.

Suomalainen Zora Biosciences Oy on kehittänyt uuden testin sydänkohtausriskin arvioimiseen. Hertta-testi mittaa veren keramidimolekyylien pitoisuutta. Keramidit ovat rasva-aineita, joiden määrä veressä ennustaa sydänkohtauksen riskiä.

Perinteisesti huonon eli ldl-kolesterolin määrää on käytetty sydänkohtausriskin indikaattorina. Potilailla, joilla on jo sydäntauti, ldl-kolesterolin ennustearvo on kuitenkin aika mitätön, Zora Biosciences Oy:n toimitusjohtaja Reini Hurme sanoo.

Jos testiarvot ovat koholla, sydänkohtausriskiään voi pienentää parantamalla ruokavaliota, pudottamalla painoa ja lisäämällä liikuntaa.

Testin kehittämisessä on käytetty tutkimusaineistoa, jossa on noin 24 000 potilasta.

Hertta-testi on käytössä yhdysvaltalaisella Mayo-klinikalla.

Suomessa sitä käytetään yksityisillä terveysasemilla muun muassa Terveystalossa ja Mehiläisessä. Perustestin hinta on yleensä 100‑150 euroa. Hurme kertoo, että myös julkisen terveydenhuoltosektorin kanssa on käyty neuvotteluja.

MAINOS

Kommentoi

eipä se painonpudotus, ruokavalio ym enää auta jos ne on kohdillaan mutta sepelvaltimotauti on suvussa ja lähiomaisilla.... sama se on kaikkien muidenkin sairauksien kanssa,,, diabetes, reuma.... se tulee jos on tullakseen,, kannattaa olla tietoinen oman lähisuvunsa sairauksista ja tutkituttaa ne ajoissa jos jotain oireita ilmenee.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohtuullisilla elämäntavoilla pärjää aika pitkälle. Kaikkea pitää harrastaa kohtuudella eikä stressata jokaisesta pikkuasiasta.

Kommenttipalstoja lukiessa voi kuvitella, että melkoisella osalla kirjoittajista on korkea stressitaso. Kirjoitukset ovat joskus melkoisen tulikivenkatkuisia. Sanoisin, että erityisesti näiden kirjoittajien kohdalla ennuste on huono...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Mutta: "Ei elämästä selviä hengissä" lauloi Juicekin aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juju on siinä, että syö suurin piirtein sen mitä kuluttaa. Hyvinvointi yhteiskuntaan kuuluu "mättöruokien" , ja muukin mainostaminen "kaksi yhden hinnalla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarpeeton testi ,koska painon pudotus ,liikunnana lisääminen,ja terveellisesti syönti ovat päivänselvyyksiä ,joita kannattaa harrastaa olipa infrakti-riskiä ,tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina ehdotetaan tuota liikuntaa, mutta entäpä jos sairas vanha henkilö on jo liikuntarajoitteinen? Entä syöminen, se taitaa olla ainoa huvitus mitä on jäljellä. Selvästi terveet ihmiset keksii näitä ohjeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai liikunnalla, terveellisellä ruokavaliolla ja painon tiputtamisella hoidetaan kohonnutta sydänkohtauksen riskiä? Terve järkihän tuon sanoo, lääkkeitä vaan on niin helppo syödä ja kun lääkäri sanoo että ne auttaa.. eikä ees tiedetä mitä loppeensa syödään, lääkeyhtiöt tekee rahaa, lääkärille provikat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LDL kolesteroli ei ole osoittautunut valtimotauteihin millään tavalla syylliseksi. Wanha juttu, mutta ranskalaisilla on korkeammat kolesterolit kuin itä-eurooppalaisilla siitä huolimatta sydäri kuolleisuus kymmenes osa gruusialaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkea LDL ja matala HDL ON yhteydessä valtimotauteihin, sanot sinä mitä haluat. Näin sanoo tutkimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että minä tykkään kun viimeinkin aletaan löytää tie ruokavaliolla hoitamiseen eikä vaan niitä kolesterolilääkkeitä kehiin, hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos haluaa parantaa makuelämystä, niin sitten syö kaikkea sitä, mikä on epäterveellistä. Juomaksi maitoa, olutta tai punaviiniä. Jos taas haluaa parantaa ruokavaliotaan terveysintoilijoiden tapaan, niin sitten sellaista ruokaa, joka maistuu pahalle, jota pitää irvistelen pureksia ja niellä. Ruoka huuhdellaan alas runsaalla vedellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja minä en söisi mistään hinnasta tuota sun kuvailemaa ruokaa tai juomia.... syön kanaa, kalaa, salaattia,, en syö perunoita, pastaa, joskus harvoin syön riisiä,,, yhden täysjyvä leivän,,, ja runsas vesi,, no se auttaa ruoan sulatusta, ja ihminen on enimmäkseen vettä,, ja sitä pitäisi juoda puolitoista litraa päivässä ja jos hikoilee niin enemmän... oma nestehukka on hyvä testata kämmenselästä.. jos iho jää koholle kun nostat sitä niin sulla on nestehukka.. ihon pitää laskeutua heti alas. vesi on elämän ehto,, se kosteuttaa ihoa sisältäpäin,, rypyt häviävät ja eron huomaa jo parin päivän päästä,,,, lisäksi maha toimii ja verisuonet tykkää,, ja maksakin voi paremmin,, varsinkin jos syö lääkkeitä.... vesi puhdistaa maksaa... en syö muutenkaan hiilareita,, ne turvottaa ja närästää.... liikun paljon.... enkä juo alkoholia....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Sehän oli kaikkien kuunneltavissa ja on vieläkin. Rinne ei pärjännyt ja heitti asiaan kuulumattoman kommentin peruskoulu... Lue lisää...
Huono häviäjä tämä R...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image