Kotimaa

Susi­mie­le­no­soi­tus keräsi Vaasan torille suuren joukon ihmisiä: Maakunnan ihmiset peloissaan

Kotimaa 11.6.2018 19:51
Katja Lahti

Pohjanmaan ruotsinkieliset maataloustuottaja- ja turkiskasvattajayhdistykset ovat huolissaan susien määrän lisääntymisestä. Yhdistysten järjestämä mielenosoitus houkutteli maanantaina Vaasan torille satoja ihmisiä.

Oravaislainen Katarina Heikius tuli paikalle taaperoikäisten kaksostensa kanssa.

– Joudun laittamaan lapset häkkiin, kun he nukkuvat ulkona. Viime viikolla susi oli nähty noin kilometrin päässä meiltä. Kaikki pelkäävät Oravaisissa. Kuulin, että Kimossa susi oli uhannut lasta, mutta poliisi ei saanut lupaa sen ampumiseen, Helkius ihmettelee.

Hänen mukaansa ihmiset eivät enää esimerkiksi kävele metsissä.

–  Suurin osa ihmisistä pelkää mennä ulos. Rannoillakaan ei käy juuri kukaan, vaikka on näin upea kesä, hän harmittelee.

Susien läsnäolo vaikuttaa arkeen

Toinen pikkulasten äiti, pirttikyläläinen Johanna Borg ei halua lietsoa hysteriaa, mutta on huolissaan siitä, kuinka sudet ovat vaikuttaneet ihmisten arkeen.

– Olen aina liikkunut paljon metsissä ja luonnossa. Nyt pysyttelen lasten kanssa omassa pihassa. Harrastan metsästystä, enkä varsinaisesti pelkää susia. Lasten puolesta olen peloissani. Pelkoa on varmasti vaikea ymmärtää, jos ei asu susien kanssa rinta rinnan, hän pohtii.

Borg oli torilla puhumassa ihmisten oikeudesta perusturvaan.

–  Minimivaatimukseni on, että oma piha tuntuisi turvalliselta. Olen nähnyt suden pari kertaa. Tassunjälkiä olen nähnyt omassa pihassani. Pirttikylässä on useita susia, hän toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Poromies on ahnein ja verenhimoisin petoeläin pohjoisen metsissä. Oikein naurattaa, kun poronlihaa markkinoidaan ekologisena tuotteena, kuitenkin sen varjolla suurpedot hävitetty Lapista käytännössä kokonaan. Suurin ympäristörikos sitten lohijokien tuhoamisen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on nykyään kaupungeissa paljon vaarallisempaa kuin metsässä koskaan et tiedä mitä tulee kun liikkuu kaupungilla.Tästä kaikesta voi syyttää nykyistä hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi Te maaseudun väki olette Keskustapuolueen äänestäjiä? Ihmettelen suuresti tätä asiaa, kun vielä muistaa kuinka kymmeniä tuhansia ennen kannattaneita maatiloja on jouduttu lopettamaan EU:n takia. Vieläkö taasen ja jälleen äänestätte Keskustapuoluetta? Tämä susi asia on pääminesteri puolueen asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ei ole mies joka sudet haluaa tappaa. Lähinnä vikisevä pelkuri tai naisväen tossun alla olija.

Liikun varmasti paljon enemmän kuin moni metsästäjä täällä Kainuun susialueella metsässä yksin ilman mitään asetta. Eikä siltikään tulisi mieleenkään tahtoa niitä hengiltä. Komeita eläimiä joita on syytä kunnioittaa ja varoa, mutta pelkääminen on turhaa. Eihän sudetkaan ihmistä pelkää eikä ole koskaan pelännyt. Ne puheet ovat olleet tietämättömyyttä.

Suomeen mahtuisi hvyin vielä moninkertainen määrä susia mitä nyt on. Toki todelliset häirikköyksilöt on syytä joko siirtää tai viimeisenä vaihtoehtona eliminoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin täällä suden jo vuosia sitten, kumpikaan ei pelännyt. Ymmärrän toki pienten lasten vanhempia.
Susi on lihansyöjä ja ravintoa on vain rajallisesti, joten niiden määrä ei voi "moninkertaistua".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnon keskellä asuminen tarkoittaa väistämättä sitä, että luonto on lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AJATUS HUKANTEISSÄ

Pelko on pahin painajainen, sen kanssa on vaikea tai lähes mahdoton elää. Kun susi on hukassa, emme pelkää sitä, susi on milestämme silloin tiellä tiättömillä. Susihavainto luo meille pelon, kun joudumme ajattelemaan villieläimiä. Ennen susihavaintoakin susi on liikkunut samoilla alueilla, emme vaan ole tulleet ajatelleeksi sitä. Ajatus siitä luo pelon, onko ajattelemattomuus vastuutonta. Meillä on vuosittain liikkunut pieni susilauma ja joitakin kertoja lauma on jäänyt joksikin ajaksi lähialueelle, silloin olen tiennyt niille olevan luontoriistaa tarjolla. Ruokittuaan alueella ne jatkavat matkaansa. Koirat ja hevoset ovat ilmaisseet aina susilauman läsnäolon, jolloin havahdun tilanteeseen ja kun kotieläimet rauhottuvat jatkan vähemmän mielenkiintoisenpaa elämää eteenpäin ja susilauma palaa hukanteille ja minä ajattelemattomuuteeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä ihme takapajula tämä Suomi. Muualla euroopassa susikantoja kasvatetaan ja täällä taas luonnosta vieraantuneet hysteerikot ulisevat peloissaan enemmän kuin sudet konsanaan, vaikka meillä on monta kertaa vähemmän susia kuin esim. Ranskassa, Italiassa tai Espanjassa. Iso paha susi on edelleenkin satua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattais varmaan muuttaa kaupunkiin, jos susia pelkää. Susi pelkää ihmistä enemmän, kuin ihminen sutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tätillä olis munat,,niin se olis setä. . 😋 . .pienet on ongelmat jos koiria pelätään, sillon pitäs muuttaa kaupunkiin. Siellä ei ole ku Lumikkeja. !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susilla on näin kesällä hyvin ruokaa, kuten metsäkauriita, hirviä, jäniksiä ja myyriä. Ei ihminen tosiaankaan niitä kiinnosta. Annetaan susille rauha elää elämäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virallinen totuushan on ollut pitkään se että "kyseessä ovat isot koirat."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako ihmistä susi on tappanut viimeisen, no vaikkapa 20 vuoden aikana? Nolla. Kuinka monta ihmistä hirvi on tappanut viimeisen 20 vuoden aikana? Ei nyt suoraan, mutta lähes. Kymmeniä. Siis kumpi eläin on oikeasti vaarallisempi ihmiselle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko sudet tappoivat kotieläimiä ja ihmisiä 1800-luvun alkupuolella? Juuri sen takia tuli venäjältä ammattilaiset ja hävittivät sudet suomesta. Aivan hyvin pärjättiin toista sataa vuotta ilman susia ja pärjättäisiin edelleen. Mielestäni sudesta pitäisi maksaa 3000 euron tapporaha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

95
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
63
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
28
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
26
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
21
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
19
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

196 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image