Kotimaa

Superruuaksi povattu pakurikääpä jää metsiin

Suomessa kerääjät saavat tuoreesta pakurikäävästä 10–30 euroa kilolta ja kuivatusta 60–100 euroa. KUVA: Kuva: Nativean Oy
Kotimaa 19.6.2012 7:19
Tiina Juujärvi

Kotimaista pakurikääpää kerätään myyntiin vain murto-osa metsien kokonaismäärästä.

Yksittäiset henkilöt keräävät sitä markkinoille kuukausittain joitakin satoja kiloja, kun metsiin jää arvioiden mukaan yhdestä kahteen miljoonaa kiloa.

Metsäntutkimuslaitokselta kerrotaan, että pakurikääpä on koivun kyljessä kasvava lahottajasieni, joka tuhoaa puuta. Se ei siis ole kääpä, vaan sienen aiheuttama kasvannainen, joka syntyy puunrungon vahingoittuneisiin kohtiin.

Pakurikääpää arvellaan olevan etenkin Pohjois-Suomen metsissä, koska siellä on etelää ankarammat olosuhteet.

Pakurikääpää on povattu seuraavaksi superfoodiksi eli superruuaksi, jonka ravintoarvo on tavallista korkeampi. Sitä on saanut laillisesti myydä lisäravinteena, teenä ja kahvina viime syyskuusta asti.

Lue lisää 19.06.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Eraasiatjaretkeily/Luvatjapaatokset/Tutkimusjakuvausluvat/Sivut/Pakurikaapa.aspx

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Käävät ovat luonnonvaraisia sieniä, joten niiden poimiminen on periaatteessa jokamiehenoikeutta. Huomattava kuitenkin on, ettei puusta saa ottaa oksia eikä käpyjä. Kasvitieteellisesti kääpä ei ole puun osa, joten käävän ottamista ei voi rinnastaa oksan ottamiseen. Kääpien keräämisen tulisi tapahtua puuta vahingoittamatta.

Terveisin,

ylitarkastaja Pekka Tuunanen
ympäristöministeriö"

Pakurikääpä lähtee helposti irti vahingoittamatta puuta sillä kääpää jää väkisinkin runkoon kiinni sitä irroittaessa. Pinta on musta ja kova ja heti alla oleva aines on pehmeää kuin pesusieni. Pakuria irroittaessa ei mennä lähellekkään puuainesta. Sopivasti, kun jättää pakuria kasvamaan niin saa joskus uuden sienen, jos ei puu ehdi kuolla sienen aiheuttamaan ravinneköyhyyteen.

HUOM! Täällä on kommentteja joissa väitetään, että pahkaa ja kääpää ei saa poimia, MUTTA pakurikääpä on lahottajaSIENI ja jokamiehenoikeuden piirissä. Jos ei ole koskaan pakuria kerännyt niin turha tulla pätemään jutuilla mistään puun tuhoamisesta ja laittomuuksista.

Koivu, mänty, kuusi...kaikista näistä löytyy huikeasti ravinteita ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kääpien itiöemien keräys on tosiaan jokamiehenoikeuksiin kuuluvaa. Pakurikäävän keräys ei sen sijaan kuulu jokamiehen oikeuksiin sillä se on pahka, eli osa itse puuta. Itiöemät muodostuvat vasta puun kuoltua. Pitää tosiaan kysyä maanomistajalta lupa ennen kuin noita menee ottamaan. Sama koskee kaikkien pahkojen keräämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä pakurikäävän keräämisestä oli kahta eri tulkintaa oikeilta ammattilaisilta. Toisen mielestä ei saa, toisen mielestä saa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakurikäävän keräys kuuluu jokamiesoikeuksiin siinä kuin marjojen ja sienien poimintakin. Pakurin irroittaminen kenen vaan metsistä on siis sallittua, eikä isännällä ole nokan koputtamista asiaan. Tämä on faktatietoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan tuossa itse jutussakin sanotaan, että kyseessä on puun kasvannainen, eli teknisesti ottaen kerättävä aines on sairasta puuta. Eli puuta. Puu kuuluu metsänomistajalle, ei todellakaan satunnaiselle samoilijalle. Ainahan sitä voi itselleen valehdella ja uskotella, että on oikealla asialla, koska varmaan silloin myös pakuritee maistuu paremmalta, kun on saanut itsensä siihen uskoon, ettei juo varastettua tavaraa, mutta fakta se ei todellakaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä levitä väärää tietoa. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan käävän kerääminen puiden rungoista ei ole jokamiehenoikeus, joten keräämiseen on pyydettävä metsänomistajan lupa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ölen samaa mieltä,ettei sitä voi noin vaan mennä keräämään omin luvin ja vaikka saa luvan
kerta käyttöön niin ei uudelleen voi ottaa taikka jakaa tietoa muille,jotta hae vaan sieltä kyllä sitä riittää.
Vaan pidä se tietonasi se on arvokasta ja terveys vaikutteista.Siis ei koko kylän käytöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Googlailin hieman ja ymmärsin, että pakurikääpää on koivun rungossa kasvava sieni, jota saa kerätä vapaasti niin kuin muitakin sieniä. Sientä kasvattava puu on lahoamassa, mutta silloinkaan puuta ei saa vaurioittaa.i

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama miksi kutsutaan, mutta tässä kääpässä on ytyä, toisin kuin teissä "kääpiissä" jotka kaikesta valitatte. Eihän se kaikkeen auta, mutta siitä saa ihan oikesti virkeyttä, flunssat ei iske kun killittelee pakuria :) Googlettakaa ja lukekaa, siitä on tehty monia tutkimiksia. Pakuria saa kerätä jokamiehen oikeudella, puuta ei saa vahingoittaa, vaan ottaa vain kääpä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietääkseni käävän kerääminen rinnastetaan puuaineksen ottamiseen eli metsänomistajan lupa tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutussa mainitut kerääjähinnat eivät vastaa todellisuutta vaan perustuvat vanhoihin selvityksiin. Oikea hinta on 25% kuivattuna 20-25 euron kieppeillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on juotu jo mahat killillään pakurikääpäteetä ja lähimetsät notkuu niitä, mutta mikä paikka niitä siis ostaisi? Heti möisin jos vain paikan tietäisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jos ei ole töitä ja pitää valittaa kun sossusta ei saa tarpeeksi rahaa, niin eikun metsään keräämään kääpiä! Vois itsekin noita lähtä hakemaan vaikka käykin töissä ja tulot on hyvä. Ihan hyvä kilohinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paperissakin on paljon kuituja ja vähän rasvaa, mutta harva sitä taitaa silti mutustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luvanhan voi hankkia metsänomistajalta. Vai voiko edes kysyä? Voiko? Voiko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. UV-säteily on huomenna iltapäivällä voimakasta maan eteläosassa. UV-indeksin arvo on 6. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

243 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Häissämme kävi kitupiikkejä

Ikivanha tapa on, että morsiamen vanhemmat järjestää ja ennenkaikkea maksaa hääkulut! Miksi järjestitte kalliit häät, jo... Lue lisää...
Olitteko hölmöjä, va...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image