Kotimaa

Suomi jää jälkeen di­gi­taa­li­ses­sa opetuksessa

Kotimaa 22.1.2013 18:15
STT,

Tietotekniikan ja verkkomateriaalien käyttö opetuksessa vaihtelee suuresti Suomen koulujen välillä. Suurimpaan osaan kouluista on asiantuntijoiden mukaan hankittu digiopetuksen mahdollistavia laitteita. Ongelmana on, että koneita ei käytetä tai niihin ei ole riittävästi sisältöjä.

Syinä ovat muun muassa huono taloustilanne sekä se, ettei kaikilla opettajilla ole koulutusta tietotekniikan hyödyntämiseksi.

Opetusneuvos Jukka Tulivuori opetushallituksesta katsoo, ettei Suomi enää voi kutsua itseään tietotekniikan opetuskäytön kärkimaaksi.

- Olemme putoamassa Euroopan tasosta.

Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa sanoo, ettei kaikilla kouluilla ole varaa hankkia verkkomateriaalia perinteisten oppimateriaalien rinnalle.

- Tällä hetkellä viesti kentältä on, että kouluissa joudutaan tarkkaan miettimään, mihin rahat voidaan laittaa, kun perinteinen painettu oppimateriaalikin maksaa.

Maksullisen sisällön lisäksi verkossa on tarjolla ilmaisia ja avoimia oppimateriaaleja. Laadukkaan materiaalin löytäminen vaatii opettajalta kuitenkin aikaa sekä tiedonhakutaitoja.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Siiinä näette, kuinka hyvin meillä asiat on, kun ilman kalliita välineitäkin Suomen lapset ovat Pisa-tutkimuksen huippuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova on haloo siitä että käytetä kaiken maailman hilavitkuttimia sun muuta. Mutta kärsiikö tästä kukaan muu kuin näiden järjestelmien tuottajat ja kauppiaat? Nappulat elävät jo koko ikänsä teknologian ympäröimänä, joten se että lukeeko se 1+1=2 koneen ruudulla vai oppikirjassa, ei tuskin maailmaa kaada.

Tietotekniikan hyödyntäminen ei ole itseisarvo, vaan se on apuväline siinä missä liitutaulu tai kirja. Jos laitteita ja ohjelmia hankintaan vain "että meilläkin on", niin mennään metsään rymisten.

Älkää lähtekö tähän hapatukseen. Palkatkaa osaavia opettajia ja antakaa opettajien opettaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun koulut ovat todella eriarvoisessa asemassa, jos keskenään vertaillaan. Uudet ja remontoidut koulut huippuunsa varusteltuja, muut kituuttaa. Miksei vanhemmat nouse barrikadeille ja vaadi tasapuolisuutta? Opettajia ei tässä asiassa kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että asia nostetaan vihdoin pöydälle. Sitten pitäisi vielä nopeasti tehdäkin jotakin asian eteen. Tietotekniikan merkitys mitä erilaisimmissa työympäristöissä tulee edelleen vaan kasvamaan. Toki meidän peruskoulumme on muutenkin melkoisen aataminaikuinen, eikä palvele nykyisiä lapsia riittävän hyvin. Resursseja lapsilla riittäisi paljon, paljon enempäänkin kuin mitä on tarjolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisia opinahjoja on kehuttu maailmalla. Kehutaanko enää kun heittäydytään samalle tasolle muitten kanssa? Hyötyvätkö lapset ja opiskelijat varmasti tästä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppiiko niiden avulla sitten nopeammin?? Miksi ihmeessä Suomen pitäisi olla digiopetuksen kärkimaa. Kuka siitä hyötyy. Sitä on kohta 20 vuotta yritetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Oulun koulujen erot eriarvoistaa lapset! Just uutisoitiin että yo kokeet tulee siirtymään sähköiseen muotoon. Teknologian hyödyntämistä pitäisi pystyä toteuttamaan mm tän takia tasapuolisesti mahd pian! Onhan tä tulevaisuutta yhä enemmän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuo Tulivuori voisi purkautua räjähtäen että hallituskin huomaisi sen asiat. Vaan taitaa mennä taas Kreikkaan tai johonki muuhun kehitysmaahan rahat. Milloin Saksa ja ranska huolestuu suomen koulutuksen tasosta ja alkaa maksaa meille miljardeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole ihmekään, kun kuuntelee kuntien luottamushenkilöitä. Sieltä löytyy harva digitaalisten palveluiden asiantuntija. Myös kunnissa pelätään liikaa avoimuutta ja jämähdetään johonkin tietoturvakysymyksiin, eikä kukaan viranhaltija yksin ota vastuuta. Pitää uskaltaa mennä sosiaaliseen mediaan, eikä syyttää toisia.

Joka viranhaltijalle puolipakollinen tili Twitteriin, Facebookiin ja johonkin muuhun palveluun! Tai palkankorotus sellaiselle, joka haluaa pysyä ajan tasalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä taannoin kävin pari verkkokurssia yliopistossa. Ja voi vitsi, että olivat huonosti toteutettuja. Usein verkko-opintoja markkinoidaan 'opiskele silloin kun haluat' -tyyliin. Kuitenkin käytännössä deadlinet ovat tiukkoja ja ehdottomia. Usein oppimateriaalia on niin paljon, että sen lukeminen näyttöruudulta on tautista touhua silmien rasittumisen vuoksi. Mielestäni perinteinen opetus on parasta opetusta. Toki verkon avulla voi maustaa keitosta, mutta ei se saa olla itsetarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo hallitus voisi vielä enemmän yrittää kiristää koulutuksen saantia niin että missään ei saataisi oppimateriaalia ellei oppilas itse maksa (eteenkin peruskoulussa). Kyllä sitten näkis ku yläluokan omat pojat ja tytöt saisivat parhaat mahdolliset ammatit vaikka ei edes olisiparhaita kun köyhällä ei olisi varaa opiskella. Kyllä tämä on jo nähty että tähän hallinto pyrkii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan yksi syy Suomen hyviin Pisa-tuloksiin juuri se, että kouluissa ei ole kaiken maailman hapatuksia, vaan oikeaa opetusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa ja Intiassa viimeistään kaikki lukiolaiset saavat oman läppärin.

Suomessa voidaan jo alkaa opiskella miten ommellaan halvalla vaatteita noile kiinalaisille jotka maailmaa hallitsevat.

Meillä satsataan kaikki voimat suurten ikäluokkien eläkkeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

just OmaOulusta tulleeseen ilmoitukseen, kun täynnä kirjotusvirhtä, puuttuu ääkköset ja ei voi lukea uusimmalla html5 selaimella! Oulun kaupungin verkko-palvelut taso on nykyään samaa, mitä koulun ala-asteella voisi olla pahimmillaan! No, nyt kuitenkin tulee hälytys, että jollakulla on asiaa. Tämä on jo suuri edistys, mutta valitettavasti ollaan jo afrikan tasosta jäljessä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikuntaviraston sivuilla on vuorohakemuslomakkeet rtf-tiedostoina yhä. Olen jo vuosia antanut asiasta palautetta sinne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

205 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Hataratpa sinun tiedot on, sillä on suuri osa työttömistä ei saa Kelan/sossun kautta mitään korvausta leikkatuista päivä... Lue lisää...
Ei ihan pikku juttu.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image