Kotimaa

Suomi aloittaa miinat korvaavan hankkeen – lennokit havaitsevat vihollisen

Lännen Medialle kerrotaan asiaa valmistelevista lähteistä, että kyse on jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi.
Kotimaa 28.1.2016 17:49
Lauri Nurmi

Suomi on aloittanut merkittävän kotimaisen hankkeen, jossa puolustusvoimille luodaan maamiinat korvaava puolustautumiskyky.

Lännen Medialle kerrotaan asiaa valmistelevista lähteistä, että kyse on jalkaväkimiinat korvaavan aluevaikutteisen räjähdepanoksen kehittämisestä jalkaväen laajojen joukko-osastojen omasuojaksi.

Tutkimustoiminta on jo alkanut. Puolustusvoimat toteuttaa hankkeen yhdessä kotimaisten yritysten kanssa. Hankkeessa on keskeistä, ettei vastaavaa teknologiaa ole saatavilla maailman kaupallisilta asemarkkinoilta.

Puolustusvoimat haluaa luoda kokonaan uuden suorituskyvyn, jolla on huomattava pelotevaikutus mahdollisen vihollisen ajatuksissa.

"Uusi järjestelmä luo miinakauhua ja korottaa siten merkittävästi kynnystä hyökätä Suomeen."

– Maamiinojen poistamisen aiheuttamaa suorituskyvyn laskua on korvattu vuodesta 2009 alkaen lennokeilla, panssarimiinoitteiden modernisoimisella, viuhkapanoksilla ja pimeätaistelukyvyn lisäämisellä. Näiltä kaikilta korvaavilta järjestelmiltä kuitenkin puuttuu tärkein eli pelotevaikutus, siis miinakauhu. Uusi järjestelmä luo miinakauhua ja korottaa siten merkittävästi kynnystä hyökätä Suomeen, koska sen avulla pystymme tuottamaan huomattavia tappioita hyökkääjälle, Lännen Medialle kuvaillaan projektia.

Kaukolaukaisu luo miinakauhua

Sensoriteknologia, heräteteknologia ja sytytinteknologia ovat hankkeen keskeisiä tutkimusalueita, mutta yksittäisiä teknologioita olennaisempaa on räjähdepanoksien kaukolaukaisu.

Ottawan sopimus kieltää Suomelta maamiinat, mutta sallii räjähteet, jotka laukaistaan aktiivisesti.

Lännen Median tietojen mukaan Ottawan sopimusta voi olla mahdollista tulkita siten, että räjähteen aktivoivan sotilaan ei tarvitse omin silmin nähdä vihollista. Tällöin riittäisi, että vihollisen tunkeutuminen räjähdepanoksilla varustetulle alueelle havaitaan ilmasta lennokeilla tai maasta jollakin muulla uudella teknologialla.

Tällöin hyökkääjä ei pääse eroon miinakauhusta, koska hyökkääjän sotilaita voidaan torjua, vaikka suomalaisia sotilaita ei olisi fyysisesti lähistöllä.

"Kyseessä on kokonaan uusi ja kotimainen teknologia."

– Kun tiedämme, että vihollinen on tulossa ja tietyssä paikassa, järjestelmä voidaan laukaista. Ottawan sopimuksen näkökulmasta olennaista on, että tiedämme räjähdyksen kohdistuvan vain sotatoimissa mukana oleviin. Todennäköistä on, että vihollisen näkeminen monitorilta täyttää vaatimuksen, lähde kertoo.

Tuotanto alkuun nopeasti

Puolustusvoimien tavoitteena on luoda miinakauhun tuottava suoja esimerkiksi leiriytyneille tai vasta ryhmittyville maavoimien joukoille.

Vuoden 2017 aikana uuden asetyypin kehittämisessä edetään kokeiluvaiheeseen, jonka jälkeen on tarkoitus aloittaa tuotanto kotimaassa. Kiristyneen maailmantilanteen takia hankkeessa edetään nopeasti.

– Kyseessä on kokonaan uusi ja kotimainen teknologia jalkaväkimiinojen suorituskyvyn korvaamisessa, Lännen Medialle korostetaan.

Hankkeessa mukana olevat tahot arvioivat, että hankkeen suuruusluokka, kotimaisuus ja salaisuus herättävät kunnioitusta potentiaalisen vastapuolen leirissä. Myös sitä pidetään tärkeänä, että ulkomailla laitetaan merkille, ettei Suomi anna jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen rajoittaa puolustusvoimien kykyä torjua laaja tai paikallinen jalkaväen hyökkäys Suomea vastaan.

– Aluevaikutteinen uusi järjestelmä on erittäin iso asia, lähde arvioi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (90)

Voisiko joku vielä kertoa sen sopimuksen, jonka perusteella Suomi on sitoutunut luopumaan maamiinoista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdäänkö ne lennokit A4 kopiopaperiarkista vai ruutupaperista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä projekti!

Koska Tarja Halosen johdolla maasta poistettiin hyvä, edullinen ja toimiva miinapuolustusjärjestelmä, niin ei muuta kuin vauhdilla uusi systeemi työn alle ja tuotantoon!

Maailman nykytilannetta kun katsoo, niin rauhatonta on aika monella rajalla Euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa hyvältä, tämä myös osoittaa miten kekseliäitä suomalaiset ovat, kun asia liittyy maanpuolustukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppoa, noista hiihtäjien happinaamareista voidaan kehittää maasta tai puista vihollisen kasvoille ponnahtava ja tukehduttava ameebamainen ase. Se tunnistaisi vihulaisen eikä aiheuttaisi omille eikä siviileille tappioita. Tehtävää suorittaessaan se latautuisi ja olisi välittömästi valmis toimintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on naivistista touhua.Suomen puolustaminen ei onnistu lennokeilla:-)) ne ammutaan alas välittömästi kun ne havaitaan.Kyllä tuon tyhmyys paistaa läpitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Kyllä tuohon Ottawan sopimukseen liittyminen oli demareilta kaikkien aikojen virhe. No eipä kyllä demarit ole koskaan osanneet muuta tehdäkään kuin virheitä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korvataanko nämä kuvitteelliset miinat ihan oikeilla lennokeilla vai onko nekin informaatiosotaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertoisiko joku tekninen asiantuntija kuinka lennokkien toiminta onnistuu radioaalto häirinnän takia? Jos viestiliikenne häirintä oli suht helppoa jo viime sodissa, niin kuinka nyt pienitehoisia kaukosäätimiä suojattais häirinnältä.
Hidastakaa nyt ainakin miinojen tuhoamista hemmetti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka ainoaan puuhun pari-kolme panosta, niin voi nukkua vähän rauhallisemmin. Mun takapihan koivuihinkin saa asentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivätköhän aluekartat ole vihollisen käytössä ennen kuin omille kerkiävät. Jouduttaisiin miinoittamaan koko (eräs ilmansuunta)raja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaan vaan sopimus irti. Ei tuo luotettava naapurikaan siihen kuulu. Jalkaväkimiinoja ei korvata millään teknisellä asejärjestelmällä. Miinat toimii säällä kuin säällä ja ovat halpoja. Miinakieltoa aikanaan ajaneet päätöksentekijät oli sinisilmäisiä haihattelijoita. Nyt pitäisi herätä todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan pikkuisen myöhässä kun suomi on jo miehitetty. 30000 tuntematonta tuntematonta hiipparia käveli viime vuonna rajan yli ja lisää tulee koko ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miehitys on täydessä käynnissä ja suomen hallituksen nokkamiehet on siihen suurimpia syyllisiä maata täytetään pikkuhiljaa niin idästä kuin lännestä ja nämä tumpelot vain hakee askelmerkkejä ja suunnittelevat pakkolakeja ihmettelen suuresti miten kansa voi valita tuommosen sortinsakin maanjohtoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkaväkimiinaa ei korvaa mikään suurimpia tyhmyyksiä poistaa miinat ja liittyä EU:hun ja emuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen Suomen armeijan suurkeksintö oli pari vuotta sitten metsäsuksiside, johon sopi rantiton saapas. Tämä on yhtä hyvä ja ajankohtainen, jos eläisimme vuotta 1916.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennustan että Suomen kohtalo on sama kuin Viron 40-luvulla. Toivon että olen väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomaista, kerrassaan erinomaista.
Kun noiden ''aluevaikutteisten räjähdepanoksien'' levitys/jakelu halutulle kohdealueelle voidaan toteuttaa monella eri tavalla ettei niitä tarvitse ainakaan käsipelissä käydä asettelemassa paikoilleen vaan se voidaan hoitaa valittavalla ''kaukojakelulla''.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (90)

Uutisvirta

65
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
49
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
32
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Ei pelastanut, vaan EU ja maailman talous. Lue lisää...
Sipilällä ei osaa ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image