Kotimaa

Suomessa poltetaan jo liikaa jätettä - energiakäyttö mo­nin­ker­tais­tui vuo­si­kym­me­nes­sä

Kotimaa 13.8.2017 4:03 | Päivitetty 13.8.2017 4:21
STT

Suomessa poltetaan enemmän jätettä kuin valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoite olisi. Sen sijaan jätteen kierrätystavoitteisiin on Suomessa vielä rutkasti matkaa.

Nyt valtio haluaa asiaan muutoksen. Ympäristöministeriö on tehnyt luonnoksen uudesta jätesuunnitelmasta, jonka tavoitteena on vähentää jätteen määrää ja lisätä kierrätystä.

Suunnitelman tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä kierrätetään 55 prosenttia vuoteen 2023 mennessä. Suunnitelma on parhaillaan lausuntokierroksella, ja se on tarkoitus saada eduskuntaan syksyn aikana.

Suunnitelma saattaa vaikuttaa myös jätteiden polttoon. Luonnoksessa ehdotetaan selvitystä siitä, miten jätteenpolton verotus ja päästökaupan laajentaminen jätteenpolttoon vaikuttaisi kierrätystavoitteisiin.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 polttokattilaan päätyi yli 1,3 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä, mikä tarkoittaa, että Suomessa poltettiin lähes puolet kaikesta yhdyskuntajätteestä. Viime vuoteen päättyneen valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoite oli, että jätteestä poltettaisiin 30 prosenttia.

Jätteenpoltto on lisääntynyt vuosikymmenessä rajusti ja Suomen jätteenpolttokapasiteetti kasvanut yli kuusinkertaiseksi. Samaan aikaan kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä on romahtanut murto-osaan. Vuonna 2005 kaatopaikoille kipattiin reilusti yli 1,4 miljoonaa tonnia jätettä, vuonna 2015 enää 315 000 tonnia.

Luonnonsuojelijat huolissaan kierrätyksestä

Kierrätyksen määrä sen sijaan on noussut huomattavasti hitaammin. Jätetilaston mukaan vuonna 2015 yhdyskuntajätteistä kierrätettiin noin 40 prosenttia. Suomen Luonnonsuojeluliiton suojelujohtajan Otto Bruunin mukaan jätteenpoltto on osasyyllinen siihen, että kierrätys ei etene toivotulla tavalla.

- Jätteenpoltto ja kierrätys kilpailevat samasta materiaalivirrasta. Jos kierrätystä pyrittäisiin edistämään, jokaisen polttolaitoksen edestä olisi kehittynyt kierrätyslaitos, joka keräisi kierrätettävät jätteet parempaan käyttöön ja loput menisivät polttoon.

Bruun toivoo, että jätteenpoltolle säädettäisiin vero, sillä se olisi tehokas tapa suitsia jätteen energiakäyttöä ja laittaa vauhtia kierrätykseen.

Energiateollisuuden tuotannosta vastaavan johtajan Jari Kostaman mielestä jätteenpoltto ei kilpaile kierrätyksen kanssa.

- Emme näe asiaa noin. Kun jätevirrat saadaan keskitetyksi, se mahdollistaa sen, että voi syntyä jätteen kierrätyksestä hyötyvää yritystoimintaa.

MAINOS

Kommentoi

On järkevää polttaa jätteet koska siitä saatava energia korvaa hiiltä, öljyä, kaasua ja ydinvoimaa. Samalla kaatopaikat eivät täyty niin nopeasti. Jos jäte vain poltetaan eikä lämpöä hyödynnetä esim kaukona, tai turbiinilla sähköksi, se pitäisi kieltää hetimiten. Kun jätteenpoltto lisääntyy, tekniikka kehittyy jne, niin ostosähköä ei tarvita niin paljoa. Onko Venäläinen ostosähkö LUONNONSUOJELIJOIDEN mielestä sitten sitä vihreää energiaa??

Arvostan luontoa säästävää toimintaa ja tavaroiden käyttöä niin kauan kuin ne palvelevat luotettavasti (ja sen jälkeen mahdollisesti uudelleenkäyttö toisessa tehtävässä) mutta välillä en tajua suojelijoiden ajatuksia. Argumentoivat asiat aivan liian huonosti ja suppeasti koska asiat eivät aukea minulle, väärässähän he eivät voi olla.

Elektroniikkaromusta pitäisi kerätä myyntikelpoinen tavara eroon (tämä on aatteeni) ja yksi mies hoitaisi asian per elektroniikkakierrätyslaitos. Hän valkkaisi komponentit joita voi käyttää ja myydä, sellaiset missä ei ole tietoturvariskiä. Tavara listattaisiin, ja myytäisiin ebayssä. Itse "pelastin" eräästä paikasta ~4500e edestä kertarysäyksellä toimivaa elektroniikkaa joka olisi muuten mennyt silpuksi ja "materiaalikierrätykseen" josta huomattava osa kierrätetään ala-arvoisesti. Kulta talteen, KAIKKI muut vaan kipataan ojaan. Eräs esimerkkilaitos (suomessa) purkaa laitteet, ja sitten jakeet lähetetään ympäri maailmaa, itse laitos siis ei tee muuta kuin availee ruuveja. Ja teettää samaa työtä ilmaiseksi "kaupungin kuntouttavassa työtoiminnassa olevia" Heidän toimintansa pohjauutuu siihen että lähetetään ulkomaille materiaalia prosessoitavaksi maihin missä toiminta ei todellakaan ole vihreää niin paikallisesti kuin saasteiden leviäminen isommalle alueelle. Ainiin, eihän suomesta voi lähettää esim afrikkaan.. Pakko siis ekana myydä välissä se toiselle yhtiölle joka sitten hoitaa asian loppuun. Veni, vidi, vici, ainakin viimeisen osan merkitys vielä vaiheessa mutta tuo elektroniikkaromun kierrätys tulee muuttumaan. Eu:kin sanoo jossain direktiivissään että laitteet, koneet, ja vastaavat joille on kierrätysmahdollisuus ennen materiaalikierrätystä pitää kierrättää ennen romuttamista. Kai se on otettava yhteyttä eu:hun. Harmittaa tämä..

Lahdessa ennen Patina purki elektroniikkaa ja käyttökelpoinen osa myytiin ilman takuuta. Ostajia oli. Nykyään en tiedä heidän toiminnastaan niin en kommentoi, toivottavasti jatkavat samaa mallia. Käsittääkseni vain he nykyään purkavat laitteita (ulkopuolisen voittoa tekevän yhtiöen toimesta) mitkä olisi epätaloudellista purkaa maksullisella työvoimalla ja voitot kerää yhtiö joka toimittaa tavaran sinne ja hakee jakeet pois. Mitään ei saa myydä niistä eristä. Jopa kaapeleissa on "tietoturvariski" Joka oikeasti koskisi vain massamuisteja, nauhoja ja levykkeitä esim.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi on Helsingin herrojen mielestä se, että sekajäte päätyy metsiin hallitsemattomasti ja sieltä se kerätään ja siitä maksetaan moninkertainen hinta. Se on verotukasellisesti kannattavaa. Ehkä Sipilänkin hallitus pyrkii tähän, jotta verotulot yhteiskunnassa kasvaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No melko antero täytyy olla, jos ei tuosta artikkelista ymmärtänyt, että nimenomaan Helsingin herrat on jätteenpolton kannalla, mutta tuo viherpiipero haluaisi jätteitä enemmän kaatopaikoille, että semmoista luonnonsuojelua jälleen vihreiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätteenpoltto on hyvä asia: se korvaa erittäin suuria määriä luonnosta muuten otettavia polton raaka-aineita. Ja, kuten jutussa lukee, jätevirta kaatopaikoille on saatu minimoitua. Kierrätyksen ihannoinnin huumassa on aiheellista ymmärtää, että elämme Suomessa pohjoisella alueella, missä tarvitaan lämmitystä ainakin 8kk. vuodessa. Jätteenpolton verottaminen kuullostaa jo tekopyhyyden huipulta, kun kuitenkin jotain on poltettava; jäte on erinomainen polton raaka-aine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos jätteelle vielä polttovero !! niin miten käy jätteen poltolle?? on selvää että silloin romahtaa jätteen keräys ja polttaminen energian tuotannossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä käy silleen, että lämmitys ja sähköt kallistuu ja varsinkin näille jotka saa lämmön ja sähkön jätteenpoltto laitoksen tuottamasta energiasta.
Nyt on jätesähkö halpaa ja siksi vihreiden pitää ehdottaa veroa, että ei olisi köyhälle kansalle liian halpaa lämpöä ja sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vero jätteenpolttoon ainoastaan nostaa jätemaksuja eli taas kerran normaalit ihmiset saavat raipasta. Kaikkia jätteitä ei kierrätetä koska se on kallista eikä taloudellisesti järkevää. Siksi jätettä poltetaan. Ja kierrätystähän se polttokin on ainakin energian osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luonnonsuojelija on taas niin kuutamolla kaikesta.
Miksi tuollaisilta tietämättömiltä edes pyydetään lausuntoa?
Jätteenpoltto on todellakin hyvä asia ja ei haittaa, vaikka siellä palaa kierrätystavaraa, sillä se kierrätystavara palautuu kuitenkin jossain vaiheessa kaatopaikalle ja on silloin luontoa rasittavaa jätettä.
Jätteenpoltosta saadaan sentään lämpöä ja sähköä, mutta kierrätyksessä ei saada kuin lopuksi romua kaatopaikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa? Onko berneri taas tämän takana? No jotkut ihmettelevät kierrätyksen määrän pienuutta, eiköhän se johdu siitä että nykyajan tavarat jne eivät kestä niin kauan kuin niiden olettaisi tai ainakaan niin kauan kuin ennen vanhaan. Laitteita ei voi tai kannata esim korjata. Kaikki on tehty ns kertakäyttöperiaatteella. Ja kuka tämän uudistuksen maksaa ja kuinka paljon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja koskas liikenne- ja viestintäministeriö on siirtynyt ymäristöministeriön alaisuuteen?
Laitteet kestää paremmin kuin ennen vanhaan ja on paljon halvempia ja yksinkertaisempia korjata kuin ennen vanhaan.
Onneksi eletään nykyaikaa, eikä ennen vanhaan aikaa, jolloin kaikki oli romua ja mikään asia ei toiminut niin kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme näe asiaa noin. Kun jätevirrat saadaan keskitetyksi, se mahdollistaa sen, että voi syntyä jätteen kierrätyksestä hyötyvää
yritystoimintaa. siis mitä että.???
Kyllä nämä on jo jaettu aikalailla pienissä kaupungessa. Johtajan Jari Kostaman .siis aiwan oikeesti kerro se vaikka
tällä palstalla mitä tarkoitat? Ketä kierrätää ja mitä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image