Kotimaa

Suomeen haetaan ja myönnetään yhä enemmän viisumeita – Kiinan viisumeissa tänä vuonna jo kaikkien aikojen ennätys

Ähtärin lumipandat ovat lisänneet Suomen näkyvyyttä Kiinassa.
Kotimaa 7.3.2018 5:00
Virpi Niemistö

Kiinalaisille Suomeen myönnetyissä viisumeissa tehtiin tammikuussa kaikkien aikojen kuukausiennätys.

– Pekingissä viisumeja myönnettiin 43 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten tammikuussa, lehdistövirkamies Jyri Lintunen Suomen Pekingin suurlähetystöstä kertoo Lännen Medialle.

Koko alkuvuonna kiinalaisille on myönnetty viisumeja Suomeen jo noin 10 000. Luku enteilee uutta ennätysvuotta. Viime vuonna viisumi myönnettiin yli 34 000 kiinalaiselle, mikä oli jo yli 6000 tulijaa enemmän kuin vuonna 2016.

– Kiinan vahvasti kasvava talous, yhä lisääntyvät Finnairin yhteydet Aasiaan ja panostaminen turismin edistämiseen Kiinasta, kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä luettelee syitä viisumien määrään.

Kaiken kaikkiaan Suomeen myönnettävien viisumien määrä oli viime vuonna hurjassa kasvussa, sillä niitä annettiin yhteensä noin 817 000. Vuonna 2106 vastaava luku oli 541 000.

Satojentuhansien kasvua selittää venäläisten elpynyt into matkustaa Suomeen, kun talous itänaapurissa on tasapainottunut ja ruplan kurssi vakiintunut.

Venäläiset olivat viime vuonna ylivoimaisesti suurin viisumimatkustajien ryhmä Suomessa.

– Myös monet heistä, joilla on kahden vuoden multiviisumi, halusivat nyt uusia sen, Pasi Tuominen selventää.

Lumipandat sopivat talvimatkailuun

Jyri Lintusen mukaan Suomi sai näkyvyyspiikin miljardimaa Kiinan tiedotusvälineissä ensin viimekeväisellä presidentti Xi Jinpingin Suomen vierailulla. Nyt alkuvuonna Kiinassa on uutisoitu laajasti pandapariskunnan muutosta Ähtärin eläinpuistoon.

– Suomi on profiloitunut Kiinassa muita Pohjoismaita vahvemmin talvimatkailumaana ja maailman pohjoisimmat lumipandat ovat vahvistaneet yhä Suomen näkyvyyttä Kiinassa, mikä tukee epäsuorasti myös matkailua. Kiinalaiset eivät välttämättä tule katsomaan Suomeen pandoja sinänsä, mutta he saattavat mennä katsomaan pandoja täällä ollessaan, Lintunen arvioi.

– Eivät pandat ainakaan vähennä kiinalaisten mielenkiintoa Suomeen, Pasi Tuominen vahvistaa.

Jyri Lintunen muistuttaa, että kiinalaisia asuu nykyään ympäri maailmaa, paljon myös Pohjoismaissa.

– Ähtäriin tulevat kiinalaiset pandaturistit voivat olla jo tällä hetkellä Suomessa tai lähialueillamme asuvia, hän pohtii.

Kiinan ajokortilla on voinut ajaa Suomen teillä helmikuun alusta lähtien, kun ajokorttilain uudistus astui voimaan.

Suomen autovuokraamojen liiton puheenjohtajan Hannu Mikkosen mukaan muutos on jo näkynyt arviolta 15-20 prosentin kasvuna kiinalaisten autonvuokrauksissa.

Vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään Suomi on marraskuussa alkanut käsitellä Shanghain pääkonsulaatin viisumihakemuksia myös sähköisesti Kouvolan maahantulolupa-asioiden palvelukeskuksessa. Toimintaa laajennetaan toukokuussa kattamaan koko Kiina.

– Suurlähetystössä emme pysty tilojen ja muiden resurssien rajallisuuden vuoksi tätä toimintaa laajentamaan, Pasi Tuominen kertoo.

Suomella on Kiinassa Pekingin suurlähetystön ja Shanghain pääkonsulaatin toimialueilla yhteensä 15 viisumikeskusta.

MAINOS

Kommentoi

Jäljen se jättää tämäkin ralli maailmaan - ja meidän maahan. Päästöjä, saasteita, roskaa... toivottavasti tässä matkailuhommassa pysyy järki päässä. Tulijoitahan tänne olisi ympäri maailman, puhtaan luonnon ääreen. Kauanko se on puhdas? Massamuutot pohjois-eurooppaan tulevat joskus vielä kun ilmasto muuttuu ja sodat runtelevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on maailman väki ja raha rikkain maa joten Kiinalaisen turismin nousu on on Suomelle kuin lotto voitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäis muistaa Lentäminen on kaikkein saastuttavin liikkumisen muoto ajattelin vaan muistutta kun jatkuvasti puhutaan ja kirjoitellaan autoista.Autolla liikkuminen on välttämätöntä suomessa matkailu ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
39
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
26
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image