Kotimaa

Mainos

Suo­ma­lais­tut­ki­jat keksivät sen – Uuden ajan tietokoneet ovat lähempänä toteutumista

Aalto-yliopiston professorin Mikkö Möttösen (keskellä) työryhmä on löytänyt ratkaisun kvanttitietokoneiden lämmönsiirtoon. KUVA: Aalto-yliopisto
Kotimaa 1.2.2016 18:00
Johanna Juupaluoma

Aalto-yliopiston tutkijaryhmä on tehnyt löydön, joka voi vihdoinkin tehdä totta äärimmäisen tehokkaista kvanttitietokoneista.

Kvantteihin perustuvista tietokoneista olisi hyötyä monien käytännönongelmien ratkaisemiseen, joihin nykytietokoneet eivät koskaan pysty, kuten monipuoliseen ja tarkkaan kuvantunnistukseen, saumattomaan liikenteenohjaukseen, kemianteollisuuden prosessien ennustamiseen sekä valtavien tietomassojen käsittelyyn.

Tähän mennessä kvanttitietokoneen kehitys on kuitenkin tyssännyt siihen, ettei ole löydetty toimivaa keinoa, miten normaalitietokoneen sijaan erilaiseen laskentatapaan perustuva kvanttitietokone saataisiin jäähdytettyä tarpeeksi viileäksi.

Kvanttitietokoneen laskenta on hyvin herkkä ulkoisille häiriöille, kuten lämpövirtauksille.

Vuonna 2011 työnsä aloittanut kvanttifyysikko Mikko Möttösen johtama työryhmä on nyt onnistunut löytämään ratkaisun siihen, miten tietokoneen viilentäminen saadaan toimimaan ilman, että tietokoneen muu toiminta häiriintyy.

Tutkijat ovat onnistuneet siirtämään lämpöä erittäin tehokkain lopputuloksin ja pidemmälle kuin koskaan aikaisemmin.

– Olemme ensimmäistä kertaa pystyneet laittamaan vastukset tarpeeksi kauas toisistaan ja osoittamaan, että tämä lämmönsiirtoilmiö voi toimia sellaisilla etäisyyksillä, että siitä on hyötyä.

Viimeisten kymmenen-viidentoista vuoden ajan kvantteihin perustuvien sähkölaitteiden kehitys on mennyt nopeaa vauhtia eteenpäin.

Kvanttitietokoneidenkin kehitys on ollut huimaa, ja Möttösen tutkimusryhmän kanssa saman ongelman ääressä ovat painineet muutamat muutkin tutkijat eri puolilla maailmaa.

Tähän mennessä vastaava lämmönsiirto on onnistunut vain noin hiuksen paksuisilla välimatkoilla. Nyt on osoitettu ensimmäisen kerran, että sama ilmiö on mahdollista jopa metrin matkalla – eli kymmenentuhatta kertaa aiempaa pidemmällä matkalla.

– Se avaa mahdollisuuksia siihen, että tätä voidaan alkaa soveltamaan. Matkat, joilla ilmiö on aiemmin havaittu, ovat olleet niin mitättömiä, ettei siitä ole ollut hyötyä.

Möttösen työryhmän tekemää löytöä pidetään niin merkittävänä, että se on maanantaina esitelty myös fysiikan alan arvostetussa Nature Physics -tiedejulkaisussa olevassa artikkelissa "​Quantum­limited heat conduction over macroscopic distances”.

Aiemminkin Jyväskylän yliopistossa ja Aalto-yliopistossa professorina olevan Möttösen tutkimuksia on esitelty Nature ja Science -lehdissä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

"Valtavien tietomassojen käsittely, tarkka kuvantunnistus" noin vapaasti lainaten. Ja kun siihen lisäät itseohjautuvat lennokit, toteutuukohan yksityisyydensuoja edes vessanpöntöllä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koneen menestys riippuu siitä, onko sille riittävästi hyviä pelejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Patentteja pojat ... Patentteja ja lisenssejä niin ei tarvisi yliopiston olla vähentämässä väkeä vaan voisi jopa korjata kiinteistöjä omalla rahalla !

Niin ne tekee tuolla suuressa maailmassa, suomessa nämä keksinnöt ja muut annetaan nimelliskorvausta vastaan käytännössä alle omakustanteen suur-yrityksille jotka takovat parhaimmillaan miljardivoittoja per vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän tutkimuksen tulokset olisi hyödynnettä suomessa patentein, eikä annettava tiedon valua ulkomaille kuten USA;n

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

164
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
87
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
82
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
66
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
51
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
30
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image