Kotimaa

Mainos

Suo­ma­lais­ha­vain­to voi mullistaa langattoman viestinnän

Esimerkiksi kännykät ja langaton internet toimivat mikroaalloilla. KUVA: Kaisa Jukuri
Kotimaa 8.7.2016 0:50
STT

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ilmaisimen, joka kykenee havaitsemaan fotoneita ennätyksellisellä tarkkuudella. Fotonit ovat sähkömagneettisen säteilyn välittäjähiukkasia. Uusi ilmaisin havaitsee fotonipulsseja mikroaaltotaajuuksilla.

Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmän johtaja Mikko Möttönen kertoo, että fotonien tarkempi havaitseminen pitkällä aikavälillä voi mullistaa langattoman viestinnän, sillä esimerkiksi kännykät ja langaton internet toimivat mikroaalloilla.

- Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista liittää hyvin herkkä ilmaisin esimerkiksi kännykkämastoon. Siitä voisi olla apua heikkojen signaalien havaitsemiseen.

Ilmaisin voisi myös auttaa kehittämään kvanttitietokoneita sekä fotonien kvanttimekaniikkaan perustuvaa langatonta viestintää, jota ei voisi salakuunnella.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kohta mikroaaltouunia ja leivänpaahdinta ei enää tarvita, kun kodin wlan paahtaa leivät ja lämmittää aamupuuron. Sen verran lisääntyy langaton viestintä hömpän ja nettimainonnan takia, että kohta siirrytään mikroaalloista röntgeniin. Saapi samalla sädehoitoa syöpään, jonka langaton viestintä saa aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa MM pohjustaa syksyn akatemiahakemusta pienellä julkisella buffilla. Kannattaisi Suomen jättää fotoni-, grafeeni- ja geenitutkimus niiden kansantalouksien maksettavaksi jotka tuloksia kykenisivät joskus hyödyntämään. Parhammillaankin tässä vain koulutettaisiin muutamaa tulevaa jenkkiyliopiston professoria, todennäköisesti ei niitäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan tämäkin "keksintö" vaatisi ilmaisimen jäähdytystä lähelle absoluuttista nollapistettä? Ja usein kun nimenomaan päätelaite on se pullonkaula eikä tukiasema. Eli tässä esitettäneen toteteuttamiskelvotonta ratkaisua ongelmaan, jota todellisuudessa ei ole edes tuollaisenaan olemassa. Mutta Akatemialtahan tutkimushankkeeseen voi toki pumpata lisää rahaa asian selvittämiseksi, fotonit ja sähkömagnetiikka kun kuulostavat niin hienolta samassa lauseessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan voidaan lisätä tukiasemien lähetystehoja, niin saadaan homma tasapainoon..tosin pelkkä uplinkin parantaminenkin on nykytekniikoissa jo arvo sinällään. Suurten datanopeuksien tekniikoissa solukokoa tuskin kannattaa lähteä kasvattamaan mutta Ilmaisutehokkuuden lisäyksellä saadaan tietenkin hyvää erityisesti silloin, kun signaalin vastaanotto vaatii suuren signaali-kohina suhteen. Liekkö tuossa kyse suprajohtavuudesta mutta suprajohtavassa maailmassa saadaan pienemmän kohinatason lisäksi myös etuja esim spektritehokkuutta parantavilla filttereillä ja erittäin suurten datanopeuksien käsittelyä "järkevällä" virrankulutuksella. Uskoisin että tämä on tulevaisuuden suunta, kunhan homma saadaan pankitettua operaattoreille järkevään pakettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukiaseman tehoja voi kasvattaa, mutta hyötysuhde on tuolloin vain 20%-30%. Loppu energia muuttuu lämmöksi ja pitää siirtää pois, mikä voi olla ongelmallista, eritoten jos ulkona on esimerkiksi +40C lämmintä. Ilmaisutehokkuuden parantaminen on toki arvo sinänänsä, mutta mikä arvo, se jää nähtäväksi. Suprajohtavia filttereitä on ollut mahdollista rakentaa aina NMT-ajoista lähtien, mutta syystä tai toisesta niitä ei ole laajalti kaupallisessa käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suprajohtavuus vaatii juurikin tuon jäähdyttämisen n. 10-100 Kelviniin. Cooleri vie aikalailla virtaa ja on yksi "ylimääräinen" kapistus radiopäässä. Tässäkin on kuitenkin kehitys mennyt eteenpäin ainakin noista NMT-ajoista. Suprajohtavuudella saadaan se viimeinenkin suorituskyky jos ja kun sitäkin joskus tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoja salakuuntelua vastaan kyllä kelpaisi. Me olemme nyt kuulleet herroilta Edward Snowden ja Julian Assange että minkälaista peliä harjoittavat hallitukset eikä Suomen hallintokoneisto tee tähän poikkeusta. Kansalle tulee taata merkittävät suojautumismekanismit hallintoa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen hallintokoneisto tekee poikkeuksen. Suomen hallinnolla ei ole ammattitaitoa eikä resursseja kansalaisten systemaattiseen salakuunteluun. Ei Supokaan ole huvikseen antanut itsestään julkisuuteen niin säälittävää kuvaa, vaan siksi, ettei koko virastolla ole paljon mitään painoarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

katsos: Kiinaan on täältä viety jo tietotaito ihan kotimaisten insinöörien suotuisalla avustuksella, olitpa vaikka vessassa porisemassa itsekses, sinua voidaan salakuunnella jos joku niin haluaa. Ihan sama mitkä neutroonit pönttöön lennähtää.
Toisaalta, kuka haluaa sinua kuunnella onkin toinen juttu..kuka haluaa kuunnella vaikkapa nykystä puolustuministeriämme? No ei kukaan..:) tässä se vitsi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huomenna erittäin huonoksi Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumipyryn vuoksi. Ajokeli muuttuu huomenna huonoksi Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa lumisateen ja lumipyryn vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia etelän ja kaakon välinen tuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Avoin kirje sotepäättäjille

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapin Sampo ja kauppiaan rouva?

Samaa tuubaa kuin huutokauppakeisari, kauppaneuvos Jethro tai ohjelma Tuurin kyläkauppiaasta... jne... Lue lisää...
Tyyne

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image