Kotimaa

Suomalaiset veneet käyvät kaupaksi

Kotimaa 9.2.2018 10:08
STT

Suomen veneviennillä on tuulta purjeissa. Viennin arvo kasvoi viime vuonna yli kahdeksan prosenttia, kertoo Venealan keskusliitto Finnboat.

Tullitilaston mukaan tärkeimmät vientimaat olivat Malta, Ruotsi ja Norja. Maltalle vietiin tammi-marraskuussa 2017 vain kahdeksan venettä, mutta niiden keskimääräinen arvo oli lähes yhdeksän miljoonaa euroa.

Venevalmistajien, telakoiden ja alan kaupan kokonaisliikevaihto oli viime vuonna 535 miljoonaa euroa. Toimiala työllisti Suomessa noin 3 500 ihmistä.

Maailmanmarkkinoilla menestyivät etenkin suuret purjeveneet.

- Purjeveneiden osuus veneiden kappalemääräisestä viennistä on vain yksi prosentti, mutta viennin arvosta yli kolmannes, kertoo Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Kotimaan myynti edellisvuoden tasolla

Kotimaan venemyynnissä näkyi loppukesästä 2017 merkkejä noususta, mutta koko vuoden myynti jäi kappalemääräisesti edellisen vuoden tasolle. Toimialan tuotteiden ja palvelujen kotimainen euromääräinen myynti laski puolisen prosenttia ja kokonaisliikevaihto kasvoi kolme prosenttia.

Suomeen myös tuodaan veneitä. Viisi suurinta tuontimaata olivat viime vuonna Meksiko, Puola, Ruotsi, Japani ja Yhdysvallat.

Venetuonnin arvo oli tammi-marraskuussa reilut 59 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua lähes 45 prosenttia. Suomeen tuotiin pääasiassa vesijettejä Meksikosta ja Japanista. Suomeen tuoduista vesijeteistä suurin osa myydään edelleen muualle Eurooppaan.

MAINOS

Kommentoi

Mitenhän otsikon piirtäisi Jarla? Kaadetaan veneeseen hiivaa ja sokeria niin se alkaa käydä, muuttuen kaupaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

114 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image