Kotimaa

Suomalaiset vähiten taikauskoisia EU:ssa

Kotimaa 21.6.2010 19:30
STT
Suomalaiset ovat perin juurin epäileväistä kansaa, käy ilmi EU-komission maanantaina julkistamasta tiedebarometrista.

Barometri kertoo, että suomalaiset ovat kaikista EU-kansoista vähiten taikauskoisia, mutta samaan aikaan Pohjolassa suhtaudutaan silmiinpistävän kriittisesti myös tieteeseen ja teknologiaan.

Suomalaisten vähäinen taikauskoisuus käy ilmi, kun barometrissa tarkastellaan onnennumeroihin uskomista. Vain noin yksi viidestä suomalaisesta uskoo onnennumeroihin, kun koko EU:ssa niihin uskoo kaksi viidestä.

EU:n taikauskoisimpia ovat barometrin mukaan latvialaiset, joista kolme viidestä uskoo onnennumeroiden olemassaoloon.

Taikauskon vähäisyys ei näytä Suomessa kulkevan käsi kädessä horjumattoman tieteisuskon kanssa.

Suomalaisista vain 17 prosenttia uskoo siihen, että luonnontieteet pystyvät jonain päivänä esittämään täydellisen selityksen luonnon ja maailmankaikkeuden toiminnasta. Luku on alin koko EU:ssa.

Vastaavasti suomalaiset uskovat EU:ssa vähiten siihen, että tiede ja teknologia pystyvät ratkaisemaan luonnonvarojen loppumisen ongelman. Niin ikään suomalaiset luottavat EU:ssa vähiten tieteen ja teknologian itsekorjaavuuteen eli siihen että tiede ja teknologia kykenevät löytämään ratkaisun kehityksen aiheuttamiin ongelmiin.

70 prosenttia suomalaisista arvioi, että tiede ja teknologia saattavat vahingoittaa ihmisten moraalitajua ja 63 prosenttia katsoo, että niiden kehitys saattaa uhata ihmisoikeuksia. Luvut ovat selvästi EU-keskiarvon yläpuolella.

Kiinnostavampaa kuin urheilu?

Tiedebarometrin mukaan 61 prosenttia eurooppalaisista katsoo olevansa hyvin tai melko hyvin perillä tieteen ja teknologian saavutuksista. Suomen kohdalla luku oli niin ikään 61 prosenttia.

Tiedebarometrin Brysselissä julkistanut tiede- ja tutkimuskomissaari Maire Geoghegan-Quinn oli erityisen iloissaan tutkimuksen tuloksesta, jonka mukaan lähes 80 prosenttia eurooppalaisista on kiinnostunut tieteen ja teknologian saavutuksista, kun taas urheilusta on kiinnostunut vain 65 prosenttia.

"Eli jos järjestettäisiin tieteen MM-kilpailut, ne saisivat enemmän tv-katsojia kuin jalkapallon MM-kisat", irlantilaiskomissaari vitsaili.

Komission tiedebarometria varten haastateltiin tammi-helmikuussa yli 31?000 ihmistä 32 Euroopan maassa. Suomessa haastatteluja tehtiin hieman yli tuhat.

Englanninkielinen raportti EU:n tiedebarometrista löytyy täältä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ja koulussa opetetaan vieläkin uskontoa, miksei taikauskontoa. Eikö se ole taikauskoa, etää käydään kirkossa ja luullaan huomenna menevän paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on Suomen taikauskoisinta porukkaa. Missään muualla päin en ole tavannut niin paljon puuhun koputtelijoita ja horoskooppeihin uskovia kuin täällä Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä suomalaiset ovat mielikuvitusköyhiä tylsimyksiä. Tutkimus pitää tosiaan paikkansa, täällä tosikkojen maassa ei saa nauraakkaan kuin umpihumalassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomalaisista vain 17 prosenttia uskoo siihen, että luonnontieteet pystyvät jonain päivänä esittämään täydellisen selityksen luonnon ja maailmankaikkeuden toiminnasta." Siis mitä puppua? Tutkimuksen tekijät ilmeisesti uskovat että asia saadaan lopulta täydellinen selitys? Kukaan ei voi tietää mikä on oikea vastaus tuohon eli saadaanko kaiken kattavaa selitystä koskaan ja miten määritellään se että milloin selitys on riittävän täydellinen. Eihän tuota voi pitää minään kriittisenä suhtautumisena vaan paremminkin realismina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä suhtaudun epäilevästi vain hyvävelipäättäjiin, jotka jakelevat palkkiovirkoja keskenään ja voitelevat toinen toisiaan niin, että rasva vain roiskuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriittisyys on tieteenteon edellytys, joten siinä mielessä asiar ovat kohdallaan. Tosin samalla ylenpalttinen kriittisyys saa myös heittämään hanskat naulaan ennenaikaisesti, koska ei jakseta uskoa, että hommasta kuitenkaan tulisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopultakin järkeenkäyvä selitys sille, miksi tällainen kaikkeen (myös tieteeseen) kyynisen epäilevästi suhtautuva kansa sijoittui tänne, mahdollisimman kauas kaikesta. Mitä sanoikaan roomalainen historiankirjoittaja Tacitus v.98 JKr suomalaisista, meistä: ”Rauhassa jumalilta ja rauhassa ihmisiltä he ovat saavuttaneet sen vaikeimman päämäärän, ettei heidän tarvitse edes mitään toivoa.»

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
5
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
5
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
4
Kevät on herättänyt rengas- ja vannevarkaat Oulun seudulla – lue poliisin vinkit varkauden estämiseen
4
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
3
Väyrysen tilalle EU-parlamenttiin lähtee kansanedustaja Mirja Vehkaperä
2
Väistötilat luovat jatkuvuuden Oulun kauppahallin toiminnalle – mallia Hakaniemestä ja Östermalmilta Lukijalta

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

315 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image