Kotimaa

Sumu ja Oulun kentän remontti sotkivat lentoja perjantaina - koneita ohjattu muille kentille ja takaisin Helsinkiin

Sumuinen sää yhdistettynä Oulun lentokentän remonttiin on sotkenut lentoliikennettä perjantaina. Arkistokuva. KUVA: Kontiainen Jarmo
Kotimaa 19.5.2017 18:20 | Päivitetty 19.5.2017 21:28
Kaleva

Sumuinen sää yhdistettynä Oulun lentokentän remonttiin sotki pahoin lentoliikennettä perjantaina.

– ILS-tarkkuuslähestymismenetelmät ovat poissa käytöstä kiitotieremontin takia. Sumu on ollut sen verran tiheää ja pilvet roikkuvat matalalla, että koneet eivät saa kiitotien valoja näkyviin, kertoo Oulun lennonjohdon päällikkö Jani Kuukasjärvi.

Hän kommentoi tilannetta Kalevalle vapaa-ajalta kotoaan.

Kuukasjärvi arveli, että jos Oulun seudun sää jatkuu samanlaisena, yhtään lentoa ei enää illan aikana pääse laskeutumaan.

Pois käytöstä olevan ILS:n avulla koneet voivat lähestyä kiitotietä myös silloin, kun sääolosuhteet estävät riittävän näkyvyyden.

Verkossa olevien Finavian lentotietojen mukaan kello 14 jälkeen vain yksi Tromssasta tullut lento oli päässyt aikataulun mukaisesti saapumaan Ouluun. Muut ilmoitettiin joko perutuiksi tai muualle ohjatuiksi.

Lähtevien lentojen osalta iltapäivä- ja iltalennot näkyivät joko peruttuina tai myöhästyneinä.

Muun muassa kaksi Ouluun saapuvaa lentoa kello 15.05 ja kello 17.00 ohjattiin Kemiin, koska laskeutuminen turvallisesti ei olisi ollut mahdollista.

Matkustajille on järjestetty linja-autokuljetus Ouluun.

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että kello 15 aikaan Ouluun tuleva lento AY371 kääntyi takaisin Helsinkiin.

Aikataulun mukaan kello 17 Ouluun saapuva Norwegianin kone yritti niin ikään muutaman kerran laskua ja palasi sen jälkeen Helsinkiin.

– Tuli lennettyä Helsingistä Helsinkiin. Vuokrasimme kolmen Ouluun menijän kesken auton ja ajamme nyt sillä Oulua kohti, kertoi Norwegianin koneessa ollut Aleksanteri Pikkarainen. Mutkasta koituu satasien lisäkulut.

– Olisihan se mukava, jos niitä korvattaisiin jotenkin.

Finnairin kello 18 Ouluun saapuvaksi tarkoitetun koneen matkustajan mukaan kone yritti niinikään kahdesti laskeutua Ouluun.

Tämän jälkeen kone lensi Rovaniemelle ja laskeutui sinne. Matkustajat odottelivat 19.30 aikaan bussikyytiä kohti Oulua.

Matkustajan mukaan lentäjä kertoi Rovaniemelle ohjaamisen syyksi huonon näkyvyyden.

Viestintäasiantuntija Kirsi Luhta Finaviasta kertoi kello 21 jälkeen, että kaikkiaan kolme lentoa oli perjantaina käännytetty takaisin Helsinkiin.

Lennonjohdon päällikön Jani Kuukasjärven mukaan Oulun kentän poikkeuksellinen herkkyys sumulle tai matalalla olevalle pilviverholle jatkuu elokuuhun saakka, jolloin kiitoteiden kunnostus valmistuu ja ILS-järjestelmä tulee taas käyttöön.

Välissä kenttä on suljettu kokonaan liikenteeltä juhannuksesta heinäkuun loppuun remontin takia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (53)

Muistakaa hakea korvauksia jos lentonne myöhästyy yli kolme tuntia!
https://www.finnair.com/go/2017.5-68/documents/PDFs/Finnairin-tiedonanto-matkustajan-oikeuksista-2012.pdf

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja se miks finski menee kemiin ja norski hki johtuu siitä että norskilla ei maapalveluita kemissä. Tutkikaa ite mitä se tarkottaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö Kemin kapasiteetti riitä, kun pitää Oulusta kääntää Helsinkiin? Rovaniemikin olisi lähempänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli sumua tai ei, remonttia tai ei, niin Helsinki-Oulu, Oulu-Helsinki väliset lennot ovat pelanneet tämän talven ja kevään aikana ihan miten sattuu. Aikatauluihin ei ole mitään taikaa, eikä annettuihin aikoihin voi missään nimessä luottaa!
Jos Vr pystyisi nopeuttamaan jonkin verran Oulu-Hki-Oulu väliä, niin kannattaisi matka tehdä ehdottomasti junalla. Olisi huomattavasti miellyttävämpää ja luotettavampaa matkantekoa monessakin mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos on menossa Helsinkiin ja sieltä euroopan kentän kautta Hogkongiin, niin suosittelen, että matkustaa Helsinkiin edellisenä iltana, nukkuu yön hotellissa ja jatkaa matkaa aamulla. Syynä on se, että jos Oulun koneen takia myöhästyy Rooman koneesta, niin sen takia myöhästyy Hongkongin koneesta. Reissu jää tekemättä ja rahaa menee hukkaan noin 2000e, jos 2 matkustajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös torstaiaamuna oli sama tilanne. Joku kone yritti laskeutua Ouluun ja palasi takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on käsittämätöntä toimintaa. Kyllä tämän korjausrulijanssi olisi pitänyt suunnitella ja toteuttaa maksavia asiakkaita ajatellen. Aluksi puhuttiin vain, ettei heinäkuussa ole lentoja. Tätä saikkinaa ollut ainakin toukokuusta lähtien. On pakko lentää viikottain työmatkoja Oulusta Helsinkiin ja takaisin. Samoin lomalaisia kuritetaan. On palattu historiassa taaksepäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysykää korvaukset Stora Ensolta. Lauhdepäästöt "sumuisen sään" syynä? Ei tuon sumun syyn arveluun einstein tai korkeakoulututkintoa tarvitse olla. Terveydellekään ei kuulemma mitään haittaa päästöstä, vaikka henkeä ahdisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattais varmaan kuitenkin edelleenkin ensisijaisesti kääntyä sinne tieteen puoleen, varsinkin jos vaihtoehtona on oma mielipide tai mutu. Stora Enso ei nimestään huolimatta pysty kuitenkaan sakeaa sumua muodostamaan. Toisin on tuo meidän suuri luonnonvoima eli meri, josta valtaosin nämä sumuilmat tulevat, eritoten keväisin ja syksyisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luepa tämä, niin ei tartte vähätellä siellä ja selitellä 'luonnonilmiöitä':
Tiede selvitti Lontoon tappavan savusumun syyn – 64 vuotta sumun jälkeen
Netflixin The Crown -sarjassakin läpikäyty vuoden 1952 suuri savusumu aiheutti ainakin 12 000 ihmisen kuoleman.
Stora enso vastuuseen päästöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yö kolkuteltu junalla ja kohtapuoliin alkaa olemaan Oulussa. Kohtuudella sai nukuttua. Matka Hki - Oulu kesti siis alkuperäisen tunnin sijasta reilut 17 tuntia kaikkine käänteineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bussilla mentiin Rovaniemelle ja sieltä yömyöhään Helsinkiin. Kaiken huipuksi kaikki Helsingin hotellit täynnä ja finski järjesti tyynyjä ja vilttejä portille 25, jippii. Elämä on, luonto on mahtava ja sille ei voi nyt mitään. Finnairin toimintaan olen silti tyytyväinen, kaikkensa tekivät niin Oulussa, Rovaniemellä kuin Helsingissäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oulun lentokettä olekkaan suljettuna remontin takia?? kuten aikaisemmin on mediassa kerrottu?
Onko lentokoneissa tekniikkaa heikennetty ettei koneet voi laskeutua sumun takia millekään lentokentälle.
Onko nämä selitykset Oulun lennonjohdon päällikkö Jani Kuukasjärvi sellaisia ettei menisi työpaikka.
Miksi Oulun lentokentällä lentolippujen hinnat kohosi rakentin lailla? ja mihin korotus perustuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikiasti, halutaanko tuhota Pohjois-Suomalainen elinkeinoelämä valtion toimenpiteiden seurauksena??? Ei tämä suurta matiikkaa vaadi. Jos valtion lentoyhtiö ja lentoasemat, niin miksi ei toimi? Asenne? Motivaatio? jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen toiseksi vilkkain kenttä?! Toiminta tätä tasoa! Ei ainakaan palvele Pohjois-Suomen yrityksiä!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse tulin klo 20:20 Helsingistä lähteneellä Finnairin lennolla. Lento lähti Helsingistä hieman etuajassakin ja jo lähtövalmisteluja maassa tehdessä kapteeni kuulutti, että Oulussa on huono keli ja saatamme joutua laskeutumaan Kemiin. Lennon aikana kapteeni kuulutti vielä, että yritämme kerran laskeutua Ouluun ja siitä tarvittaessa ylösveto ja Kemiin. Näinhän siinä sitten kävikin.

Kemissä oli bussi odottamassa joka lähtikin saman tien kohti Oulunsaloa, jonka lentokentälle saavuttiin tasan 2 tuntia aikataulusta myöhässä. Ei yhtään huono suoritus Finnairilta, olosuhteet huomioiden!

Kaikilla Finnairin tai sen toisen yhtiön asiakkailla ei toki ollut yhtä hyvää tuuria tänään, mutta sellaista se lentomatkustaminen vaan joskus on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

VR hyötyi kyllä tuosta tilanteesta. Olin itsekkin menossa norskin lennolla Helsinkiin mutta köröttelen nyt yöjunalla kohti pääkaupunkia. Tässä junassa on paljon niitä joiden lento peruuntui. Oma poika oli palaamassa Helsingistä Ouluun. Lento lähti illalla myöhässä ja kävi lenkin Oulussa päin. Palasi takaisin Helsinkiin. Sai kuitenkin norskilta hotellihuoneen ja ruokalipun. Huomenna mahdollisesti pääsee Ouluun jos jollain lennolla on tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (53)

Uutisvirta

123
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
80
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta
59
Suden epäillään liikkuvan Iin Ojakylän koulun läheisyydessä – vanhempia pyydettiin hakemaan oppilaat kotiin
56
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
40
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
32
Kärpät on Suomen mestari – Tappara kaatui Hakametsässä Aleksi Mäkelän maalilla
31
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Päinvastoin. Minä ymmärrän hyvin, että lapsi saattaa häiriintyä, jos hän kuulee 3-vuotiaasta asti sotajuttuja. Lue lisää...
Vuotta viis

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image